خانه / مشاوره فردی / چگونه در زندگی قوی باشیم و با شرایط سخت مقابله کنیم؟
قوی بود در شرایط سخت زندگی
قوی بود در شرایط دشوار زندگی

چگونه در زندگی قوی باشیم و با شرایط سخت مقابله کنیم؟

جهت مطالعه نظرات و تجربیات دیگران، به کامنتهای انتهای صفحه مراجعه نمایید

آیا می‌خواهید در زندگی موفق شوید، اما مشکلات زندگی مانع شما می‌شود؟ چگونه می‌توانیم در برابر مشکلات آدم ضعیفی نباشیم؟ برای کنار آمدن با شرایط سخت چه راهکارهایی وجود دارد؟

فکر می‌کنم همه ما موافق باشیم، همه افراد از هر قشر در زندگی با فراز و نشیب‌هایی محتمل می‌شوند. آن‌ها با شکست، فرسودگی شغلی، دلسردی، باورهای محدودکننده و خستگی رودررو می‌شوند. در این مقاله راهکارهایی برای مقابله و کنار آمدن با شرایط سخت زندگی به شما پیشنهاد می‌کنیم.

چگونه ادم ضعیفی نباشیم؟

حتماً در موقعیت‌های سخت زندگی از خود می‌پرسید “چگونه بعضی افراد به طور مستمر در زندگی در حال تلاش هستند و بعضی به‌راحتی از مقابله دست می‌کشند؟”. آنجلا داکوِرث روان‌شناس آمریکایی در کتاب سرسختی بیان می‌کند که « راز رسیدن به موفقیت در زندگی در استعداد نیست، بلکه ترکیب خاصی از اشتیاق و پشتکار است که او آن را «سرسختی» می‌نامد». اگر این کتاب را نخوانده‌اید، حتماً به شما پیشنهاد می‌کنیم این کتاب را مطالعه نمایید.

میزان قوی بودن ادم در زمانی که اتفاقات بد و غیرمنتظره رخ می‌دهد، مشخص می‌شود؛ برای مثال هنگام از دست دادن شغل مرگ عزیزان، مشکلات زندگی مشترک ، تصمیم به طلاق یا پایان یک آرزو و امید. در این مواقع دشوار زندگی، سرسختی به شما در گذر از مشکلات کمک می‌کند. راهکارهایی که قوی بودن و سرسختی شما را می‌سازد، شامل موارد زیر می‌شود:

  1. فکر کردن زیاد را حذف کنید: وقتی مشکلات در زندگی رخ می‌دهد، طبیعی است که دائم در ذهن خود آن‌ها را مرور کنید و به دنبال راه‌حل و دلایل آن مشکل باشید. به‌هرحال هر چه درباره یک مشکل فکر کنید، احساس ناامیدی و استرس بیشتری خواهید کرد. رهایی از افکار منفی در این مواقع بسیار ساده است. شما می‌توانید از این روش‌ها استفاده کنید.
  • در این موقعیت به دنبال کار دیگر (سرگرمی ایمن) بروید و حواس خود را پرت کنید.
  • در طول روز، یک زمان مشخص (بین 15 تا 20 دقیقه) را برای فکر ‌کردن اختصاص دهید و در بقیه لحظه‌ها از آن اجتناب کنید.
  • برای پاک‌کردن ذهن، مشکلات و افکارتان را با یک دوست قابل‌ اعتماد در میان بگذارید و با او حرف بزنید.
  • برای درک و مدیریت بهتر مشکلات، آن‌ها را بنویسید.
  • از افراد و موقعیت‌هایی که باعث تفکر شما می‌شود، دوری کنید.

مطالب مرتبط: فواید تمرین ذهن آگاهی

  1. روی نقاط قوت خود تمرکز کنید: تمرکز بر نقاط منفی و ناتوانی‌های شما در هنگام مقابله با شرایط سخت زندگی می‌تواند شما را نسبت به آن‌ها آگاه کند؛ اما تأثیر مثبتی در مقابله با آن‌ها ندارد. در عوض شما باید روی نقاط مثبت خود تمرکز کنید. شناخت توانایی‌ها و استفاده مناسب می‌تواند شما را در مسیر عبور از شرایط سخت همراهی کند و باعث شود شما حس خوبی نسبت به خود و زندگی داشته باشید. برای استفاده از نقاط قوت می‌توانید مراحل زیر را انجام دهید.
  • مدتی را صرف تهیه فهرستی از نقاط قوت خود کنید و آن‌ها را بشناسید.
  • یکی از توانایی‌های خود را انتخاب کنید و استفاده از آن را هدف خود قرار دهید.
  • بعد از یک مدت تجربه‌ و آنچه آموختید را بررسی و ارزیابی کنید.

