این یک سؤال همیشگی توسط والدین است: چگونه میتوان به یک دانش آموز برای درس خواندن انگیزه داد؟ ترغیب و ایجاد انگیزه شامل یک سیستم پیچیده در مغز است.
راهکارهای مرسوم مانند تقویت مثبت ساده یا تنبیه کودک اگر نتیجهای داشته باشند معمولاً موقتی است. آنها معمولاً نتیجه عکس دارند و منجر به انگیزه کمتر در نوجوانان میشوند. دریابید که چگونه میتوانید یک نوجوان را بهدرستی ترغیب کنید تا آنها بتوانند برای درس خواندن انگیزه لازم را داشته باشند.
ارتباط ایجاد انگیزه در دانش آموزان با مغز
انگیزه با ناقل عصبی دوپامین در ارتباط است. هنگام رویارویی با تجربههای مبتنی بر پاداش، سطوح دوپامین در بدن افزایش مییابد، مانند پیروزی در یک بازی ویدئویی یا وقتیکه کسی از شما تعریف و تمجید میکند. در مقابل، سطح پایین دوپامین با کمبود انگیزه و خستگی در ارتباط است.
سطح بهینه دوپامین میتواند به بالا رفتن انگیزه در دانش آموزان منجر شود. این کلید اصلی ایجاد انگیزه در نوجوان است.
در طی سالهای نوجوانی، پایین آمدن سطح دوپامین بسیار رایج است؛ بنابراین، پیش از هر چیز باید از پایین آمدن سطح دوپامین در نوجوانان جلوگیری کنیم.
تاثیر استرس بر کاهش انگیزه دانش آموزان برای درس خواندن
استرس دشمن دوپامین است. حتی استرس مزمن در حد متوسط نیز میتواند موجب شود تا سطح دوپامین به طور ناگهانی افت کند.
درحالیکه مغز کودکان در دوران بلوغ و نوجوانی بهسرعت رشد میکند، افزایش انعطافپذیری موجب میشود تا آنها آسیبپذیرتر از قبل شوند. مغز یک نوجوان نسبت به استرس حساستر است.
استرس مزمن که با نام استرس سمی نیز شناخته میشود، برای هیچکس در هیچ سنی خوب نیست اما به طور خاص برای مغز نوجوانها مضر است زیرا میتواند منجر به تغییرات دائمی در رشد و توسعه مغز شود. در موارد حاد، استرس سمی میتواند موجب شود که مغز نوجوان کوچکتر از حد معمول باقی بماند و به مراکز یادگیری، حافظه و تمرکز مغز آسیب جدی وارد شود.
علاوه بر این، استرس سمی در این دوران میتواند به مشکلات سلامت روان از جمله اضطراب، افسردگی، اسکیزوفرنی و سوء مصرف مواد مخدر منجر شود. این علائم اغلب در دوران بلوغ ظاهر میشوند.
نوجوانان نهتنها نسبت به استرس مستعدتر هستند بلکه واکنش و هیجانات آنها نیز شدیدتر است.
ازاینرو، نوجوانان بهراحتی انگیزه خود برای درس خواندن را از دست میدهند و وقتی از آنها خواسته میشود که تکالیف مدرسه را انجام دهند، احساسی واکنش نشان میدهند. از یک جهت، این واکنش دست خودشان نیست. در این دوران انگیزه و احساسات و عواطف آنها بسیار ناپایدار است.
آیا در ایجاد انگیزه برای فرزند خود مشکل دارید؟
چگونگی ایجاد انگیزه در نوجوانان برای درس خواندن
در ادامه اقداماتی برای شما آورده شده است که والدین میتوانند از آنها برای ترغیب و ایجاد انگیزه در نوجوانان خود بهره گیرند.
- برای ایجاد انگیزه در دانش آموزان، استرس را در آنها کم کنید
استرس نهتنها موجب ایجاد انگیزه نمیشود بلکه تأثیر منفی بر رشد کودک نیز دارد. بهترین کاری که والدین میتوانند برای ایجاد انگیزه برای درس خواندن بچه ها انجام دهند، مقابله با استرس در زندگی آنهاست.
متأسفانه، خود والدین یکی از منابع اصلی استرس مزمن در نوجوانان به شمار میآیند. شما بهعنوان والدین تا همینالان نیز میلیون بار به فرزند خود یادآوری کردهاید که چه کاری را باید انجام دهد. یادآوری بیشتر موجب بهوجودآمدن استرس غیرضروری برای فرزندتان خواهد شد.
