خانه / پرسش و پاسخ مشکلات زن و شوهر / چگونه زندگی مشترک موفق داشته باشیم؟ راز موفقیت در زندگی زناشویی
زندگی مشترک موفق

چگونه زندگی مشترک موفق داشته باشیم؟ راز موفقیت در زندگی زناشویی

در این مقاله از سایت مشاوره باما به اصول و قوانین داشتن زندگی مشترک موفق و نکات مهم موفقیت در ازدواج از دیدگاه روانشناسی می پردازیم:

همه زوج ها با آرزوی خوشبختی و زندگی پایدار در کنار همسر خود ازدواج می‌کنند. اما خیلی زود می فهمند انتظارات آن‌ها در دستیابی به یک زندگی مشترک موفق به سادگی مقدور نیست. ازدواجی که روزی با عشق و محبت آغاز شد به زودی به ناامیدی و تنهایی تبدیل می شود. بسیاری از زوج ها برای رهایی از مشکلات زندگی مشترک تصمیم به طلاق می‌گیرند و با ازدواج مجدد ازدواج اشتباهات ازدواج اول را دوباره تکرار می‌کنند.

ازنظر روانشناسی یک ازدواج می‌تواند خوب یا بد باشد. بسیاری از زوج ها در مقابله با مشکلات زناشویی در زندگی مشترک خیلی زود ناامید می‌شوند و به‌جای تلاش برای حفظ رابطه پایدار و ازدواج خود اقدام به طلاق می‌کنند.

مطالعات روانشناسی اخیر نشان می‌دهد از هر چهار ازدواج که زوج در معرض طلاق بودند ولی تصمیم به ادامه زندگی مشترک گرفتند، پنج سال بعد از ازدواج از زندگی مشترک خود اظهار رضایت کرده‌ و از اینکه از همسر خود طلاق نگرفتند احساس رضایت و خوشبختی داشتند.
حتی بسیاری از زوج ها در زندگی مشترک اختلافات جدی مانند خیانت همسر ، سوءاستفاده جنسی ، خشونت خانگی، فقر و اعتیاد همسر را تجربه کرده‌اند. بر اساس تحقیقات روانشناسی، زوج هایی که به‌جای اقدام به طلاق تصمیم به ادامه زندگی مشترک با همسر خود گرفتند در مقایسه با زوج هایی که طلاق گرفتند احساس  خوشبختی و رضایت بیشتری از زندگی داشتند.
به عقیده این روانشناس خانواده زن و مرد بعد از ازدواج و در زندگی مشترک تمرکز بسیار اندکی برای شاد کردن همسر خود دارند. در عوض در پی آن هستند که همسر شان آن‌ها را شاد کند. حتی برخی افراد بر این باورند که شاد کردن آن‌ها وظیفه و مسئولیت همسر است. خیلی از افراد با رفتارهایی مانند کنترل همسر ، زورگویی به همسر ، تحقیر همسر ، ایجاد احساس گناه در همسر، تلاش می‌کنند به آنچه که از ازدواج می‌خواهند دست یابند.
به نظر این مشاور خانواده ، برای هر یک از زوج کاملاً روشن است که شریک زندگی‌شان لازم است چه‌کارهایی انجام دهد تا به دستیابی به یک زندگی مشترک موفق کمک کند اما به نظر می‌رسد از نیاز به تغییر در رفتار خود غافل هستند.

این مقاله از سایت مشاوره باما به هر یک از زوج کمک می‌کند تا مسئولیت و نقش خود در دستیابی به یک زندگی مشترک موفق را بر عهده بگیرند:

