در این مقاله از سایت مشاوره باما به موضوع تنهایی بعد از ازدواج و دلایل دلتنگی در رابطه می پردازیم:
- علت احساس تنهایی بعد از ازدواج
- راههای رفع دلتنگی همسر در زندگی مشترک
- چرا در رابطه احساس تنهایی میکنیم؟
- دلتنگی بعد از ازدواج
ازدواج و تنهایی دو کلمه که در نگاه اول با هم جور نیستند. از گذشته بزرگان خانواده همواره به ما توصیه میکردند: «ازدواج کنید تا یک همدم برای تقسیم شادیها، اسرار، دردها و مشکلات خود در زندگی داشته باشید.» اما اگر این همدم، خود دلیلی برای تنهایی شما باشد چه؟ چه میشود اگر ازدواج، تمام افرادی که بتوانید با آنها ارتباط داشته باشید را از شما بگیرد؟ شاید برای بسیاری از افراد، این موضوع تنها یک افسانه است، اما برای برخی، واقعیت همینگونه است.
سایت مشاوره باما به شما میگوید چرا ممکن است در زندگی متاهلی با وجود همسر احساس تنهایی کنید و نیز نشانههایی را که بر تنهایی شما دلالت دارند، عنوان میکند. ما همچنین برای حل این مشکل، راهکارهایی را ارائه کردهایم. پس به خواندن ادامه دهید.
چرا با وجود همسرم تنهام؟
زهره و همسرش با ماشین در حال مسافرت به محل زندگی والدین وی بودند. زهره میدانست که سفر سهساعته، کسلکننده خواهد بود، که اتفاقاً همینطور هم شد. او و همسرش بدون گفتن حتی یک کلمه، به مقصد رسیدند؛ درحالیکه زهره در تلفن خود غرقشده بود و شوهرش چشمان خود را به جاده دوخته بود اما افکار هر یک در جهتی متفاوت بود.
احساس تنهایی، زمانی اتفاق می افتد که علیرغم حضور زوج در یک مکان مشترک، در برقراری ارتباط با همسر ناتوانند. زوج از تنها بودن در کنار هم احساس ناخوشایندی دارید. هیچگونه احساس صمیمیت بین زوجین ، چه از نوع جسمی یا ذهنی وجود ندارد. به زبان سادهتر، هرچند در جهان بیرون آنها زن و شوهر خوانده میشوید، اما بین خودشان وضعیت اینگونه نیست.
رفتار با همسر خشن و پر از بحث و درگیری است و زوج از به اشتراک گذاشتن احساسات خود با هم خودداری میکنند، زیرا می دانند که همسر با آنها احساس همدردی نخواهد کرد. چرا و چگونه چنین اتفاق ناخوشایندی در ازدواج رخ میدهد؟
دلایل تنهایی بعد از ازدواج زنان و مردان متاهل چیست؟
تنهایی، یکی از رایجترین مشکلات زندگی مشترک میلیونها انسان سراسر جهان است. بر اساس مطالعهای که در مورد سوئدیها صورت گرفته است، در مورد تنهایی افراد متأهل، یک تفاوت جنسیتی وجود دارد؛ به این شکل که زنان، بیشتر از مردان در زندگی متاهلی احساسی تنهایی دارند. در اینجا چند مورد از دلایل تنهایی در زندگی مشترک آورده شده است.
زورگویی و تهدید همسر از دلایل تنهایی در رابطه
همسر شما احساس قدرت میکند. او شما را مورد آزار و اذیت قرار داده و دائماً تهدید کرده و میترساند. سوءاستفاده روانی و عاطفی، به یک امر عادی در زندگی مشترک تبدیل میشود. شما از همسرتان میترسید زیرا نمیدانید چه موقعیتی ممکن است خشم او برانگیزد. این موضوع باعث میشود تا حد امکان از او دوری کنید.