مطالب مرتبط: خوش بین بودن در زندگی

  1. از خودتان مراقبت کنید: وقتی افراد در شرایط سختی قرار می‌گیرند، مراقبت از خود را به نفع آنچه به نظر مهم‌تر می‌آید، فراموش می‌کنند. این مورد ممکن است وقتی اطرافیان به کمک شما احتیاج دارند، عملی خودخواهانه به نظر برسد؛ اما شما با مراقبت از خود بهتر می‌توانید با مشکلات شخصی رودررو شوید. شما می‌توانید از پیشنهادات زیر استفاده کنید.
  • کارهایی را انجام دهید که برای شما احساس خوبی دارد.
  • حس هم‌ذات‌پنداری با افراد درباره اینکه همه روزهای سختی را در زندگی تجربه می‌کنند و آن را پشت سر می‌گذارند، به شما کمک می‌کند.
  • با خود مهربان باشید و از خوددلسوزی دوری کنید.

مطالب مرتبط: چگونه خود را دوست داشته باشیم

  1. در تجربیات خود معنا پیدا کنید: استرس و آسیب، جزئی جداناپذیر از زندگی هستند؛ بنابراین شما در گذشته نیز با آن‌ها مواجه شده‌اید. گاهی تنها راه‌حل یافتن معنا در زندگی، تجربه ایست که با صبر و حوصله پشت سر گذاشته‌اید. معنای تجربیات در افراد متفاوت خواهد بود. شما می‌توانید از راهکارهای زیر در این زمینه کمک بگیرید.
  • فکر کنید در نتیجه تجربیات خود چه رشدی کرده‌اید و کارهای خود را با جزئیات در ذهن مرور کنید.
  • قدرت خودتان را در گذر از شرایط سخت گذشته، دست‌کم نگیرید؛ زیرا به شما انگیزه‌ای برای مقاومت می‌دهد.
  • با دیدگاه‌های جدید به مسائل نگاه کنید و چیزهای تازه کشف کنید.
  • مهارت‌های کاربردی و جدید بیاموزید و از آن‌ها برای ساخت دیدگاه تازه استفاده کنید.

کنار آمدن با شرایط سخت

مهم نیست شما چه کسی هستید، در زندگی چه چیزهایی را پشت سر گذاشته‌اید و در حال حاضر چه اعتقاداتی دارید. شکست در برابر مشکلات بخشی از زندگی است. اگر در این زمینه احساس ناتوانی بیش از حد کردید حتماً از یک روان‌شناس کمک بگیرید؛ زیرا احساس ضعیف بودن می‌تواند شما را دچار آسیب‌های شدید روحی کند. شما همچنین می‌توانید با تمرین روش‌های بالا ضعف خود را تبدیل به سرسختی کنید و در برابر شرایط سخت زندگی ادم قوی باشید.

10 روش برای مواجه با سختی و گرفتاری و بقا در روزهای سخت

کنار آمدن با سختی های زندگی می تواند بسیار دشوار و چالش برانگیز باشد، به خصوص که سختی ها به شکل و اندازه های متفاوت ظاهر می شوند. با درک هرچه بهتر سختی ها در زندگی، من در تلاش برای یافتن روشی برای انجام این کار هستم زیرا بر رضایت بلندمدت و سلامت روحی و روانی تاثیرگذار است. عومل متعددی وجود دارند که در این امر نقش ایفا می کنند و شما باید از اقدام به عمل اطمینان حاصل کنید.

همه با مشکلات و سختی ها در زندگی خود روبرو می شوند، اما در بیشتر موارد این مشکلات با هم متفاوت هستند و اغلب وابسته به موقعیت، تغییر می کنند. نکته دیگر که باید به یاد داشته باشید این است که افراد به شیوه های گوناگون با سختی های زندگی مقابله می کنند و توانایی درک بهترین روش برای برداشتن گام های صحیح از اهمیت به سزایی برخوردار است.

