در این مقاله از سایت مشاوره باما به روش های تقویت مهارت ارتباط مؤثر با همسر و راه های داشتن روابط صحیح و اصولی زن و شوهر در زندگی مشترک میپردازیم:
از دیدگاه روانشناسی حل مشکلات و اختلافات زناشویی تنها با اجتناب از اشتباهات در برقراری ارتباط با همسر امکانپذیر است.
بر طبق تحقیقات منتشرشده در مجله روانشناسی شخصیت اکثر زوجهای راضی و خشنود کسانی هستند که از بحث درباره اختلافات زندگی با همسر خود اجتناب نمیکنند و هوش هیجانی بالایی دارند. هوش عاطفی یا هوش هیجانی یک توانایی و استعداد فردی است که بهوسیله آن میتوان احساسات و عواطف همسر خود را درک و برآورده ساخت.
وقتی شریک زندگی شما میگوید “عصبانی به نظر میرسی “، درواقع او از حالت چهره، زبان بدن و رفتار سرد و خاموش شما به این موضوع پی برده است. ما در زندگی مشترک اغلب این کار را در ارتباط با همسر خود انجام میدهیم، اما بهندرت درباره آن بهعنوان یک مهارت ارتباطی فکر میکنیم.
بر طبق پژوهشهای صورت گرفته، زنان نسبت به مردان از هوش هیجانی یا هوش عاطفی بالاتری برخوردارند. همچنین زنان احساسات و عواطف بیشتری برای حفظ رابطه و ازدواج خود صرف میکنند.
این احساسات و عواطف شامل مکالمات و اقداماتی میشود که زوج را متعهد میسازد در برآوردن نیازهای عاطفی همسر هماهنگی برقرار کنند. انجام “مسئولیت عاطفی ” به این معناست که شما احساسات شریک زندگی خود را درک کنید. از او بپرسید چگونه میتوانید کمک کنید تا احساس بهتری داشته باشد و او را به سمت گفتگو درباره احساسات، ترس ها، اضطرابها، عصبانیت و ناراحتیهای همسر سوق دهید.
در این مقاله از سایت مشاوره باما، نظر یک مشاور خانواده در مورد برخی از رایجترین اشتباهات زوج در برقراری ارتباط صحیح با همسر را با شما به اشتراک میگذاریم.
6 اشتباه زوج در مهارت ارتباط با همسر که به ازدواج آسیب میزند
عدم ارتباط صحیح با همسر با سکوت و اجتناب از صحبت
اجتناب از صحبت و گفتگو با همسر، سرد رفتار کردن، کمک نکردن یا گفتن اینکه تمایلی به حرف زدن با همسر خود ندارید، همگی از عوامل بروز مشکلات در زندگی زناشویی هستند. البته درست است هنگامیکه احساس عصبانیت میکنید، ابتدا آرام شوید و خونسردی خود را حفظ کنید تا از روی عصبانیت با همسر خود بدرفتاری نکنید.
زمانی که عصبانیت، احساس ترس یا ناراحتی بر شما غلبه میکند، احتمال زیادی وجود دارد همسر خود را ناراحت کنید و به احساسات همسر خود لطمه بزنید و این کار به حل اختلافات زناشویی شما کمکی نمیکند.
بهجای قطع کامل ارتباط با همسر خود، بگذارید شریک زندگیتان بداند که شما مایلید برای مدتی آرام شوید یا قبل از ادامه گفتگو با همسر درباره بعضی مسائل کمی فکر کنید.
عدم ارتباط موثر با همسر به دلیل احساس رنجش
این مورد برای هر فردی که احساس “حب نفس ” بالایی ندارد بسیار مشکل است. مثلاً وقتیکه شوهر شما میگوید از غذای “کلم پخته ” خوشش نمیآید هیچ ارتباطی به تلاش شما برای پخت غذای سالم ندارد. پس به خود نگیرید و دلخور نشوید.
هر فردی در زندگی سلایق مخصوص به خود را دارد و این حق را دارد که از شما بخواهد بر اساس سلایق آنها عمل کنید و شما نیز همینطور. شما این حق رادارید که خانه خود را با کلم بدبو کنید. بههرحال این غذای موردعلاقه شماست.
بااینحال، حقوق کدامیک از شما مهمتر است؟ حقوق زن یا شوهر؟ هیچکدام. در اینجا زوج باید با یکدیگر مصالحه و تفاهم داشته باشند. زمانی که از حرفهای همسر خود ناراحت میشوید، بهجای مقصر دانستن او برای ناراحت کردن شما، به درون خود نگاه کنید. واژهها فقط زمانی میتوانند به روح و روان شما آسیب برسانند که شما به آنها اجازه دهید.