روانشناسی زندگی مشترک موفق 

تقریباً همه ما روزی ازدواج می‌کنیم. در سراسر دنیا میلیون‌ها بار این اتفاق انجام شده و هیچ نشانه‌ای هم از توقف تصمیم به ازدواج وجود ندارد. حتی برخی از ما چندین بار اقدام به ازدواج کرده و طلاق گرفته‌ایم. افراد مجرد غالباً مشتاق به ازدواج هستند؛ درحالی‌که بسیاری از افراد متاهل آرزوی طلاق و جدایی می‌کنند و اغلب بدون درس گرفتن از ازدواج اول برای ازدواج مجدد تلاش می‌کند.
آنچه که آن‌ها نخستین بار و هر دفعه و تقریباً همیشه به دنبال آن هستند، تجربه نوعی احساس دلپذیری است که شیدایی نام دارد. اما آن‌ها تصور می‌کنند این همان احساس عشق است. وقتی زوج شیفته و شیدا هستند همدیگر را به‌طور کامل ازنظر اجتماعی و جنسی می‌پذیرند و عمیقاً آرزو دارند که این احساس در ازدواج و زندگی مشترک پایدار بماند.
دستیابی به یک ازدواج موفق بدون تلاش و کوشش زوج در یادگیری مهارت های زندگی تقریباً غیرممکن است. چراکه زوج ها خیلی سریع پس از قطع شدن احساس شیفتگی تسلیم ناامیدی می‌شوند.
یکی از مراجعینی که اخیراً به مرکز مشاوره من حضور یافت، بیان می‌کرد که چندین بار اقدام به ازدواج مجدد کرده بود. او سرانجام در چهارمین ازدواج خود موفق و خوشبخت بود. او می‌گفت من بالاخره همسر مناسب برای ازدواج را پس از چند بار ازدواج ناموفق پیدا کردم. اما ازنظر روانشناسی هرگز یک همسر ایده ال برای ازدواج وجود ندارد. این یک واقعیت غیرقابل‌انکار است که ازدواج ناموفق و پیامدهای آن یکی از مشکلات بزرگ در سرتاسر جهان است که به‌ظاهر راه‌حل‌های انگشت‌شماری برای آن وجود دارد.

وقتی زن و شوهر هرکدام به روش خود رفتار می‌کنند، سرانجام ازدواج ها به جدایی و طلاق می‌انجامد. به‌عنوان‌مثال، خیانت به همسر یکی از اقداماتی است که فرد در برابر نارضایتی از همسر و مشکلات زندگی مشترک در همه فرهنگ و افراد به آن مبادرت کرده‌اند. در این وضعیت نخستین ازدواج دست‌نخورده می‌ماند. اما پس از بروز اختلافات زناشویی یکی از آن‌ها تصمیم به برقراری رابطه نامشروع و رابطه جنسی با فرد دیگری خارج از خانواده می‌کند. البته غالباً در مورد خیانت همسر ، مردان منحرف شده و به پرسه زنی می‌روند و زنان با فرزندان می‌مانند.
برخلاف مشاوره های معمول که به‌صورت سنتی تلاش دارند زندگی مشترک بین زوج ها را حفظ کنند. ما به‌عنوان مشاور خانواده زوج را آموزش می‌دهیم که برای خلق یک ازدواج و زندگی مشترک موفق با یکدیگر وارد عمل شوند و تلاش کنند.
چیزی که هنوز برای شما دشوار به نظر می‌رسد این است که فکر می‌کنید برقراری ارتباط با همسر به این روش ممکن است. به خاطر داشته باشید آنچه تاکنون انجام داده‌اید اگرچه ازنظر هر دوی شما درست به نظر می‌رسد ولی شمارا در زندگی مشترک و سایر موضوعات زندگی در سراشیبی قرار داده است.
اگر آنچه را به شما آموزش می‌دهیم در عمل به کار بگیرید به‌تدریج درمی‌یابید که می‌توانید بهتر از قبل با شرایط زندگی خود کنار بیایید. برخلاف رژیم گرفتن ، کاهش وزن و ورزش کردن که در بهترین حالت کسل کننده‌اند، آموزش مهارت های زندگی بسیار لذت‌بخش هستند.