در ادامه، برخی از بهترین گزینه هایی که افراد می توانند از آن ها برای کمک به مقابله با سختی ها یا دشواری ها استفاده کنند آورده شده است.

از دوستان و اعضای خانواده مراقبت کنید و موجب آرامش آن ها شوید

بسیار مهم است که اطمینان حاصل کنید که تمام سعی خود را در جهت آسایش دوستان در دوران سختی که تجربه می کنند، به کار گرفته اید. از طرف دیگر، مقابله به شیوه ای سازنده با مشکلات از اهمیت زیادی برخوردار است و به این ترتیب دوستان در این فرآیند به یک مولفه بسیار مهم تبدیل می شوند. مشکلات در زندگی رخ می دهند و درک نحوه پشت سر گذاشتن دوران سخت برای دستیابی به رضایت و یک ذهنیت سالم و مثبت بسیار مهم است. دوستان شما نقش مهمی را در این امر ایفا می کنند و باید در مواجه با مشکلات و سختی های زندگی از آن ها کمک بخواهید.

با افرادی که شرایط مشابه دارند ارتباط برقرار کنید

وقتی صحبت از مواجه با سختی ها و دشواری های زندگی به میان باشد، باید موارد زیادی را در نظر بگیرید و درک این نکته که تنها نیستید از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. افراد زیادی شرایط مشابه شما را تجربه می کنند و بسیار مهم است که با این افراد ارتباط برقرار کنید تا یک شبکه حمایتی و پشتیبانی بدست آورید. بسیاری از افراد از درخواست کمک خجالت می کشند، اما یافتن افراد دیگر در شرایط مشابه به آن ها این امکان را می دهد تا انتخاب کنند و کمک مورد نیاز خود را دریافت نمایند.

خود را سخت مورد قضاوت قرار ندهید

آشنایی با نحوه مقابله و رویارویی با سختی ها و گرفتاری ها دشوار است و هر فرد به شیوه ای متفاوت تحت تاثیر قرار می گیرد. نگاه کردن به گذشته و پیشامدهای قبلی و نحوه واکنش نسبت به آن ها کار آسانی است، اما حقیقت این است که قرار گرفتن در چنین شرایطی اوضاع را تغییر می دهد. به دلیل نحوه واکنش خود به مشکلات و سختی ها، خود را بیش از حد مورد سرزنش قرار ندهید.

مواجه با سختی ها و گرفتاری ها بخشی از زندگی است، اما هرگز آسان نیست و هرگز به آن عادت نمی کنیم. با این وجود، کارهای زیادی وجود دارند که می توانید برای مقابله به شیوه ای سازنده تر و فعالانه تر از آن ها استفاده کنید. فهرست بالا جزئیات برخی از رویکردهای کلیدی را در اختیار شما قرار میدهد تا بتوانید به بهترین شکل ممکن در زندگی خود تفاوت ایجاد کنید.

رئیس شما می گوید که به نظر او آماده پذیرش مسئولیت های رهبری بیشتر نیستید. او فکر می کند که شما فرد مناسبی برای انجام کار نیستید و باور دارد که موفق نخواهید شد. اگر در چنین شرایط سخت و دشواری قرار داشته باشید، چه واکنشی نشان خواهید داد؟ آیا زمان پذیرش شکست است یا از قدرت درونی خود برای مقابله استفاده می کنید و به آن ها ثابت می کنید که در اشتباه بوده اند؟

مطالب مرتبط: وقتی احساس شکست در زندگی می کنید

سختی و گرفتاری یکی از ارکان اصلی زندگی است: اجتناب از آن غیرممکن است، مهم نیست چه مسیری را برای پیمودن آن انتخاب کرده اید. گاهی اوقات به نظر می رسد که این یک نبرد بی پایان است، اما این روزهای سخت به فرصت های یادگیری تبدیل می شوند و به شما کمک می کنند تا به عنوان یک فرد رشد کنید.

