خانه / پرسش و پاسخ طلاق / روانشناسی طلاق و جدایی مرد و زن | علل طلاق از دیدگاه روانشناسی
روانشناسی طلاق
روانشناسی طلاق

روانشناسی طلاق و جدایی مرد و زن | علل طلاق از دیدگاه روانشناسی

هیچ احساسی از این زیباتر نیست که شاهد پیمان ازدواج یک زوج خوشبخت باشید. اشک شادی در طول چنین مراسمی تجربه زیاد دور از انتظاری نیست. انرژی عشق و احساس به‌سرعت فضا را پر می­کند، زمانی که عهد و پیمان قانونی به‌عنوان شریک زندگی “از امروز به بعد” ادا می­شود.

هرچند، تصمیم­ها و نیت‌های زوج ضمانت کافی برای حفظ ازدواج ماندگار را نخواهد داد. اینکه زوج امیدوار باشند با وجود مشکلات زندگی مشترک، تفاوت‌های شخصیتی، اختلاف با همسر در مورد شیوه تربیت فرزند، مسائل مالی و گروهی از متغیرهای دیگر که آن‌قدر زیاد هستند که قابل‌ذکر نمی­باشند، ازدواج و زندگی زناشویی “خوب و خوشی ” را تا انتها کنار هم داشته باشند همیشه امکان‌پذیر نیست.

طلاق از همسر وقتی زندگی مشترک با شکست مواجه می­شود

اختلافات زناشویی حل‌نشده و عدم داشتن تفاهم زن و مرد به‌مرور می‌تواند موجب بروز مشکلات جدی در زندگی زناشویی یا رابطه زناشویی ناسالم گردد. اگر این اتفاق بیفتد، برقراری ارتباط صحیح با همسر، اعتماد به همسر و احترام به همسر همگی از بین خواهد رفت.

هیچ زمان قابل‌پیش‌بینی برای تشخیص اینکه چه مدت یک ازدواج می‌تواند در این شرایط ناراضی باقی بماند وجود ندارد، اما بسیاری از زوج‌ها در نهایت به مقطعی می‌رسند که احساس می‌کنند برای انتخاب بین دو گزینه حل اختلافات زناشویی یا تصمیم به طلاق در تردید هستند.

 اگر گزینه طلاق و جدایی موردنظر است، احتمالاً زن یا مرد یا هر دو از تلاش برای حفظ ازدواج و بهبود روابط زناشویی ناامیدشده‌اند و به این نتیجه رسیده‌اند که ادامه زندگی مشترک آنها غیرممکن است.

انواع طلاق در رابطه زن و شوهر

طلاق رسمی یا طلاق قانونی که با اقدام به درخواست طلاق از طریق دادگاه و تقسیم اموال، مسکن و توافق حضانت در صورت وجود فرزند می­باشد یا طلاق عاطفی است؛ یک برزخ که در آن زوج بیشتر تمام روابط خود را به حالت تعلیق درآورده‌اند. این عدم برقراری ارتباط شامل نبود هرگونه بحث در مورد حل اختلاف زناشویی، انتظارات یا موضوعات اصلی اختلافات است.

شاید به‌تازگی فهمیده‌اید که کارها برای شما و همسرتان به‌خوبی پیش نمی‌رود. همسر شما در آخرین باری که صحبت کردید به نظر گرفته و رنجور می‌آمد. اما به طرز باورنکردنی یک روز که به خانه برمی‌گردید با نامه‌ای از سوی او مواجه شدید که همسر درخواست طلاق داده است.

آیا قصد ازدواج با نامزد یا خواستگار خود را دارید؟ یا اینکه قبلاً ازدواج کرده‌اید و می‌خواهید روابط زناشویی با همسر خود را بهبود ببخشد؟ آیا ما می‌توانیم دلایل افزایش طلاق در زندگی مشترک را پیش‌بینی کنیم؟

در بیشتر موارد نه. اگرچه در بعضی موارد شما می‌توانید با مشاهده نشانه‌هایی، سرنوشت ازدواج خود را پیش‌بینی کنید. سؤال اینجاست که شما چطور می‌توانید با استفاده از روش‌هایی حدس بزنید یک ازدواج موفق را پیش رو دارید یا خیر. در حقیقت یک پاسخ ساده به این سؤال وجود ندارد.

