اگر به طور ناگهانی آرامش خود را از دست دادید و شروع به داد زدن سر کودک کردید، به احتمال زیاد از رفتار خود متعجب شده و بعد از مدتی از آن پشیمان خواهید بود. حتی ممکن است مدت زمانی را به تحلیل موضوع بپردازید که چه چیزی در این دنیا شما را به واکنشی این چنینی سوق داده است.
به احتمال زیاد، ذهنتان مشغول است. شما ممکن است احساس ناامیدی یا فشار عصبی زیادی را متحمل شده باشید. اگرچه، ممکن است دلیل این واکنش خود را توجیه کنید اما اثرات روانی و عوارض داد زدن سر کودک را نمی توانید تغییر دهید. اگر دادن زدن سر فرزند خود صرفاً به یک عادت بد و نامطلوب تبدیل شده است، چگونه میتوانید آن را ترک کنید و کنار بگذارید؟
بسیاری از کودکان به محض این که کسی سر آن ها داد و فریاد می زند، ساکت می شوند اما اندوه و جریحه دار شدن احساسات در آن ها باقی می ماند. جریحه دار شدن احساسات ناشی از داد زدن فرد سر کودک ممکن است بعد از مدت زمان کوتاهی از بین برود و موجب شود تا کودک برای مدت زمان طولانی تری ساکت بماند. برای برخی از کودکان، اثرات متعاقب داد زدن می تواند در تمام طول عمر باقی بماند. کودکان معمولاً در مورد احساس آسیب و صدمه صحبت نمی کنند، بنابراین ممکن است هرگز متوجه ی صدمه و آسیبهای دوران کودکی که به آن ها وارد کرده اید، نشوید.
با درک بهتر اثرات روانی کوتاه مدت و بلندمدت داد زدن سر کودک، این فرصت را به خود می دهید تا نحوه ی برقراری ارتباط و تعامل خود با کودکان را به گونه ای تغییر دهید که به نفع هر دو طرف باشد. بسیار مرسوم است که والدین از همان تکنیک های تربیتی گذشته والدین خود برای تربیت فرزند خود استفاده کنند. امروزه، تحقیقات و مطالعات مختلف، ما را به سمت درک چگونگی ایجاد و حفظ بهتر روابط هدایت می کنند. اگر تصمیم گرفته اید که داد زدن سر بچه خود را کنار بگذارید و با حل این الگو مشکل دارید، ممکن است صحبت کردن و کمک گرفتن از یک فرد متخصص را مدنظر قرار دهید.
مطالب مرتبط: عذاب وجدان بعد از کتک زدن کودک
اهمیت مدلسازی ارتباطات سالم در هنگام داد زدن سر کودک
به گفته ی انجمن روانشناسی آمریکا کودکان می توانند رفتار خشونت آمیز را از سنین پایین یاد بگیرند. یادگیری این رفتار به سادگی آموختن این است که چگونه دلسوز و مهربان باشند. تجربیات زندگی همراه با تعاملی که با والدین خود و سایرین دارند، به آن ها کمک می کنند تا چگونگی حل مسائل و مشکلات، رویارویی با اختلاف نظرها و مهارت کنترل خشم را بیاموزند. کودکانی که در سنین پایین مهارت های مهم زندگی را با موفقیت یاد می گیرند، می توانند خشونت و خشم خود را کنترل کنند که برای باقی زندگی آن ها بسیار مهم است. وی عنوان می کند که مهارت های خوب زندگی، کلید موفقیت کودکان در اجتناب از خشونت در سنین بزرگسالی محسوب می شود و احتمال تجربه کردن خشم در چنین افرادی به شدت کاهش می یابد.
اثرات روانی کوتاه مدت داد زدن بر سر بچه
به احتمال زیاد، برخی از اثرات روانی کوتاه مدت داد زدن بر سر کودک را بلافاصله بعد از آن مشاهده کرده اید. اثرات روانی کوتاه مدت داد زدن بر روی یک کودک عبارت است از پرخاشگری کودک، اضطراب و عقب نشینی.