به عنوان مثال، نمونه بالا را در نظر بگیرید. به شما گفته شده است که به اندازه کافی خوب نیستید و دیگران به توانایی های شما شک دارند، زمان آن است که سخت تر تلاش کنید تا به موفقیت دست یابید. در چنین مواقعی باید به خود بگویید که در هنگام رویارویی با مشکلات تسلیم نمی شوید، بلکه بر آن ها غلبه خواهید کرد.

تغییر ذهنیت اولین گام در رویارویی با سختی و گرفتاری است. مانند اشتباه کردن، اگر از هر مانع پیش روی خود درس بگیرید، به عنوان یک فرد پیشرفت خواهید کرد و دیگران را تشویق می کنید تا بر سختی ها و گرفتاری ها غلبه کنند.

سختی و گرفتاری چیست؟

تعریف سختی و گرفتاری به اینصورت است: یک بدبختی، یک وضعیت مشکل ساز یا دشوار. شش نوع سختی و گرفتاری وجود دارند که ممکن است در طول زندگی فرد با آن ها روبرو شود: شک و تردید به خود، آسیب بدنی یا بیماری، طرد شدن، فقر، از دست دادن یک عزیز و از دست دادن شغل.

  • شک و تردید به خود
  • آسیب بدنی یا بیماری
  • طرد شدن
  • فقر
  • از دست دادن یک عزیز
  • استرس بیکاری و از دست دادن شغل

با وجود تمام توصیه هایی که از کتاب ها، دوستان، اعضای خانواده، اینترنت، سخنران های انگیزشی یا الگوهای خود دریافت می کنیم، غلبه بر دشواری های زندگی یک فرآیند است. این فرآیند همیشه با یک چشم به هم زدن از بین نمی رود.

هر فرد متفاوت است و مکانیزم های مقابله ای برای هر فرد لزوما برای فرد دیگر کارساز نیستند.

وقتی سختی و گرفتاری رخ می دهد

وقتی با سختی و دشواری مواجه می شوید، باید چند چیز را در ذهن خود در نظر داشته باشید. اولین مورد این است که انتظارات را کنار بگذارید. برنامه های گذشته از بین رفته اند و هرگز برنمی گردند. پایبند ماندن به آن ها به شما کمک نمی کند تا به اهداف خود دست یابید: آن ها فقط شما را تضعیف می کنند. علاوه بر این، نباید انتظار داشته باشید که همه چیز طبق برنامه های شما پیش رود. وضعیت فعلی شما گواه بر این موضوع است. زندگی سرشار از شگفتی است و گاهی اوقات تاثیر منفی بر زندگی شما دارد.

با این وجود، برخی از اتفاقات بد در زندگی، خارج از کنترل شما هستند. حتی اگر همه چیز را از قبل برنامه ریزی کرده باشید، تغییرات رخ می دهند. شما نمی توانید همه چیز را کنترل کنید و شکست بخشی از مسیر زندگی است. این هیچ اشکالی ندارد. پذیرش تغییر دشوار است، اما مواجه با سختی و گرفتاری ضروری است. این کار به شما کمک می کند تا در مسیر پیشرفت فردی قرار گیرید و انعطاف پذیری خود را افزایش دهید.

این نوع ذهنیت مثبت را باید هنگام رویارویی با سختی ها اتخاذ کنید. یک ذهنیت سرشار از ترحم به خود به شما کمک چندانی نخواهد کرد.

چگونه می توانم بر سختی و گرفتاری غلبه کنم؟

سختی و گرفتاری چیزی نیست که بتوانید آن را کنار بگذارید. با این وجود، شما می توانید استراتژی های متعددی را برای کاهش استرس و مقابله با وضعیت فعلی خود به کار بگیرید.

  1. دست از بهانه جویی بردارید

بهانه جویی و انکار دو واکنش دفاعی رایج در هنگام شکست هستند. ما باید ابتدا ناامیدی ها و نقش خود در هنگام مواجه با سختی ها را بپذیریم. تنها در اینصورت است که می توانیم بر آن ها غلبه کنیم. حتی اگر تقصیر شما نباشد، سرزنش کردن فردی دیگر هیچ سودی برای شما نخواهد داشت.

  1. بنوبسید

گاهی اوقات، نگارش افکار بر روی کاغذ به شما کمک خواهد کرد. نگارش یا ژورنال نویسی به شما اجازه می دهد تا در فضایی ایمن و خصوصی خود را ابراز کنید. شما می توانید در مورد هر چیزی که بر شما سنگینی می کند، صحبت کنید. بعد از گذشت مدتی، می توانید به این دوران سخت نگاه کنید و میزان آموخته های خود را بسنجید.

