خانه / پرسش و پاسخ روابط عاطفی / چرا از عاشق شدن میترسم؟ علت ترس از عشق
ترس از عشق
ترس از عاشق شدن

چرا از عاشق شدن میترسم؟ علت ترس از عشق

«ترس و عشق عمیق‌ترین احساسات انسان هستند» – دونی دارکو

چگونه بر ترس از عشق غلبه کنیم؟

آیا از عاشق شدن می‌ترسید؟ شما تنها نیستید. ترس از عشق بسیار رایج است. بسیاری از افراد بنا به دلایل مختلفی از عاشق شدن می ترسند. عشق می‌تواند ما را به طرز منحصربه‌فردی آسیب‌پذیر کند، به‌خصوص اگر تجربه شکست عشقی یا مجموعه‌ای از طرد شدن‌ها در زندگی گذشته را همراه داشته باشیم. ترس از عشق می‌تواند باعث شود که حصاری در اطراف قلب خود ایجاد کنیم و ما را از یکی از زیباترین و باارزش‌ترین بخش‌های زندگی محروم کند.

اگر از عشق می‌ترسید، ممکن است متوجه شوید که مردم را به‌خاطر محافظت از قلب خود دور می‌کنید. بااین‌وجود، لزوماً نباید این‌چنین باشد. اگرچه این دشوار است و ممکن است لازم باشد تا از منطقه امن و آسایش خود خارج شوید، اما غلبه بر ترس از عاشق شدن می‌تواند صمیمیت بیشتر و روابط رضایت‌بخش‌تری را به ارمغان آورد.

ترس از عشق و سیستم‌های دلبستگی

ریشه نفرت از عشق ممکن است ارتباط زیادی با نحوه مراقبت از شما در دوران کودکی داشته باشد. نظریه دلبستگی بیان می‌کند که نحوه بزرگ‌شدن ما تأثیر زیادی بر رفتار ما در دوران بزرگسالی دارد، به‌خصوص وقتی که صحبت از روابط عاشقانه و رمانتیک به میان باشد.

به‌طورکلی چهار سبک اصلی دلبستگی وجود دارد:

  • دلبستگی ایمن: افراد با دلبستگی ایمن بیش از نیمی از جمعیت کلی را تشکیل می‌دهند. در دلبستگی ایمن، به کودک ترکیبی از امنیت و آزادی داده می‌شود، او می‌تواند خود کاوش کند؛ اما همیشه به‌عنوان پایگاه اصلی به نزد مراقب‌های خود بازمی‌گردد. این کودکان به افراد بزرگسال مطمئن با حس قوی نسبت به خود و قاطعیت در روابط تبدیل می‌شوند.
  • دلبستگی اضطرابی: افراد با دلبستگی اضطرابی در دوران کودکی به طور مداوم نیازهایشان برآورده نشده است. هرگز به آن‌ها اجازه داده نشده که در امنیت کامل از مراقب‌های خود کاوش کنند. مراقب آن‌ها ممکن است دوست داشتنی، اما سرد و بی‌روح بوده باشد. فرد با این نوع دلبستگی به اطمینان خاطر همیشگی از سوی شریک زندگی خود نیاز دارد و وقتی با جدایی چه به‌صورت خیالی و چه به‌صورت واقعی روبرو می‌شود، اضطراب زیادی را تجربه می‌کند.
  • دلبستگی بی توجهی اجتنابی: از طرف دیگر، فرد با این سبک از دلبستگی نیازهای عاطفی خود را سرکوب کرده و نادیده می‌گیرد؛ زیرا عادت کرده است که هیچ‌وقت برآورده نشوند. افراد با سبک دلبستگی بی توجهی اجتنابی توسط مراقب‌هایی بزرگ شده‌اند که یک محیط عاطفی سالم را برای آن‌ها فراهم نکرده و از همان ابتدا استقلال را به کودک تحمیل کرده‌اند. یک فرد با این سبک از دلبستگی ممکن است با این احساس بزرگ شود که به رابطه نیاز ندارد و به هر قیمتی از صمیمیت دوری کند.
  • دلبستگی اجتنابی ترسناک: افراد با این سبک از دلبستگی اجتنابی نیاز خود به صمیمیت را تشخیص می‌دهند، اما وقتی صمیمیت ایجاد می‌شود احساس ترس و اضطراب به آن‌ها دست می‌دهد. آن‌ها بین دنبال کردن افرادی که به آن‌ها علاقه‌مند هستند و دوری کردن سردرگم می‌شوند.