در اینجا عوامل استرس زایی که میتوانید از زندگی نوجوان حذف کنید، آورده شدهاند.
- غرغر کردن در مورد تکالیف مدرسه را متوقف کنید.
- از یادآوری مداوم در مورد انجام تکالیف مدرسه خودداری کنید.
- آنها را برای نمرات ضعیف یا انجام ندادن تکالیف مدرسه تنبیه نکنید.
- از اصرار و پافشاری در موارد خاص بپرهیزید.
- بازسازی روابط خوب با فرزندان موجب افزایش انگیزه می شود
احساس تعلق یکی از قویترین عوامل ایجاد انگیزه است. این احساس تعلق و ارتباط با کسی است که برایش اهمیت دارید.
نوجوانانی که انگیزه خود را ازدستدادهاند اغلب رابطه خوبی با والدین خود ندارند. با ایجاد ارتباط و تبدیلشدن به والدین خوب در بچه ها انگیزه ایجاد کنید.
ایجاد یک رابطه قوی بین والدین و فرزندان تفاوت چندانی با ایجاد روابط دیگر در زندگی ندارد. اگر همیشه به شما دستور داده شود و درعینحال کسی برای شما احترام قائل نباشد، و همیشه در طرفی قرار بگیرید که اشتباه است و طرف دیگر درست باشد، آیا حاضر هستید چنین رابطهای را ادامه دهید؟
هیچکس چنین رابطهای را نمیخواهد.
یک رابطه قوی و مثبت بر مبنای اعتماد و احترام ساخته میشود.
ما فرزندان خود را پرورش میدهیم تا به افراد بالغ و بزرگسال تبدیل شوند. با آنها مانند افراد بزرگسال صحبت کنید و اگر موافق چیزی نیستید با آنها صحبت کنید.
داشتن روابط گرم و نزدیک با والدین قویترین پیشبینیکننده از موفقیت در آینده است. این روابط بستری را برای دستیابی به موفقیت در اختیار نوجوانان قرار میدهد.
- از آنها پشتیبانی کنید و اجازه دهید که خود به ارزش یادگیری و آموختن پی ببرند
طبق نظریه خود تعیینکنندگی که توسط دو روانشناس کودک و کارشناس انگیزه به نامهای دکی و رایان در دانشگاه روچستر توسعه داده شد، نوجوانانی که فکر میکنند کنترل فعالیتهای خود را در اختیار دارند از انگیزه بالاتری برخوردار هستند.
کودکان بهخصوص نوجوانان اگر حس کنند که برای درس خواندن کسی آنها را کنترل میکند یا تحتفشار قرار میدهد، انگیزه خود را از دست میدهند. آنها باید با میل باطنی درست بخوانند تا برای درس خواندن انگیزه لازم را داشته باشند.
به نظر بالعکس میرسد اما واقعیت این است.
وقتی به نوجوانان اجازه داده شود تا خود در مورد فعالیتهایی که در آنها شرکت دارند تصمیم بگیرند، بهصورت خودکار به سمت کارهایی تمایل خواهند یافت به نظرشان ارزشمند هستند.
کلید کار این است که به آنها کمک کنید تا خود به ارزش درس خواندن پی ببرند. کودکان و بهویژه نوجوانان، کارهایی را باارزش میدانند که میتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند.
«من باید درس بخوانم زیرا در غیر اینصورت تنبیه خواهم شد.»
«من باید درس بخوانم زیرا آموختن و یادگیری برای مادرم مهم است و ازاینرو برای من نیز اهمیت دارد.»
کدام دلیل متقاعدکنندهتر است؟
اما برای انجام این کار باید ابتدا مورد دوم را اجرا کنید، یعنی بازیابی یک رابطه قوی.
اعطای یک حس سالم کنترل به معنی است که نوجوان برای کارهایی که باید نسبت به آنها پاسخگو باشد، کودک مسئولیت پذیر میشود. تکلیف مدرسه باید مسئولیت نوجوان باشد نه والدین؛ بنابراین، فرمان را به دست آنها بدهید و اجازه دهید که مسئولیت کارهای خود را بپذیرند.