مشغلههای زندگی مشترک امروزی از علل تنهایی بعد از ازدواج
یکی از دلایل برجسته تصمیم به طلاق در عصر امروزی، برنامه شلوغ زوجها است. شما و شریک زندگیتان، چنان درگیر مشاغل و امور زندگی خود میشوید که بهسختی میتوانید زمانی را برای باهم بودن اختصاص دهید. این امر خلأ عاطفی بین زوج ا ایجاد میکند که گذر زمان، شکافش را عمیقتر میسازد. وقتی عقب مینشینید و فکر میکنید، میتوانید متوجه احساس تنهایی در ازدواج خود شوید که شما را احاطه کرده است.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد: دلایل طلاق عاطفی در زندگی مشترک
کمبود محبت و تنهایی عاطفی
مادر شما شدیداً بیمار است و شما نگرانید. بااینوجود، همسر شما تلاشی برای تسکین اضطراب شما نکرده و نیز توجهی به رنجی که میبرید، ندارد. در نبود ارتباط عاطفی بین زن و شوهر، احتمالاً هیچگونه حمایت عاطفی نیز وجود نخواهد داشت. وقتی میدانید که حمایتی از جانب همسر خود دریافت نخواهید کرد، ترجیح میدهید بهجای اشتراک احساسات خود با او، تنها سکوت کنید.
کمبود صمیمیت جسمی از دلایل تنهایی در رابطه
آخرین باری که با همسرتان صمیمیت فیزیکی داشتید کی بود؟ یک نیشگون شیطنتآمیز یا بوسهای گرم یا یک شب عاشقانه و پرحرارت، تنها برای جسم نبوده و برای ذهن نیز لازم است. هرچه این کارها کمتر انجام شود، شکاف بین شما نیز عمیقتر خواهد شد.
محدود بودن زمانهای دونفره تنهایی بعد ازدواج
شما همیشه توسط بچهها یا دیگر اعضای خانواده محاصرهشدهاید، یا خانواده بهقدری بزرگ است که فرصتی برای داشتن چند لحظه خصوصی با همسرتان وجود ندارد. در ابتدا شما سعی در ایجاد زمانهای دونفره زن و شوهری برای خود میکنید. اما اگر این کار نتیجهبخش نباشد، شما تسلیم و ناامید میشوید.
تجارب سخت گذشته و تنهایی در زندگی مشترک
تنهایی بعد از ازدواج همواره تقصیر همسر شما نیست. اتفاقات یا روابط بد گذشته ممکن است در تنهایی شما مؤثر باشند. طبق مطالعات پژوهشی، تنهایی بعد از ازدواج شما میتواند نتیجه علائم افسردگی یا آسیبهای روانی حاصل از روابط ناسالم گذشته با دوستان، والدین یا خواهر و برادرانتان باشد.
نشانه های تنهایی در زندگی مشترک
حس ناخوشایندی که به شما میگوید «چیزی میان شما و شریک زندگیتان درست نیست» را فراموش نکنید. ما نشانههایی را برای شما عنوان خواهیم کرد که میتوانید در روابط خود به دنبال آنها بگردید.
آیا با همسر خود صمیمی هستید؟
واقعاً نمیتوانید به خاطر آورید؟ همین موضوع که شما به صمیمیت خود (یا فقدان آن) فکر میکنید، به معنای وجود مشکلی در رابطه است. ممکن است به دلیل علاقه کم، کمبود وقت یا نبود حریم شخصی، با همسر خود صمیمی نباشید. دلیل این موضوع هر چه که باشد، نبود صمیمیت میتواند نشانi تنهایی شما باشد.
اتفاقات روزانه زندگی خود را با همسر به اشتراک نمیگذارید
شما برای همسرتان راجع به اتفاقاتی که در طول روز برایتان رخداده صحبت میکنید، او نیز در مورد اتفاقات روزمره خود برای شما حرف می زند و بهاینترتیب مکالمه شما به یک گفتگوی طولانی تبدیل میشود. این موضوع در مورد شما صدق نمیکند؟ اگر همسرتان هنگام مکالمه، تنها چشمان خود را در حدقه میچرخاند، یا مشغول چک کردن تلفنش میشود، شاید ارتباط شما آنطور که باید، درست نیست.