در مطالعه ای بر روی کودکان بین 8 تا 12 سال از کشورهای مختلف در سراسر دنیا، نتایج نشان داده، کودکانی که از جانب مادران خود مورد تنبیه بدنی کودک قرار می گیرند، مادر از رفتارهای آن ها ابراز ناامیدی می کند یا سر آن ها داد و فریاد می زند، بیشتر پرخاشگر می شوند. این مطالعه همچنین نشان می دهد که کودکان، علائم اصضطراب را بیشتر زمانی از خود بروز می دهند که مورد تنبیه بدنی قرار گرفته باشند یا مادر ابراز ناامیدی کند و آن ها را شرمنده سازد.
در مطالعه ای جداگانه بر روی کودکان آفریقایی آمریکایی، نتایج نشان داد که توهین کلامی در اغلب موارد به صورت مشکلات رفتاری کودک بروز می کند، نه تنبیه بدنی. این مطالعه همچنین برخی از مهم ترین تفاوت ها در چگونگی برخورد پسرها و دخترها با توهین کلامی را نشان داد.
در فرزندان پسری که از جانب والدین خود مورد توهین کلامی قرار گرفته بودند، علائم این رفتار به صورت خودداری یا خودکنترلی کم بروز می کند. دخترانی که توهین کلامی را تجربه کرده بودند، بیشتر با خشم یا ناامیدی واکنش نشان می دادند. کودکان در اکثر مواقع، رفتار والدین خود را تقلید می کنند. اگر بر آن ها داد بزنید، به احتمال زیاد آن ها نیز بر شما داد خواهند زد. اگر بخواهیم از نقطه نظر آن ها به ماجرا نگاه کنیم، باید بگوییم که کودکان بر این باروند که والدین در حال یاد دادن نحوه ی برقراری ارتباط به آن ها هستند.
بسته به نوع شخصیت کودک، ممکن است بیشتر شدن میل به پرخاشگری یا عقب نشینی را در کودک مشاهده نکنید اما ممکن است علائم و نشانه های فاصله گرفتن کودک از خود را احساس نمایید. در عوض، آن ها ممکن است به دنبال هم سن و سال ها، معلمان یا سایر افراد بزرگسالی بگردند که به جای شما بر آن ها تکیه کنند. نتایج این تحقیق و سایر مطالعات کامل، روشن و واضح است. والدینی که از دادن زدن بر روی فرزندان خود دست می کشند، متوجه می شوند که رفتار فرزندان به تدریج نسبت به قبل بهتر شده است.
عوارض طولانی مدت داد زدن بر سر کودک
اثرات روانی کوتاه مدت ممکن است شما را مجاب کند تا در مورد نحوه ی واکنش بهتر خود در هنگام خشم یا ناامیدی یا هر دلیل دیگری، تجدید نظر کنید. توهین کلامی به کودکان دارای اثرات ماندگاری است که مدت ها بعد از وقوع نیز بر جای می مانند. بر اساس این مطالعه، اثرا طولانی مدت داد زدن بر روی یک کودک می تواند منجر به یک یا چند مورد از علائم زیر شود:
- اضطراب
- کمبود عزت نفس
- نگاه منفی نسبت به خود
- مشکلات اجتماعی
- مشکلات رفتاری
- پرخاشگری
- افسردگی
- رفتار قلدری کودک
نتایج این مطالعه نشان می دهد که کودکان تمایل دارند با دیگران به همان شیوه ای که با آن ها رفتار می شود، رفتار کنند؛ مگر آن که مداخله ای صورت گرفته باشد، اگر مداخله ای صورت نگرفته باشد، عادت ها و تمایلات شکل گرفته در یک کودک در نتیجه ی روابط دوران کودکی در دوران بزرگسالی نیز ادامه خواهند داشت.