موانع شروع یک زندگی مشترک موفق 

گرچه شروع زندگی مشترک آسان است و همه‌چیز در سایه گذشت و گفتن عبارت‌های دل‌نشین به همسر مانند: چشم عزیزم، باشه هرچی تو بگی، اشکالی نداره و غیره سپری می‌شود اما این سبک زندگی مشترک برای مدت زیادی دوام نمی‌آورد .
به‌تدریج انجام دادن خواسته همسر جای خود را به انجام دادن خواسته خود می‌دهد. زن یا شوهر تمایل دارد حرف خودش را به کرسی بنشاند و دیگر از چشم گفتن‌ها خبری نیست. حالا دیگر دوره چرا این کارو کردی و چرا این کار را نکردی است. زن می‌خواهد به آرزو های دوران مجردی اش جامه عمل بپوشاند و مرد احتیاج دارد که همانند دوران مجردی آزاد زندگی کند.
اینجاست که کار دشوار می‌شود دو نفر آدم با تو تربیت خانوادگی متفاوت با دو شخصیت و رفتار جداگانه می‌خواهند کنار هم و زیر یک سقف به زندگی مشترک ادامه دهند و تنها الگوی رفتاری آن‌ها هم پدر و مادرشان هستند. اگر زن و شوهر کمی عمیق‌تر فکر کنند الگوی اطرافیان را هم در اختیار دارند ولی این‌ها کافی نیست.
حالا تصورش را بکنید یکی از زوجین در یک خانواده پدرسالار و دیگری در یک خانواده مادر سالار پرورش و تربیت شده است. چه نمایشی برپا می‌شود مثلا زن می‌خواهد در اول زندگی طرف را سر جایش بنشاند و در مقابل مرد می‌خواهد حرف خود را ثابت کرده و آن را به کرسی بنشاند.
زن از چشم گفتن‌های خود خسته شده و نیاز دارد نه بگوید، مرد هم که برخلاف میل باطنی بدون رضایت و تنها برای جلوگیری از دعوا با همسر همیشه چشم گفته، حالا فکر می‌کند که کوتاه آمدن درست نیست زیرا همسرش بد عادت شده است به همین دلیل او نیز تصمیم می‌گیرد نه بگوید. آن‌وقت است که همین نه گفتن‌ها می‌تواند یک زندگی مشترک موفق را با شکست روبرو کند. پس چه باید کرد؟

راز موفقیت در زندگی مشترک زن و شوهر

برای اداره زندگی مشترک موفق و شاد باید بسیار مطالعه کرد. باید کوچک‌ترین خصوصیات رفتاری همسر خود را دانست. خواسته‌ها و آرزوهای همسر را به خاطر سپرد. به اهداف، مسئولیت‌ها و مشکلات همسر توجه کرد. به حساسیت‌ها و نگرش‌های او دقت کرد و خلاصه باید موضوعات فراوان دیگری را آموخت وگرنه هیچ‌چیز نمی‌تواند سیر طبیعی و معمول خود را در زندگی زناشویی بپیماید.
برای رسیدن به تفاهم با همسر ، تنها راهکار آن است که مرتب در حال تمرین باشیم. دائم از خود بپرسید که برای خشنودی همسرم و خودم باید چه‌کار کنم؟ مردی که یاد نگرفته بعد از ازدواج دور جلسات مجردی اش خط بکشد باید به یاد داشته باشد که اکنون شریکی در زندگی دارد که باید وقتش با او صرف شود .
خانمی که بعد از ازدواج می‌خواهد سرگرمی‌های دوران مجردی خود را حفظ کند باید به یاد بیاورد که فوت و فن شوهرداری راه و رسم جداگانه‌ای دارد. این‌گونه زنان و مردان باید به یادآورند که دوران مجردی با دوران متأهلی فرق دارد.

زن و شوهر باید در تلاش باشند که نکات جدیدی را درباره یکدیگر بیاموزند هرروز آن‌ها را به کار ببرند و هرگاه که اختلافات زناشویی پیش آمد، با مطالعه و شرکت در کلاس های آموزشی و یا راهنمایی گرفتن از یک فرد باتجربه یا مراجعه به مرکز مشاوره ازدواج و خانواده روابط با همسر خود را بهبود دهید.

دیدگاهتان را بنویسید