از نظر روانشناسی ناامیدی احساسی است که از نداشتن امید، خوش بینی و اشتیاق در انسان شکل میگیرد. فردی که احساس نا امیدی میکند، اغلب ممکن است انتظار پیشرفت یا انگیزه برای موفقیت در آینده را نداشته باشد.
مطالب مرتبط: چگونه با انگیزه زندگی کنیم؟
تعریف روانشناسی ناامیدی
ناامیدی احساس شديدي است که غالباً به يك حالت گرفته و غمگین در شخص ختم میشود و ممکن است بر نحوه شناخت او از خود، افراد دیگر، محيط و حتی جهان، تأثیر منفی بگذارد.
احساس نا امیدی عموماً میتواند تأثیر بسزایی در رفتار انسان داشته باشد، چراكه ممکن است نشانگر دیدگاه منفی فرد نسبت به زندگی آینده باشد. احساس ناامیدی گاهي میتواند فرد را به جايي برساند كه علاقهاش نسبت به برقراری روابط با دوستان، پیگیری كارها و امور زندگی را از دست بدهد.
كسي كه نااميد باشد ديگر نمیتواند براي چيزهايي كه قبلاً برایش مهم بودند ارزشي قائل شود. اين احساس بی ارزشی عموماً با بي انگيزگي، ضعف، درماندگي، گرفتاري فكري، آزار رساندن به ديگران يا انزوا همراه است.
مطالعات زيادي نشان میدهند كه ناامیدی ارتباط نزديكي با به خطر افتادن سلامت روانی ، سلامت جسم و عواطف دارد.
دلايل احساس نا امیدی
احساس ناامیدی را میتوان از نشانه هاي بيماري هاي رواني مانند علایم افسردگی دانست؛ فرد حتي میتواند به خاطر نارضايتي از شرايط سخت و ناراحت كننده زندگي احساس ناامیدی كند.
نتايج یک نظرسنجی كه بین هزار نفر از افرادی که به بيماري هاي رواني مبتلا شده بودند انجام شد، نشان میدهد، برخی از نشانه های ناامیدی ممکن است از طرف كادرماني سيستم بهداشت روان نشئت گرفته باشد. ٤١٪ از كساني كه در اين نظرسنجي شركت كرده بودند، مدعي شدند كه از متخصص درماني خود شنیدهاند كه شانس آنها براي بهبود در شرايط فعلي كم يا غيرممكن است.
بااینوجود، بسياري از افراد، ازجمله آنهايي كه از اختلالات شديد روحي – روانی رنج میبرند، از طريق درمان قادر به دستيابي به سلامت كامل هستند. ٦٩٪ از آنها بعدها خبر بهبودي يا سلامت خود را گزارش دادند.
احساس ناامیدی چه تأثیری بر سلامت روان دارد؟
احساس ناامیدی بهعنوان يكي از علائم شناختهشده برای بسیاری از مشكلات مرتبط با بهداشت روان ازجمله افسردگی، اضطراب، اختلال دو قطبی، اختلالات تغذيه، استرس ناشي از آسيب هاي رواني، اعتياد به مواد و افکار خودکشی محسوب میشود.
بسیاری از كساني که نا امیدی را تجربه میکنند ممکن است تحت تأثیر ديگر اختلالات مربوط به بهداشت روان مانند افسردگی نيز بوده باشند. احساس ناامیدی همراه با افسردگی شرايطي است كه میتواند شخص را به سمت فكر خودكشي سوق دهد.
ناامیدی هميشه تحت شرايط خاصي اتفاق نمیافتد. فرقي نمیکند براي چه، اما احساس نا امیدی میتواند ویرانکننده باشد. اين سبك زندگی نه تنها به احساس آسايش و ثبات فرد لطمه میزند، بلكه انگيزه شخص براي استفاده از منابع موجود و كمك گرفتن از دیگران را از او میگیرد.
ممكن است چيزهايي از اين قبيل را از كسي كه درگير احساس ناامیدی است بشنويم:
- اوضاع هیچوقت بهتر نميشه.
- آیندهای براي خودم نمیبینم.
- هيچ كمكي از كسي ساخته نيست.
- فكر كنم ديگه بايد بیخیالش بشم.
- خيلي ديره.
- امیدی ندارم.
- ديگه هیچوقت خوشحال نخواهم بود.
تست ناامیدی
در سال ١٩٧٤ دكتر آرون بك، پرسشنامهای به نام “مقياس ناامیدی بك” بهمنظور سنجش ميزان ناامیدی در افراد، به كمك برسي افكار و عقايد آنها در مورد آينده، طراحي كرد. اين پرسشنامه براي افراد بالاي ١٧ سال و در قالب بيست گزاره “درست يا غلط” طراحیشده است.
پاسخهای اين پرسشنامه براي سنجش سه جنبه اصلي نا امیدی يعني: میزان امید به آينده، كم شدن انگيزه و انتظارات شخص به كار گرفته میشود. اين مقياس همچنین میتواند بهعنوان معیاری براي سنجش خطر خودکشی در افراد مبتلا به افسردگی که قبلاً اقدام به اين عمل کردهاند، استفاده شود.
روشهای غلبه بر ناامیدی از زندگی
ناامیدی را میتوان از نداشتن انگيزه و علاقه در زندگی، داشتن افكار منفي نسبت به آينده يا نگرش منفي نسبت به خود تشخيص داد؛ ممكن است اين احساسات بسته به روحيه شخص بدتر هم شوند.
روش هاي درمان شناختی رفتاری كه بازهم حاصل كار “بك” است، جايگاه خود را بهعنوان یک روش مؤثر براي افرادي كه با نا امیدی دستوپنجه نرم میکنند ثابت كرده است. اين نوع درمان با افكار و فرضيات منفي شخص سروکار دارد.
ازآنجاکه روش درمان شناختی رفتاری مستلزم آن است که افكار فرد تحت درمان، بهدقت مورد تجزیهوتحلیل قرار گيرد، افرادی که درگير احساس ناامیدی هستند ممکن است در ابتدا در برابر این روش مقاومت نشان دهند.
بااینحال دکتر روانشناس قادر است در اولين جلسات مشاوره روانشناسی با پرداختن به اين احساسات و تمركز بر تقويت عزت نفس و افزایش اعتماد به نفس در شخص اين مانع را از ميان بردارند.
مطالعات بسياري حاكي از اين است كه روش هاي درمان قطعی ناامیدی اغلب به افرادي كه نا امیدی را تجربه میکنند، كمك میکند تا دوباره اميد به زندگی را به دست آورند و به سلامت روحي پايداري دست يابند.
احساس ناامیدی میکنم دیگه نه چیزی میخوام نه میخوام کاری انجام بدم فقط دارم میگذرونم و همه چی واسممسخره شده
سلام وقت بخیر من من تازه ترم اول دانشگاه ثبت نو خیلی سالیه که از دیپلم هم میگذره. مشکلم اینه که احساس می کنم هیچ چیز را نمی فهمم به تمام درس هایی که توی مدرسه خوندم هم همین احساس را داشتم و همیشه مدام احساس شکست و ناامیدی دارم میشه لطفاً راهنماییم کنید
۲۷زن مجرد زیر دیپلم بیکار احساس الانم خشم عقدههای روانی افسردگی و اظطراب امیدی به زندگی ندارم اگر به این زندگیم ادامه بدم فقط اعذاب میکشم هیچ احساسی ندارم نمیتونم فکر کنم
من احساس ناامیدی میکنم چیکار کنم حس میکنم مردنم بهتر از بودنمه