روزهای خاص را فراموش میکنید
شما تکلیف روز دوشنبه فرزندانتان و جلسهای که باید در آن شرکت کنید را به یاد میآورید، اما سالگرد ازدواج خود را فراموش میکنید. مناسبتهای خاص، مانند روزهای تولد و سالگردها، جرقهای را در روزمرگی ما روشن میکنند. اما فراموش کردن چنین مناسبتهای مهمی به این معنی است که شما دیگر برای آنها ارزشی قائل نیستید و یا به داشتن چنین جرقههایی در زندگی خود اهمیت نمیدهید.
همسر شما در مورد خواستههایش با شما صحبت نمیکند
همسر شما برای کمک گرفتن از شما مردد است. او ممکن است خودش دستبهکار شده و حتی شکست بخورد، اما همچنان به شما نزدیک نمیشود؛ هرچند درگذشته وضع چنین نبود. این موضوع ممکن است بیانگر تغییری در تلاشهای او در راستای کم کردن وابستگی به شما باشد. چرا او این کار را انجام میدهد؟ بررسی کنید آیا واکنش شما دلیل احتمالی رفتار همسرتان است یا خیر.
تنهایی در زندگی احساسی ناراحتکننده است. بخصوص اگر این تنهایی نتیجه ارتباط شما با همان شخصی باشد که عاشقانه دوستش دارید. کلمهای برای توصیف شدت این ناراحتی وجود نخواهد داشت. اما اصلاً چرا باید چنین احساساتی به وجود بیاید؟ این احساسات را در نطفه خفه کنید تا از ناراحتی خلاص شوید.
چگونه مانع از تنهایی پس از ازدواج شویم؟
لازم نیست منتظر علائم اولیه تنهایی خود بنشینید. از خطاهای دیگران بیاموزید. مطمئن شوید که در دام یکنواختی نیفتید. یک تلاش محسوس برای زنده نگهداشتن جو خانه انجام دهید.
با همسر خود گفتوگو کنید
گفتوگو نوشدارویی برای بهبود روابط زن و شوهر است. هرچند وقت یکبار با یکدیگر صحبت کنید. لازم نیست دنبال موضوعی برای صحبت بگردید؛ بدون برنامه قبلی و آزادانه در مورد اتفاقات روزانه خود صحبت کرده و آنها را با همسر به اشتراک بگذارید. در مورد اخبار و یا موضوعاتی که مورد علاقه هردوی شماست گفتوگو کنید. به همسرتان از طریق دیدگاه خودش نزدیک شوید. این کار فضای خانه را سرزنده نگه میدارد.
خاطرات خوش گذشته را زنده کنید
فیلم عروسی خود را تماشا کنید یا به عکسهای ماهعسل خود نگاه کنید. در مورد روزها و گردشهای عاشقانهای که هر دو با هم تجربه کردهاید صحبت کنید، کارهای شیطنتآمیز یا احمقانهای که مخفیانه و بدون اطلاع خانواده و دوستان خود انجام دادید را مرور کنید. این کار باعث میشود کنار هم بخندید. زوجی که کنار هم میخندند، کنار یکدیگر نیز میمانند!
به کارهای کوچک همسر خود علاقه و توجه نشان دهید
آیا با کروات خود مشکل دارد؟ به او کمک کنید تا آن را ببندد. آیا شکمو است؟ یک صبحانه خوشمزه برایش آماده کنید. این باعث میشود شریک زندگیتان هوای شما را داشته باشد. او میداند که برای هرگونه کمک یا مشکلی، میتواند به سمت شما بیاید. شما اولین گزینه او در سختیها خواهید بود.