در اینجا قصد داریم نظر یک مشاور خانواده در مورد ده دلیل اصلی روانشناسی طلاق در زندگی مشترک را با شما به اشتراک بگذاریم. به عقیده این مشاور خانواده، در صورت مشاهده یکی از این دلایل، احتمال طلاق و جدایی در زندگی مشترک شما بیشتر است:

آیا فکر می‌کنید این ماجرا ممکن است برای شما هم اتفاق بیفتد؟ به گفته این روانشناس دعوای زن و شوهر در زندگی زناشویی امر طبیعی است اما گاهی این قهر و آشتی‌ها از سوی همسر شما دیگر قابل‌تحمل نیست و تصمیم به طلاق می‌گیرد. پس بحث‌ها و مشکلات زندگی مشترکتان را جدی بگیرید و قبل از آنکه دیر شود به فکر راهی برای نجات آن باشید.

بیایید در اینجا به برخی از رایج ترین دلایل طلاق مردان و زنانی که به مرکز مشاوره مراجعه می‌کنند نگاهی بیندازیم به امید اینکه شما که دوران نامزدی قبل از ازدواج را سپری می‌کنید یا زندگی مشترک خود را آغاز کرده اید، از این تجربیات استفاده کنید:

علت طلاق به خاطر خیانت همسر

روابط نامشروع مسئول شکست اکثر ازدواج‌هایی است که به طلاق ختم می‌شوند. خیانت به همسر یکی از رایج ترین دلایل روانشناسی طلاق از طرف زن یا مرد است. از دلایل اصلی اینکه چرا افراد به همسر خود خیانت می‌کنند را می‌توان به احساس رنجش و تنفر نسبت به همسر، عدم برآوردن نیازهای جنسی همسر( نقش مشکلات جنسی و نداشتن رابطه زناشویی در اختلاف زن و شوهر ) و عدم ابراز عشق و محبت به همسر اشاره کرد. اغلب، خیانت همسر با یک رابطه دوستانه ساده شروع می‌شود که بعدها به یک رابطه جنسی نامشروع ختم می‌شود.

نقش مشکلات مالی از علل طلاق

پول انسان را خوشحال می‌سازد. هرگونه عادات ولخرجی و تحمیل فشار مالی که باعث شود همسر شما برای برآوردن نیازهای مالی خانواده بیشتر کار کند و پول درآورد می‌تواند ازدواج را به طلاق منجر کند. پول واقعاً موضوع مهمی در زندگی است و مشکلات مالی زندگی بسیاری از زوج ها را با مشکل روبرو کرده است. برای حل مباحث مالی حتماً با همسر خود به تفاهم برسید قبل از آنکه طلاق پایان راه باشد.

وقتی در زندگی مشترک با همسر خود به مشکلات مالی برخورد می‌کنید، آیا باهم وارد دعوا و مشاجره می‌شوید یا می‌نشینید و با همسر خود راه حلی برای مشکلات مالی زندگی مشترک خود پیدا می‌کنید؟ به نظر این مشاور خانواده، اینکه زوج در مباحث مالی زندگی مشترک چگونه رفتار می‌کنند و چه کسی مخارج و هزینه‌های زندگی را بر عهده دارد از اهمیت بالایی برخوردار است.

اگر شما به‌جای همکاری با یکدیگر در مورد نحوه مدیریت مسائل مالی با همسر خود دعوا کنید،این می‌تواند شما را به سمت طلاق سوق دهد. همچنین اگر یکی از شما به دیگری بدهی دارد یا سابقه خوبی در پرداخت بدهی‌های خود ندارد و شریک زندگی شما در مقابله با مشکلات مالی احساس مسئولیت نمی‌کند شاید وقت آن رسیده که با یک مشاور مالی و یا مشاور خانواده مشورت کنید.

علت طلاق به خاطر برتری مالی زن به مرد

دانشکده کسب‌وکار شیکاگو در سال 2013 تحقیقاتی انجام داد که بر طبق این تحقیق روانشناسی، اگر یک زن وضع مالی بهتری نسبت به شوهر داشته باشد، احتمال طلاق در زندگی مشترک افزایش خواهد یافت.

شاید این نتایج بر اساس یک باور اجتماعی-فرهنگی حاصل‌ شده که شوهر نان‌آور خانواده است؛ بنابراین وقتی این اتفاق نمی‌افتد شاید یک مرد احساس ضعف یا کم‌اهمیت بودن و سرخوردگی در ازدواج کند و درعین‌حال زن احساس می‌کند نمی‌تواند به مردی که درآمد مالی کمتری از او دارد تکیه کند.