- به آنها کمک کنید تا در انجام کارها تسلط یابند
نظریه خود تعیینکنندگی بیان میکند که حس شایستگی و لیاقت میتواند به بهبود انگیزه نوجوان کمک کند. اگر کودک در مواجه با کاری احساس کند که میتواند آن را کامل کند اما قدری سختی نیز در آن وجود دارد که او را به چالش بکشد، احساس تسلط بر کار را خواهد داشت.
کمک به نوجوان برای تسلط یافتن بر انجام تکالیف مدرسه به افزایش اعتماد به نفس کودک کمک خواهد کرد.
اگر موضوعی خیلی سخت باشد، داشتن انگیزه برای انجام کاری که میدانید در آن خوب نیستید دشوار خواهد بود. اگر نوجوان شما در انجام تکالیف مدرسه به دلیل اینکه عملکرد خوبی در انجامدادن آنها ندارد، با چالش روبرو است، از یک معلم خصوصی برای او کمک بگیرید. مطمئن شوید که فرزندتان با معلم خصوصی که استخدام کردهاید، رابطه خوبی دارد زیرا همین رابطه میتواند در ایجاد انگیزه و ترغیب نوجوان برای درس خواندن مفید واقع شود.
اگر مدرسه خیلی آسان است، به دنبال ثبتنام فرزند خود در کلاسهای فوقبرنامه باشید تا سرگرم شود. درهرصورت، در روند این تصمیم گیری آنها را نیز مشارکت دهید تا احساس کنند که کنترل امور را به دست دارند.
- نوجوان را به انجام فعالیتهای تقویتکننده دوپامین تشویق کنید
یک روش برای کمک به نوجوانان برای بالابردن سطح دوپامین، ورزشکردن است. فعالیت فیزیکی میتواند به تنظیم ترشح دوپامین در مغز کمک کند.
علاوه بر این، ورزش میتواند روحیه و سلامت روان نوجوان را بهبود بخشد. ورزش همچنین با بهبود عملکرد شناختی و انعطافپذیری مغز در ارتباط است. داشتن روحیه بهتر در ایجاد یک رابطه مثبت و قوی کمک میکند و عملکرد بهتر مغز مهارتهای نوجوان را تسهیل میبخشد.
لازم به ذکر است که انجام چند تمرین ورزشی برای سلامت عمومی و ایجاد انگیزه برای درس خواندن در نوجوان ضروری است.
جمعبندی در مورد چگونگی ایجاد انگیزه برای درس خواندن در دانش آموزان بسیار پیچیده است زیرا مغز انسان یکی از پیچیدهترین سیستمهای موجود در جهان محسوب میشود. با پیشرفت تکنولوژی، دانشمندان به درک بهتری از آن دست مییابند. روشهای تربیت فرزند نیز باید با این پیشرفت سازگار شود زیرا امروزه دانش بیشتری در مورد نحوه کار مغز در اختیار داریم.
آیا به کمک بیشتری برای ایجاد انگیزه در دانش آموزان نیاز دارید؟
اگر به دنبال نکات اضافی و یک برنامه گامبهگام عملی هستید، دوره آنلاین من تحت عنوان یادگیرنده خودانگیخته برای شروع عالی است.
این دوره مراحل موردنیاز برای شناسایی مشکلات انگیزشی در فرزندتان و استراتژی برای کمک به او در ایجاد انگیزه و یافتن میل باطنی به درس خواندن را در اختیار شما قرار میدهد.
بهمحض اینکه با این استراتژی مبتنی بر علم آشنا شدید، ایجاد انگیزه برای فرزندتان به یک کار ساده و بدون استرس تبدیل خواهد شد.