افراد بزرگسالی که بی وقفه بر سر فرزندان خود داد و فریاد می زنند، ممکن است باعث شوند تا کودک نسبت به سایرین قلدری کند زیرا دیدگان نادرستی از چگونگی ایجاد مرزهای سالم در روابط در او شکل گرفته است. این مطالعه و سایر مطالعات تایید می کنند که داد زدن به طور خاص به همراه تهدید و توهین کلامی برای کودکانی که آن را تجربه می کنند، مضر است.
در صورتی که در مورد روابطی که به عنوان یک فرد بزرگسال ایجاد کرده اید، فکر کنید و اگر مانند اکثر مردم باشید، از برقراری ارتباط با افرادی که داد می زنند، دیگران را تحقیر می کنند یا ذاتاً توهین گر هستند، خودداری می کنید. شاید جای تعجب نباشد که کودکان نیز دقیقاً به این صورت رفتار می کنند. این توضیح می دهد که چرا یکی از اثرات روانی طولانی مدت داد زدن بر روی کودکان، دیدگاه آن ها نسبت به خود را تضعیف می کند و در موقعیت های اجتماعی با مشکل روبرو می شوند.
جبران داد زدن سر کودک
به طور کلی، اثرات روانی دادن زدن دارای تاثیر منفی و ماندگاری بر روی فرزندان است. اگر هرازچندگاهی داد می زنید، خیلی به خود سخت نگیرید. کمی بعد از این که داد زدید، به پیش فرزند خود بروید و توضیح دهید که چه چیزی شما را ناراحت کرده است و عذرخواهی کنید. اگر در تلاش برای ترک این رفتار هستید، به احتمال زیاد در آینده کمتر چنین شرایطی را تجربه خواهید کرد و این بدان معنی است که کمتر از فرزند خود عذرخواهی خواهید کرد. یکی از مزایای عذرخواهی کردن این است که این مدل رفتاری را به فرزند خود نشان می دهید که اگر فرد دیگری را ناراحت کرد، می تواند پا پیش بگذارد و رابطه ی خود را ترمیم کند.
خوشبختانه، اقدامات زیادی هستند که می توانید با انجام دادن آن ها از داد زدن بر فرزندان خودخودداری کنید. بهتر است یک یا دو مورد از این اقدامات را در نظر داشته باشید و به طور منظم آن را تمرین کنید. این روش بسیار خوبی برای ایجاد عادت های جدید به شمار می رود.
دانستن این که در این زمینه مشکل دارید، فرصت خوبی در اختیار شما قرار می دهد تا درک بهتری از احساسات خود داشته باشید. در صورتی که احساس می کنید که دارید خشمگین و عصبانی می شوید؛ به جای این که زمانی را به عنوان تنبیه برای فرزند خود تعیین کنید تا در اتاقش به کاری که کرده است، فکر کند، برای خود این زمان را در نظر بگیرید. با گذراندن چند دقیقه در یک اتاق دیگر، ممکن است کمی آرام شوید و به فرزند خود واکنشی را نشان دهید که پیشمانی به همراه نداشته باشد.
یک ایده ی خوب دیگر این است که انواع مختلفی از احساسات را به فرزندان خود آموزش دهید. کودکان کم سن و سال معمولاً واکنش خوبی نسبت به خواندن کتاب هایی در مورد احساسات از خود نشان می دهند، به خصوص این که کتاب خواندن به آن ها این فرصت را می دهد تا اوقاتی را با شما سپری کنند. در ادامه، فهرست کوتاهی از کتاب هایی با موضوع احساسات برای رده ی سنتی نوجوانان آورده شده است:
- کتاب The Unbudgeable Curmudgeon اثر متیو بورجس
- کتاب Millie Fierce اثر جین منینگ
- کتاب من چرا اینجوری ام؟ اثر جانان کین
- کتاب پینه دوز بداخلاق اثر اریک کارل
- کتاب لاما لاما اثر آنا داودنی
- کتاب وقتی سوفی عصبانی می شود؛ واقعاً، واقعاً عصبانی اثر مولی بنگ
- کتاب الکساندر و روز وحشتناک، افتضاح، ناگوار، خیلی بد اثر جودیت ویورست
کتاب خواندن با همدیگر یک فعالیت لذت بخش است که به افراد اجازه می دهد تا افکار خود را با دیگران به اشتراک گذارند.