  1. ذهنیت یا طرز فکر خود را تغییر دهید

افکار شما را تعریف می کنند. وقتی انتظار شکست یا ناامیدی داریم، معمولا آن را تجربه خواهیم کرد. این یک پدیده روانشناختی است که با عنوان پیشگویی خودکام بخش شناخته می شود. به عبارت دیگر، آنچه پیش بینی می کنید در نهایت اتفاق می افتد.

آموزش ذهن برای مشاهده مشکلات و موقعیت های مختلف در نهایت نتیجه متفاوتی به همراه خواهد داشت. در حالی که ما این ایده را تصدیق نمی کنیم که «آنقدر تظاهر کن تا بالاخره خودش درست بشه»، اما ارزش خودگویی و تجسم فکری مثبت یک حقیقت است.

  1. منظم باشید

دور از ذهن نیست که احساس کنید کنترل زندگی از دست شما خارج شده است. انجام عادت های روزانه همیشگی مانند ورزش منظم، مدیتیشن و تمرین ذهن آگاهی، برنامه ریزی استراحت های کوتاه در محیط کار و یک رژیم غذایی سالم، شیوه ای ساده و در عین حال موثر در جهت آماده سازی بدن برای غلبه بر چالش های موجود است.

  1. از حس شوخ طبعی خود استفاده کنید

خنده بهترین درمان برای سلامت روان است. وقتی می خندید، هورمون های محرک واکنش های استرس زا در بدن آرام می شوند و در نتیجه اثربخشی سیستم ایمنی افزایش می یابد. خندیدن با تمام وجود موجب ایجاد تغییرات در فعالیت مغز می شود. بدن شما امواج گاما تولید می کند که به فرآیندهای ترمیم طبیعی بدن کمک می کنند و این به نوبه خود منجر به سلامت روحی و ذهنیت مثبت در بلندمدت خواهد شد. راهکارهایی را برای استفاده از حس شوخ طبعی خود به کار گیرید. خنده روحیه شما و اطرافیانتان را بهبود می بخشد.

  1. ایمان داشته باشید

در ترس و ترحم به خود غرق نشوید. باور و ایمان به توانایی های خود به شما کمک می کند تا موانع را پشت سر بگذارید و به قله برسید.

مطالب مرتبط: چرا در زندگی پیشرفت نمیکنم

  1. اجازه دهید هر موفقیت به شما انرژی بخشد

برای همه دستاوردها و موفقیت های خود، صرف نظر از میزان اهمیت، جشن بگیرید. شما سزاوار آن هستید. این کار به ایجاد حس خودباوری و افزایش اعتماد به نفس کمک خواهد کرد. افراد موفق زمانی را برای جشن گرفتن پیروزی های خود، هرچند کوچک، اختصاص می دهند.

  1. نه را به عنوان یک پاسخ نپذیرید

عزم راسخ و قدرت اراده یکی از مهم ترین و موثرترین ابزار برای کمک به شما در غلبه بر سختی ها و گرفتاری هاست. اگر یک نفر شما را رد کرد به این معنی نیست که دیگران نیز این چنین خواهند کرد.

  1. خود را با افرادی احاطه کنید که ذهنیت مثبت دارند

افرادی که با آن ها رفت و آمد می کنیدريال تاثیر بسیار زیادی بر شما می گذارند. شما می توانید جاه طلب ترین و انعطاف پذیرترین فرد در جهان باشید، اما این احساسات تا زمانی در شما باقی می مانند که توسط افراد منفی احاطه نشده باشید. انسان یک موجود اجتماعی است، به همین دلیل بر اساس نظرات و واکنش های دیگران عمل می کند. تمرکز کردن بر افراد با افکار منفی مانع از پیشرفت شخصی شما خواهد شد.