منبع: :www.parentingforbrain.com
پسری ۷ ساله دارم که کلاس اول مدرسه رفتن رو دوست داره ولی مشق نوشتن رو نه اوایل کتاب ها شو خط خطی میکرد ولی الان بهتره تو خونه بهتر تکالیف انجام میده ولی تو کلاس نه همش میشه نوشتن سخته با اینکه الان یاد گرفته ولی باز میگه سخته وتو کلاس نمینویسه میخواستم راهنمایی کنید
سلام پسر من ۱۰ ساله است و درس زیاد نمی خواند و موقع درس خواندن و نوشتن خیلی اذیت میکنه و انگیزه برای درس خواندن ندارد. لطفا راهنمایی کنید
پسر ۷ساله ای دارم علاقه بهدرس نداره کلاس اوله درسش ضعیفه چی کار کنم. علاقه به فوتبال داره تمرکز حواس نداره بی حوصله ست باید چی کار کنم
سلام من۱۳سالمه خوب تقریبا میشه گفت یسالی شده که هیچ توجهی به هیچ چیزی ندارم و بیشتر سوالارو با نمیدونم جواب میدم مشکل اصلیم اینه که خیلی بیش از حد بی توجه هستم و درکی از درس ندارم و خوب توی درس بنظر من حفظ کردن جواب نمیده و درس رو باید درک کرد ولی من هیچ درکی از درس نمیتونم داشته باشم دوسه ماهی میشه اینجوری شدم تمرکز ندارم اصلا همش هم میخوابم هیچکدوم از رفتار هام شبیه به همسن و سال های خودم نیست و حس میکنم که بیشتر از سنم عمر کردم یجورایی و الان واقعا نیاز دارم به اینکه رو درسم یجوری تمرکز کنم و یادش بگیرم ولی نمیتونم از گوشی خیلی بدم میاد و ازش متنفرم ولی نمیدونم چرا بازم میام سمتش هیچ چیز جذب کننده ای هم تو گوشیم نیست ولی با این حال میام و همیشه دستمه
سلام من ۱۳سالمه نیاز به کمک دارم من انگیزه برای درس خوندن ندارم امکاناتشون دارم انگیزه ندارم و به همین علت مادر پدر من با من دعوا میکنن چرا نمیری مدرسه اینا منم وقتی میام عذاب خورد دارم میشه لطفا یه کمکی به من بکنید
سلام وقتتون بخیر ببخشید من واسه این باید چکار کنم کلا خیلی بیخیال هستم اکثر اوقات مدرسه دیر میرم یا نمیرم اصلا و انگیزه ای به درس و انجام کارها ندارم و اینکه با یکی قرار یک چیز بزارم هم باز بیخیالم بعد اینکه همه کارام نظم نداره و اینکه وقتی هم که بخوام درس بخونم سریع حواسم پرت میشه و نمیتونم حواس خود را جمع کنم شرمنده مزاحم شدم لطفا راهنمایی کنید
من 17سالمه و سال دیگه کنکور دارم. مشکلات درسی، دارم و اصلا انگیزه درس خوندن ندارم. و در خانواده ای هستم ک درس خیلی مهمه براشون و حتی من انلاین شاپ داشتم ولی مخالفت کردن باهاش و گفتن درس بخون. و الان هم نه انگیزه درس خوندن دارم نه به خودم میرسم و فقط سر گوشی وقتمو میگذرونم
گاهی با تلاش در یک دوره کوتاه میتونید راه چندین ساله رو طی کنید تو این مدت از دوستانی که درسشون خوبه کمک بگیرید یه کاغذ بردارید بنویسید اگه درس بخونید چی میشه اگه نخونید چی میشه بچسبونید جلوی چشم. به خودتون انگیزه بدین از جملات مثبت بگید و بدونید تنها نیستین همسنهای شما زیادن
من ۱۵ سالم هست و پسر هستم و از امتحانات خرداد استرس دارم و همچنین احساس بی انگیزگی برای خوندن میکنم و همینطور حس تلنبار درس ها . برنامه درسی هم درست کردم اما نمیتونم بهش عمل کنم با وجود استرس و حس تلنبار و هم نمیتونم بازی یا چیزای مورو علاقم انجام بدم. یه حالت مضخرفی ام.
سلام من سال اخر رشته تجربی هستم و حدود دوماه دیگه کنکور دارم. هم برنامه تحصیلی خوبی دارم هم تمام شرایط برای درس خوندنم فراهمه اما گاهاًحس درس خوندن ندارم و دلم نمیخاد اصلا انگار زده شدم بااینکه قبلا خیلی انگیزه داشتم اما الان حس میکنم که نمیتونم نمیکشم دیگه و یه حسی که بیشتر اذیتم میکنه اینه که به هنر خیلی علاقه داشتم و نتونستم برم چون معدلم خوب بود فرستادنم تجربی ولی از اینجام راضیم.ولی نمیدونم بااین سردرگمی و اینکه تمایلی به درس خوندن ندارم چیکارکنم.