تماس چشمی می تواند یک تعامل بسیار قدرتمند بین والدین و کودکان باشد. برخی از کودکان وقتی افراد بزرگسال با آن ها از موضع بالا صحبت می کنند، می ترسند. به همین دلیل اگر بتوانید خود را هم قد آن ها کنید و تماس چشمی برقرار کنید، واکنس بهتری نشان خواهند داد.
وقتی رفتارهای آزاردهنده مانند ناله یا عصبانیت ظاهر می شوند، تا وقتی که این رفتار خطرناک نیست و اگر می توانید آن را نادیده بگیرید.
سعی کنید به خاطر داشته باشید که کودکان بیشتر از افراد بزرگسال دوست ندارند شرمنده یا خجالت زده شوند. هنگام صحبت کردن با آن ها در رابطه با انتخاب های اشتباهی که انجام داده اند، داشتن یک تعامل دوطرفه مفید خواهد بود. اشکالی ندارد که در مورد نوع اشتباهاتی که مرتکب شده اند صریح باشید، اما این کار را به شیوه ای انجام دهید که به آن ها کمک کند تا حس عزت نفس کودک خود را حفظ کنند و به آن ها اجازه دهید تا نظرات خود را بیان کنند.
برای گفتگو، رفتار و حل مسئله از آن ها قدردانی کنید. این رفتارها ممکن است در برهه ای مهم از زندگی برای آن ها به کار بیاید. به خود یادآوری کنید که این کودکان همچنان در حال یادگیری زندگی هستند. آن ها باید سعی و خطا کنند و مرتکب اشتباه شوند.
اگر همچنان در زمینه ی کنترل خشم نسبت به کودکان با مشکل روبرو هستید و مشکلی با کمک گرفتن از یک درمانگر ندارید، کارکنان مشاوره باما آماده هستند تا شما را به یک درمانگر مناسب معرفی کنند که می تواند به شما در دستیابی به اهدافی که دارید، کمک کند. هیچ وقت برای پیشگیری از اثرات روانی دادن زدن سر کودک دیر نیست.
اگر با درمان آنلاین تازه آشنا شده اید، ممکن است مطمئن نباشید که به اندازه ی درمان سنتی موثر است یا نه. بدانید که تنها نیستید و محققان مدتی است که به دنبال پاسخ این پرسش هستند. یکی از رایج ترین انواع درمان، درمان رفتاری شناختی است. در این نوع درمان شما و درمانگرتان به دنبال الگوهای فکری و رفتارهای ناسالم و مخرب می گردید و آن ها را به الگوهای فکری و رفتارهای سالم و مفید تبدیل می کنید.
این ممکن است یکی از روش های درمانی باشد که برای برقراری ارتباط با خشم یا ناامیدی خود از آن استفاده می کنید. CBT نیز یکی از روش های درمانی آنلاین است که به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. یک نشریه جدید در مجموع بیش از 2500 مطالعه را مورد بررسی قرار داد و به این نتیجه دست یافت که روش CBT آنلاین نیز به همان اندازه ی CBT حضوری سنتی موثر است.
درمان آنلاین نیز فواید و مزایای زیادی دارد. اگر والدین هستید، به احتمال زیاد سرتان خیلی شلوغ است. درمان آنلاین انعطاف پذیری بیشتری نسبت به مراجعه حضوری به یک مرکز درمان دارد. در عوض، تا زمانی که اتصال اینترنتی امنی داشته باشید، می توانید در راحتی خانه ی خود جلسات درمان را دنبال کنید. علاوه بر این، درمان آنلاین به طور معمول ارزان تر از درمان سنتی و جلسات حضوری است.