شک و بدگمانی در ارتباط با همسر
حدس و گمان یکی دیگر از مواردی است که باعث رنجش همسر و بروز اختلاف در زندگی زناشویی و ارتباط با همسر میشود. بهمحض اینکه شریک زندگیتان خسته از سرکار برمیگردد و با عصبانیت چیزی میگوید، صدها فکر و خیال در ذهن شما ایجاد میشود که آیا من کار اشتباهی کردهام؟
بار دیگر، بیایید از احساسات بیاهمیت که به شما آسیب میرساند دوریکنید و در رفتار با همسر از او بپرسید، چه اتفاقی افتاده است یا به او بگویید هر کاری از دستتان برمیآید برای کمک به او انجام میدهید.
ممکن است او یک روز دشوار و آزاردهنده را گذرانده باشد یا اینکه فقط علت ناراحتیاش این باشد که در ترافیک مانده یا خودرو او در بین راه خراب شده است. شما هیچوقت مشکل همسر خود را متوجه نخواهید شد مگر اینکه دلیل احساس ناراحتیاش را از او بپرسید.
این نقلقول از دکتر رویز، مشاور ازدواج و نویسنده کتاب ” چهار توافق “، تمام چیزی که شما باید درباره ایجاد حدس و گمان و دلخور شدن بدانید را بیان میکند:
مشکل ایجاد حدس و گمان ما این است که معتقدیم این حدس و گمانها حقیقت دارند!
ما داستانی را در ذهن خود ایجاد میکنیم که تنها برای ما حقیقت دارد و فقط ما به آن باور داریم. یک حدس و گمان به حدس و گمان دیگری منجر میشود: خودمان به نتیجه میرسیم و داستان ساخته ذهن خود را میپذیریم.
سپس بر اساس همین حدس و گمانهای ساختگی و غیرواقعی، شروع به سرزنش و توهین به همسر خود میکنیم. درنتیجه، همسر شما هم در واکنش به این اتهامات غیرواقعی عصبانی میشود و اختلاف با همسر به این صورت تکرار و تکرار میشود.
این حس بدبینی به همسر باعث ایجاد احساسات سمی در رابطه زناشویی میشود و این باعث ایجاد یک ناراحتی بزرگ در زندگی شما میشود درحالیکه ارتباط صحیح با همسر باید عاری از غم و ناراحتی باشد.
فیلترینگ در ارتباط با همسر
فیلترینگ نوعی بازی ذهنی است که شما با خودتان بازی میکنید. به این صورت که زن یا شوهر فقط به کلماتی که تمایل به شنیدنش دارد گوش فرا میدهد. چه آن کلمات مثبت یا منفی باشند. مطمئن شوید با این کار به علایق و خواستههای همسر خود بیتوجه نباشید یا به همسر خود بیاحترامی نمیکنید.
قضاوت و پیش داوری در ارتباط صحیح با همسر
شما قبل از اینکه همسرتان صحبت کند، تصمیم گرفتهاید که او چه چیزی میخواهد بگوید و بهمحض اینکه شریک زندگیتان شروع به صحبت کرد، او را قضاوت میکنید. این رفتار بسیار ناعادلانه است و مسلماً شما نمیخواهید همسر شما این رفتار را با شما داشته باشد.
منتظر ماندن برای صحبت کردن بهجای گوش دادن به همسر
هنگامیکه شریک زندگیتان در حال حرف زدن است و شما در ذهن خود تمرین میکنید که چه چیزی به او بگویید، در این صورت قادر نیستید به حرفهای همسر خود با دقت گوش دهید. اینکه به صحبتهای همسر خود خوب گوش دهید هدیهای است که به او تقدیم میکنید.
حتی اگر برایتان مشکل است به صحبتهای همسر درباره موضوعات کسلکننده گوش دهید، آنچنان گوش کنید انگار که زندگی شما به صحبتهای همسرتان وابسته است.
تمام حواس خود را متوجه همسرتان کنید. ارتباط چشمی خوب، بازتاب حالات چهره (بیان هیجان خود با بالا بردن ابرو باعلاقه و غیره) داشته باشید. بعدازاینکه صحبتهای همسرتان تمام شد از او سؤالهایی بپرسید و مطمئن شوید که کاملاً صحبتهایش را متوجه شدید و آنچه را که شنیدید جمعبندی کنید. حالا نوبت شماست که صحبت کنید.
برای مشاهده آدرس مرکز مشاوره روانشناسی کلیک کنید
برای تعیین وقت مشاوره هم اکنون تماس بگیرید: 02144804164