همسر خود را درک کنید
همیشه لازم نیست با مسائل به روش خودتان برخورد کنید. همسر شما ممکن است دیدگاه دیگری داشته باشد. ممکن است شما از دخالتهای مادر شوهر/ مادرزن خود در مهمانی که برای همسر خود ترتیب دادهاید، آزرده و عصبی باشید. اما همسرتان با شما موافق نیست. دخالت آنها در کار شما ممکن است ناشی از عشق و محبتی است که به همسرتان دارند. دست از قضاوت بردارید! برای فهمیدن دیدگاه همسر خود، چند دقیقه وقت گذاشته و فکر کنید.
اگر فکر میکنید مراحل فوق صرفاً به شما کمک میکند تا از تنهایی در زندگی مشترک دوری کنید، در اشتباهید. این مراحل، به شما کمک میکنند تا از تمام بیماریهایی که به دلیل تنهایی در ازدواج به وجود میآیند پیشگیری کنید.
مشکلات سلامتی مرتبط با تنهایی در ازدواج
تنهایی هم ازنظر عاطفی و هم ازنظر جسمی میتواند به شما فشار آورده و مشکلاتی نظیر افسردگی، خودکشی، اضطراب، کمبود اعتماد به نفس و اعتیاد به مواد مخدر و الکل را به دنبال داشته باشد.
این بیماریها، اثرات منفی بر سلامت شما خواهند داشت، مگر اینکه برای فرار از تنهایی، به شکل محسوسی تلاش کنید. اگر باوجود همسر هنوز احساس تنهایی میکنید، لازم نیست در این شرایط باقی بمانید و برای خود دلسوزی کنید. کاری انجام دهید تا از چنین احساسات تنهایی بعد از ازدواج رهایی یابید.
چگونه از تنهایی در زندگی متاهلی رها شویم؟
در اینجا ما روشهایی را برای بیرون آمدن از تنهایی متاهلی به شما ارائه میدهیم. مواردی را که مناسب شماست، انتخاب و آنها را در زندگی خود اعمال کنید:
- دست از دلسوزی برای خودتان بردارید و زندگی کنید: هرچه بیشتر در مورد تنهایی فکر کنید، احساس بدتری به شما دست خواهد داد. متوجه باشید که همسرتان مهمترین فرد زندگی شماست، اما تنها کسی نیست که در زندگی شما حضور دارد. با والدین، خواهر و برادران یا دوستان نزدیک خود ملاقات کنید و زودبهزود با آنها ارتباط برقرار کنید. اطراف خود را با آدمها پر کنید. اما از آنها انتظار یا درخواست همدردی نداشته باشید.
- یک سرگرمی را تجربه کنید: در مرحله تنهایی شدید ازدواج، کاری را انجام دهید که همیشه آرزوی انجام آن را داشتید، ولی به دلیل محدودیتهای زناشویی نمیتوانستید. هر زمان احساس عدم خوشبختی یا تنهایی میکنید، این سرگرمیها و علایق نکات مثبت زندگی را به شما یادآور میشود. این کار موجب میشود مجدداً احساسات و علایق خود را زنده نگهدارید. میتوانید هر کاری که برای شما سودمند است را دنبال کنید؛ خواه نوشتن و آواز خواندن باشد، یا رفتن به ردههای رقص یا ایروبیک و عضویت داوطلبانه در یک انجمن خیریه.
- هرگز به دعوت دوستان «نه» نگویید: به برنامههایی که دوستان و خانوادهتان ترتیب میدهند، «نه» نگویید. اگر آنها از شما میخواهند با آنها به سفر و تفریح بروید یا سری به آنها بزنید، از پیشنهاد آنها استقبال کنید. شاید حوصله خوشگذرانی را نداشته باشید، اما خوشگذرانی دقیقاً همان چیزی است که شما در این زمان به آن نیاز دارید. این کار به شما اطمینان میدهد که چندین آدم دوستداشتنی در اطراف خود دارید و به شما کمک میکند با همسرتان ارتباط بگیرید، با او صحبت کنید و مشکلات بین خود را حل کنید.