  1. زمانی را در طبیعت سپری کنید

طبیعت یک درمان طبیعی برای یک روح سردرگم و بی قرار است. استراحت و مراقبت از خود به آخرین اولویت ما تبدیل می شود. اما اختصاص دادن یک ساعت یا حتی نیم ساعت به پیاده روی، باغبانی یا حتی کوه نوردی می تواند به طرز چشمگیری سطح استرس شما را کاهش دهد. شما می توانید از هر نوع استراحتی لذت ببرید، مشروط به این که موجب افزایش انرژی ذهنی و جسمی شما شود.

نگاه کردن به گذشته و تامل در مورد آن

شما نباید سختی هایی که پشت سر گذاشته اید را نادیده بگیرید؛ زیرا غلبه بر آن ها به این معنی نیست که تا آخر عمر دیگر گرفتار آن ها نخواهید شد. شما همچنان در زندگی با مشکلات کوچک و بزرگ دست و پنجه نرم خواهید کرد. اختصاص دادن زمانی برای تامل و تفکر بر آن تجربیات ارزشمند است.

نگاه کردن به موقعیت های دشوار گذشته فرصتی برای تقویت مهارت خودآگاهی است. این کار به شما نشان می دهد که چه شیوه هایی برای شما کارساز بوده اند و چه اقداماتی نتیجه بخش نیستند. شاید در ابتدا یک استراتژی متفاوت را به کار گرفته باشید، اما استراتژی دوم موجب موفقیت شما شد. اکنون می دانید که استراتژی دوم گزینه خوبی است و نسبت به توانایی ها و انعطاف پذیری خود اطمینان بیشتری خواهید داشت.

باید به این نکته توجه داشته باشید گاهی اوقات تفکر بیش از حد موجب آسیب رساندن به آسایش شما خواهد شد. تحقیقات نشان داده اند که نشخوار فکری می تواند افراد را در معرض ابتلا به بیماری های سلامت روان مانند افسردگی قرار دهد. تفکر پیوسته در مورد احساسات و رویدادهای منفی، ذهنیت رشد را محدود می سازد. در عوض، شما را به یاد روزهای سخت گذشته می اندازد و شما را در گذشته نگه می دارد. اگرچه احساسات منفی بخشی از زندگی شما هستند، اما شما را تعریف نمی کنند.

هیچ کس انتظار ندارد که شما این دوران را به تنهایی پشت سر بگذارید. اگر در مواجه با این افکار با مشکل روبرو شده اید، بدون تردید از کمک یک متخصص سلامت روان استفاده کنید تا کمک مورد نیاز خود را دریافت نمایید. از سیستم پشتیبانی خود کمک بگیرید.

سعی کنید با دوستان، اعضای خانواده و عزیزانتان صحبت کنید. این کار به شما کمک می کند تا نظرات منفی را کنار بگذارید یا در مورد این که تا چه اندازه از غلبه بر سختی ها و گرفتاری ها احساس غرور می کنید، صحبت کنید.

همه افراد در زندگی با چالش هایی روبرو می شوند. شکی در مورد آن وجود ندارد، اما این سختی ها در شکل گیری شخصیت شما نقش اساسی ایفا می کنند. نحوه واکنش شما به سختی ها، شخصیت شما را تعیین خواهد کرد.

چرا سختی و گرفتاری مهم است؟

ناامیدی و شکست همیشه خود را در سایه پنهان می کند. اما این دوران سخت به عنوان درس های ارزشمند زندگی در نظر گرفته می شوند. درس هایی مانند استقامت، پذیرش تغییر و مثبت بودن در مواجه با سختی ها را می آموزید.

در نهایت، بدون وجود سختی و گرفتاری هیچ فرصتی برای رشد یا انعطاف پذیری نخواهید داشت. سختی ها به ما در مورد شخصیت خودمان، ناخوشی ها و نحوه تحمل آن ها می آموزند. بدون وجود آن ها ممکن است هرگز قدرت درونی خود را کشف نکنیم. به گفته بودا، «استقامت یکی از سخت ترین وجوه زندگی است، اما پیروزی از آن کسی است که تحمل می کند.»

یادگیری نحوه غلبه بر سختی ها و گرفتاری ها کار آسانی نیست، اما شما این قدرت را دارید تا به بهترین نسخه خود تبدیل شوید.

 منبع: www.betterup.com

مشاوره آنلاین روانشناسی

مشاوره آنلاین روانشناسی

جهت مشاوره با روانشناس از گزینه چت پایین صفحه ارتباط بگیرید.