به عقیده این مشاور، درصورتی‌که شما یک زن مستقل ازلحاظ مالی هستید و در تأمین مخارج زندگی به شوهر خود وابسته نیستید طوری با شوهر خود رفتار نکنید که او احساس کند موفقیت مالی شما تهدیدی برای ادامه زندگی مشترکتان است.

در این مورد چه‌کاری می‌توانید انجام دهید؟ اگر یک مرد از موفقیت شغلی و مالی شما احساس تهدید می‌کند ازنظر روانشناسی این مرد گزینه مناسبی برای ازدواج با شما نیست. همچنین در توصیه به مردان، اگر شریک زندگی شما ازلحاظ مالی موفق تر باشد، آیا شما از موفقیت او بهره نخواهید برد؟ به تصورات و باورهای غلط گذشته پایبند نباشید و طرز فکر خود را تغییر دهید و سعی کنید تهدیدها را به یک فرصت تبدیل کنید.

عدم ارتباط صحیح با همسر از مهمترین علت طلاق

مهارت برقراری ارتباط  صحیح با همسر در ازدواج امری حیاتی است و در صورت عدم توانایی در برقراری ارتباط مؤثر، با احساس رنجش همسر شما همراه است و تمام جنبه‌های زندگی مشترک را تحت تأثیر قرار می‌دهد. از طرف دیگر، داشتن مهارت خوب در برقراری ارتباط با همسر یکی از رموز دستیابی به یک ازدواج موفق است.

فریاد زدن بر سر همسر خود، عدم گفتگو با همسر خود در طول روز، بیان جملات منفی و ناامیدانه در مورد زندگی و هرگونه رفتار ناسالم در برقراری ارتباط با همسر که منجر به انحراف از ازدواج گردد می‌بایست اجتناب شود. تمرین برقراری ارتباط مؤثر به‌منظور تغییر اشتباهات قدیمی و کهنه مشکل است اما ارزش آن را دارد که برای حفظ ازدواج و بهبود روابط زن و شوهر برای آن تلاش کرد.

روانشناسی طلاق به خاطر دعوای مداوم و شدید با همسر 

از دعوا بر سرانجام کارهای خانه تا بحث در مورد تربیت فرزند ، جروبحث مداوم بسیاری از روابط خانوادگی را نابود ساخته است. دعوا با همسر به‌طور مداوم بر سر موضوعی خاص اغلب به این دلیل است که احساس می‌کنند خواسته‌های آن‌ها از طرف همسر خود نادیده گرفته‌شده یا از زحمات آن‌ها قدردانی کافی نمی‌شود. برای بسیاری افراد احترام به دیدگاه دیگران مشکل است که این منجر به جروبحث‌های مکرر بدون دستیابی به راه‌حل مناسبی می‌گردد.

علت طلاق به دلیل انتظارات غیرمنطقی از همسر

بالا بردن سطح توقع خود از زندگی کار آسانی است. انتظار اینکه همسر باید رؤیاها و خواسته‌های بلند پروازانه شما در زندگی را برآورده سازد ممکن است فشار زیادی بر همسر شما تحمیل کند که درنهایت این فشارها منجر به شکست رابطه و منجر به طلاق می‌گردد.

روانشناسی طلاق به خاطر عدم رابطه صمیمی با همسر

کمبود محبت و عدم احساس دلبستگی و صمیمیت زوجین می‌تواند به‌سرعت یک ازدواج را به طلاق تبدیل کند؛ زیرا همسر این احساس را دارد انگار که با یک فرد غریبه زندگی می‌کند. این موضوع بیشتر مربوط به داشتن آمیزش جسمی یا روحی است تا برقراری رابطه جنسی با همسر.

اگر همسر شما مرتب با آغوش سرد شما روبرو شود، به‌مرور می‌تواند زمینه درخواست طلاق فراهم شود. اینکه رابطه زناشویی شما صمیمی و خاص باشد وظیفه ایست بر دوش هر دوی شما. مهربان بودن و قدرشناسی را تمرین  کنید و از آمیزش با همسر خود لذت ببرید تا رابطه شما مستحکم شود.

دلیل طلاق به علت عدم تقسیم کارها 

وقتی همسر شما احساس کند در ازدواج مسئولیت بیشتری نسبت به شما بر عهده اوست، ممکن است طرز فکرش نسبت به شما تغییر کند و منجر به دلخوری گردد. هر زوجی می‌بایست در مورد خودش و چالش‌های زندگی با همسر خود گفتگو کند تا راه مناسبی برای تقسیم وظایف در زندگی مشترک خود بیابند.