اگر به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، در اینجا چند مورد از نظرات کاربران مشاوره باما درباره ی مشاورانشان آورده شده است:
«مشاور به شیوه های بسیار خارق العاده ای که هرگز از وجود آن ها باخبر نبودم به من کمک کرد. من برای پاکسازی ذهن خود و صادق بودن در مورد برخی از چیزها به مشاوره باما مراجعه کردم و واله این کار را مانند یک ساعت ساز دقیق انجام داد؛ او بسیار مراقب بود تا برخی از قطعات کوچک را جابجا کند، برخی از قطعات را تمیز کند، به برخی از قطعات اجازه دهد تا به کار خود ادامه دهند، اما همه چیز را به گونه ای سازمان دهی کرد که ما شروع به بررسی و قرار دادن هر قطعه در جای خود کردیم.
او به خوبی می دانست که هر قطعه از کجا آمده است و باید در کجا قرار گیرد. او مرا به یک انسان، همسر و پدر بهتر تبدیل کرد، اما همانطور که می بینید همچنان در بکارگیری استعاره ها عملکرد بسیار بدی دارم. او مهربان، سخت گیر و دلسوز است که ای کاش افراد بیشتری با او آشنا شوند و از کمک او بهره گیرند.»
منبع: www.betterhelp.com
مطالب مرتبط:
سلام وقت بخیر . پسرم ۴ سالشه . یک ماهی بردم مهد کودک خیلی اشتیاق داشت بره اما بعد تقریبا ۱۰جلسه یهو متنفر شده از مهد کودک همون زمانی هم ک میبردمش خودم میموندم تا آخر ساعت چون اضطراب جدایی رو داشت . البته رفتار مربی مهد هم خوب نبود همش جیغ میزد واینکه بین بچه ها فرق میراشت .اسباب بازی رو گرفت ی روز ازدست پسرم داد ب یکی دیگه .دیگه میگه دوست ندارم برم مهد بعدازاون یکی دو کلمه ای رو لکنت گرفت حالتی ک فقط دوبار حرف اولشو تکرار میکرد اما بعد ی هفته خوب شد تااینکه عمویی داره ی پرنده داره توقفس چندوقت پیش ک پسرم هم بود یهو ازقفس اومد بیرون واینم جیغ میزد حالتی ک بازی کنه ازاون زمان لکنت گرفته روز ب روزم شدید تر میشه . جوری گ حرف ت رو نمیتونه تلفظ کنه .خیلی نگرانم نمیدونم چکارکنم . ی حالتی ک فقط وقتی میخاد کسی حرف بزنه لکنت میگیره ولی پیش خودش تنهایی یا شعر میخونه روان حرف میزنه بدون هیچ لکنت . راه حل چیه ؟؟ ببخشید طولانی شد
بچه من دو سال و دو ماهشه ،خیلی تحرک داره و توی هر چیزی سر میکنه و کارهای خطرناک زیاد انجام میده و به وسایل برقی مثل جارو برقی ،آبمیوه گیری و امثال اینها خیلی علاقه داره و همچنین دوست داره همه کارهاش را خودش انجام بده و حتی غذا را هم خودش بخوره و وقتی این کارها را انجام میده کثیف کاری زیاد انجام میشه و من قربونش صدقه اش میرم بابت این کارها ولی خانمم به خاطر این کارهاش خیلی زیاد سرش داد میزنه ومیگه از الان باید تربیت بشه و من همیشه مخالفت میکنم که با داد بچه تربیت نمیشه میخواستم راهنمایی کنین ببینم چه کار باید کنیم
لعنت خدا به خانمتون چون خودم هم یه گوهی مثل خانم تو دارم حیف اسم خانم
سلام وقتتون بخير. پسرم كلاس سومه. شوهرم از بس هميشه سر كوچكترين چيز، حتي صبحانه كم خوردن سرش دادو بيداد ميكنه، احساس ميكنم اصلا اعتماد بنفس نداره و خيلي بي خيال شده نسبت به مسائل. شوهرم از بچگي سر كوچكترين خطاي بچگي سرش داد ميزد، هنوز اميدي هست اعتماد بنفس و شخصيتش رو بازسازي كنم.