- دوستان و خانواده خود را به خانه خود دعوت کنید: دوستان نزدیک یا خانواده خود را به خانه خود دعوت کنید. یک وعده غذایی مجلل، محیط زیبا و کمی غیبت کردن، معجونی است برای درمان تنهایی شما. با هم فیلمی تماشا کنید یا بیوقفه به تماشای سریالهای تلویزیونی موردعلاقهتان بنشینید. با دعوت از دوستان و خانواده همسرتان، او را نیز درگیر کنید. چه کسی میداند، شاید این کار بتواند جرقهای میان او و شما به وجود آورد.
- روی شغل خود تمرکز کنید: هرگز اجازه ندهید زندگی شخصی شما، زندگی حرفهایتان را تحت تأثیر قرار دهد. گفتن این حرف آسانتر از انجام آن است، اما مطمئناً این روش مؤثر خواهد بود؛ چراکه میتوانید تنهایی خود را فراموش کنید، با همکاران خود تعامل داشته باشید و سر خود را با کار گرم کنید. کار کردن به شما کمک میکند تا آرامش خود را حفظ کرده و به اولویتهای زندگی خود توجه کنید.
- یاد بگیرید که تنها زندگی کنید؛ از تنها بودن نترسید: این بخش، سختترین قسمت کار است. خود را دوست داشته باشید تا بتوانید از همراهی خود لذت ببرید. به خاطر تنها بودن، خود را سرزنش نکرده و برای خود دلسوزی نکنید، چراکه این کار به پیشبرد زندگی شما کمکی نخواهد کرد. با تنها زندگی کردن، به تواناییها و قابلیتهای پنهان خود پی میبرید و از نقاط قوت خود قدردانی میکنید.
- ظاهر خود را عوض کنید: مدل موی جدیدی را امتحان کنید، به سراغ ماساژ روغنهای معطر بروید و کمد لباسهای خود را به روز کنید. این ظاهر جدید ممکن است تحسین دیگران را برانگیزد و باعث شود همسرتان به خودش آمده و به شما توجه کند.
- به سلامت خود توجه کنید: تنها در صورتی میتوانید تنهایی را شکست دهید که ازلحاظ روحی و جسمی قوی باشید. تنهایی میتواند موجب پرخوری شود. شما میتوانید با تمرکز بر روی سلامتی خود، از چنین لغزشهایی جلوگیری کنید. غذای مغذی بخورید ، مرتباً آب بنوشید و به باشگاه رفته و ورزش کنید، در ورزشهای هوازی شرکت کرده یا یوگا و مدیتیشن انجام دهید. این ورزشها، بدن شما را تندرست نگهداشتِ و درعینحال موجب بهتر شدن احساس شما به زندگی میشوند.
- با همسر خود صحبت کنید: قبل از شروع جنگ و دعوا با همسر ، خود را نبازید. قبل از تلاش برای اشتراک افکار خود با همسرتان، در خود فرو نروید. در مورد تنهایی خود با او صحبت کنید. این امر او را ترغیب میکند تا تفسیر، فشارهای عصبی یا ناامیدیهای زندگیاش را با شما درمیان گذارد. شاید او نیز احساس تنهایی میکند یا از زندگی متاهلی خود ناامید شده است.
تنهایی بعد از ازدواج یک پدیده نادر نیست. ممکن است ما آن را در هر مرحله از زندگی خود، از کودکی گرفته تا مراحل بعد، تجربه کنیم. اگر تلاش کنید، میتوانید با موفقیت از آن خارج شوید. در مبارزه با تنهایی مصمم باشید، حتی اگر کسی در این مسیر به شما کمک نکند، پیروزی منتظر است تا شما را در پایان مسابقه ملاقات کند.
آیا در زندگی چنین تجاربی داشتهاید؟ در بخش نظرات، ما را مطلع کنید.
برای مشاهده آدرس مرکز مشاوره روانشناسی کلیک کنید
برای تعیین وقت مشاوره هم اکنون تماس بگیرید: 02144804164