نداشتن آمادگی قبل ازدواج از مهمترین عوامل طلاق

تعداد زیادی از زوج ها در تمامی رده‌های سنی نداشتن آمادگی برای ازدواج را عامل اصلی مشکلات زندگی‌ مشترک خود می‌دانند. تحقیقات روانشناسی نشان داده میزان طلاق در میان افراد کمتر از 25 سال نسبت به رده‌های سنی بالا بیشتر است که اهمیت سن ازدواج در دستیابی به یک ازدواج موفق را نشان می‌دهد. تقریباً نیمی از درخواست طلاق‌ ها در ده سال اول زندگی و به‌ویژه در چهارمین تا هشتمین سالگرد ازدواج رخ می‌دهد.

ازدواج با فرزندان طلاق

مطالعات روانشناسی مکرر نشان می‌دهد اگر والدین شما طلاق گرفته‌اند، احتمال طلاق در زندگی مشترک شما بیشتر است. به عقیده این مشاور، اگر والدین شما جدا شده‌اند و شما به دنبال این هستید که برخلاف والدین خود به دنبال تجربه یک ازدواج موفق هستید، چرا از شکست ها و مشکلات زناشویی پدر و مادر خود پند نمی‌گیرید؟ از آن درس‌ها در زندگی مشترک خود استفاده کنید تا دیدگاهی در مورد چگونگی برخورد با اختلافات زناشویی یا یک دیدگاه خوب در مورد چگونگی انتخاب همسر مناسب کسب کنید.

البته به نظر این دکتر روانشناس، تصور این‌که در صورت جدایی و طلاق والدین احتمال طلاق در زندگی شما نیز بیشتر است فقط یک آمار کلی هست و نباید سرنوشت خود را به این آمار رقم زد بلکه باید با آموزش و مشاوره، خود برای اجتناب و پیشگیری از وقوع یک ازدواج اشتباه آماده‌سازید و از این تهدید به‌عنوان یک هدیه و فرصت برای بهبود رابطه با همسر خود استفاده کنید.

روانشناسی طلاق و نداشتن رابطه جنسی

اگر رابطه جنسی در روابط زناشویی زوج در حال قطع شدن است ازنظر روانشناسی این‌یک تهدید احتمال طلاق محسوب می‌شود. رضایت از روابط جنسی زوج برای دستیابی به یک رابطه زناشویی و ازدواج موفق بسیار حیاتی است. شما لازم نیست هر شب با همسر خود نزدیکی کنید، اما اگر زوج در روابط جنسی با همسر خود مشکل دارند، از نظر این مشاور، نشانه بسیار بدی از شروع مشکلات در زندگی مشترک شما محسوب می‌شود.

طلاق به علل نبود ارزش، اعتقادات، باورها و پیشینه خانوادگی مشترک در ازدواج

یکی از همکارانم از یک خانواده مدرن بود ولی شوهر سابقش یک آدم سنتی بود. باوجوداینکه آن‌ها به عقاید یکدیگر احترام می‌گذاشتند اما ارزش‌ها و باورها، اعتقادات زن و مرد به طرز باورنکردنی متفاوت بود.

تعجب‌آور نبود زمانی که بچه‌دار شدند دعواهایشان نیز بیشتر شد. به عقیده این مشاوره خانواده، طرز فکر و عقاید زوج در تربیت فرزندان نیز تأثیر منفی می‌گذارد و این طبیعی است وقتی زن و شوهر ارزش‌ها و عقاید مشترکی باهم نداشته باشند. اگر شما و شریک زندگی‌تان به‌طور ذاتی نگاه متفاوتی به زندگی دارید این موضوع می‌تواند (اما نه همیشه) باعث برزو مشکلات زناشویی و افزایش طلاق در ازدواج شود.

طلاق به دلیل ازدواج در سن پایین

ازدواج زودهنگام؟ شما ممکن است متوجه شوید که باور و نگرش شما در زندگی تا حد زیادی با افزایش سن رشد می‌کند. به گفته این مشاور ازدواج، ما در سن 40 سالگی افراد متفاوتی از 20 سالگی خود هستیم.

نمی‌توان گفت ازدواج در سن پایین امکان‌پذیر نیست. من دوستان زیادی دارم که در سن 15 یا 16سالگی ازدواج کرده‌اند و به‌تازگی چهلمین سالگرد ازدواج خود را جشن گرفته‌اند. اما ازدواج در سن پایین دشوارتر است و به تعهد بیشتری نیاز دارد. بنابراین باید توجه داشت در صورت ازدواج در سن پایین ، زوج باید قدرت اراده و تحمل بالاتری در برابر برخورد با مشکلات زندگی زناشویی داشته باشند.

طلاق به علت خشونت خانگی

اگر شما در دعوا با همسر به یکدیگر آسیب می‌زنید انتظار داشته باشید که یکی از آن دعواها باعث به هم خوردن ازدواج تان شود. وقتی شما صادقانه عاشق همسر خود باشید و به او عشق بورزید هرچقدر هم که عصبانی و ناراحت باشید نمی‌توانید از همسر خود انتقام بگیرید.

ظالم بودن یا خشونت علیه زن یا مرد از نشانه های عشق واقعی نیست. دعوای هوشمندانه در ازدواج بسیار مهم است. مهارت کنترل خشم را تمرین کنید تا حین دعوا با همسر عاقلانه رفتار کنید و از توهین به شوهر یا زن خود دوری‌کنید. مراقب کلماتی که به همسر خود می‌گویید باشید و هرگز به همسر خود فحاشی نکنید زیرا هیچ راهی برای پشیمانی بعد از فروکش کردن خشم شما وجود ندارد.

کینه‌ و رنجش و نفرت به همسر از عوامل طلاق

اگر متوجه شدید یکی از شما به‌طور فرضی اشتباهات و رفتارهای اشتباه همسر خود را می‌بخشد اما هرگز فراموش نمی‌کند این‌یک عادت و مانع برای دستیابی به یک ازدواج موفق است.

اگر واقعاً بخشیدید باید بگذرید! نگه‌داشتن کینه و نفرت از همسر باعث خودخوری شما می‌شود و موجب نابودی رابطه زناشویی شما می‌شود تا جایی که چیزی به‌جز خاکستر از آن باقی نمی‌ماند.

در پایان این مشاور خانواده به زوج توصیه می‌کند اگر هرکدام از این رفتارها را در رابطه زناشویی و زندگی مشترک خود مشاهده کردید ،سردرگم یا ناامید نشوید. به‌جای آن، اگر می‌توانید چیزی را تغییر دهید،آن را انجام بدهید!

اگر مشکلات زناشویی شما به بیش از چند ترفند نیاز دارد، درخواست کمک از یک مشاور خانواده می‌تواند فرصتی برای حفظ زندگی مشترک شما باشد. اگر شما تابه‌حال ازدواج نکرده‌اید اما شخصیت کینه‌توزی دارید شاید بهره‌گیری از راهنمایی‌های یک مشاوره پیش از ازدواج برای شما مناسب باشد.

طلاق به دلیل سوء استفاده همسر

سوءاستفاده جسمی یا عاطفی یک واقعیت تلخ در ازدواج است. این موضوع همیشه به معنی بد بودن شخص  سوءاستفاده گر نیست، بلکه شاید مسائل عمیق عاطفی عامل بروز چنین سوءاستفاده‌هایی است. فارغ از دلایل این امر، هیچ فردی نباید در برابر سوءاستفاده سکوت کند و خروج امن از این رابطه خیلی مهم است.

به‌طورکلی، یک ازدواج موفق هرگز آسان به دست نیامده است. حتی زوج‌های موفق هم گاهی در غلبه بر چالش‌های زندگی مشترک ناتوان هستند. به همین دلیل ضروری است قبل از ازدواج به نکات مذکور با دقت بپردازید.

حتی بعد از ازدواج منتظر نمانید که مشکلات به‌خودی‌خود حل شوند. مهربانی را تمرین کنید، عشق و احترام به همسر را تمرین کنید، با همسر خود به مسافرت و گردش بروید. در صورت نیاز به کمک در حل اختلاف با همسر خود به مرکز مشاوره ازدواج مراجعه کنید (حتی اگر همه‌چیز خوب پیش می‌رود).

2 دیدگاه

  1. به نظرم در حالتی که آدما هم کف باشن و مرد هم اصرار نکرده باشه و بی منطق نباشه (باهات بیاد روانشناس ) ، گرم بمونه طلاق خیلی گهه ??

دیدگاهتان را بنویسید