متأسفانه، افراد با دلبستگی‌های اضطرابی و اجتنابی اغلب به یکدیگر جذب می‌شوند و الگوهای زندگی پیشین آن‌ها دوباره تکرار می‌شود. اگرچه این موضوع باعث نابودی رابطه نمی‌شود، اما بدون شناسایی دقیق نحوه تأثیرگذاری سیستم و سبک دلبستگی بر رفتار هر فرد، این ارتباط منجر به پویایی «تعقیب – گریز» می‌شود که برای هر دو طرف رابطه ناخوشایند است.

افراد با دلبستگی از سبک اضطرابی و اجتنابی ترسناک به طور خاص در معرض ترس از عشق قرار دارند. این طرد شدن می‌تواند با تجربه‌های منفی و ناخوشایند در دوران بزرگسالی تشدید شود. خوشبختانه، سیستم‌های دلبستگی تغییرپذیر هستند، اگرچه تلاش متمرکز زیادی برای تغییر آن موردنیاز است. یک درمانگر حرفه‌ای می‌تواند به شما در یافتن یک سبک دلبستگی سالم‌تر و ایمن‌تر کمک کند.

ترس از عشق به خاطر روابط عاطفی گذشته

«تو از عشق و آنچه با تو کرد، ترسیدی.» – ویکند، من آن را احساس می‌کنم

علاوه بر سبک دلبستگی، روابط گذشته خود را در نظر بگیرید. وقایع روابط گذشته خود را به‌صورت فهرست درآورید. آیا جدایی بدی داشته‌اید؟ آیا به اعتماد به نفس شما لطمه وارد شده است؟ با خود صادق باشید. ممکن است به‌خوبی از یک یا دو جدایی بد در گذشته که ترس از عشق شما را شکل داده‌اند، آگاه باشید. یا ممکن است مجموعه‌ای از طرد شدن‌های به‌ظاهر پیش‌پاافتاده دست‌به‌دست هم داده و احساس تردید را در شما به وجود آورده باشند.

شاید همیشه شرکای عشقی خود را از زمان شروع رابطه دوستی از خود دور نگه داشته‌اید. شاید هرگز به‌اندازه کافی با فردی صمیمی نشده‌اید تا با او ارتباط واقعی داشته باشید. اگرچه فکرکردن در مورد روابط و تجربه‌های پیشین می‌تواند دردناک باشد، اما این یک بخش جدایی‌ناپذیر برای درک موضوع و دلیل ترس از عشق در شماست.

غلبه بر ترس از عاشق شدن

واقعاً از چه چیزی می‌ترسید؟ مسلماً مهم‌ترین بخش از غلبه بر ترس از عشق این است که دقیقاً بدانید از چه چیزی می‌ترسید. آیا نگران هستید اگر کسی واقعاً به شما نزدیک شود، کمبودهایی را در شما پیدا کند؟ آیا می‌ترسید که طرف مقابل به شما خیانت کند؟ آیا به دلیل تجربه‌های منفی گذشته از آسیب‌دیدن دوباره می‌ترسید؟ آیا نگران هستید به‌خاطر بودن در یک رابطه مجبور شوید چیزهایی که برایتان باارزش هستند را کنار بگذارید؟

شناسایی و نام‌گذاری آنچه دلیل ترس از عشق شما را تشکیل می‌دهد، می‌تواند به شما در درک و پردازش بهتر این ترس کمک کند.

برای رهایی از ترس عاشق شدن بر روی احساسات خودکار کنید

بعدازاین که متوجه شدید چگونه تجربه قرارها و روابط قبلی این احساس دوگانه امروزی شما را شکل داده‌اند، ‌ می‌توانید روی احساسات خود کار کنید. این همان جایی است که اضطراب واقعی نهفته است. نادیده گرفتن احساسات می‌تواند بسیار ساده‌تر باشد، به‌خصوص اگر به سبک اجتنابی دلبستگی تعلق داشته باشید.

کارکردن بر روی احساسات زمانبر است و باید صبور باشید. یک درمانگر می‌تواند یک شریک فوق‌العاده ارزشمند باشد، به‌خصوص اگر هرگز قبلاً برای رسیدگی به احساسات و عواطف ناخوشایند خود وقت اختصاص نداده‌اید. برای بسیاری از افراد تلاش برای غلبه بر این ترس‌ها به‌تنهایی کار سختی است. یک درمانگر از شما حمایت خواهد کرد و شما را بدون قضاوت در این مسیر هدایت می‌کند.

  • بدانید که از رابطه چه می‌خواهید

چگونه می‌توانید به یک هدف دست یابید وقتی نمی‌دانید چه شکلی است؟ به طور مشابه، چگونه می‌توانید رابطه‌ای پیدا کنید وقتی نمی‌دانید از آن رابطه چه می‌خواهید؟ اکنون زمان آن فرارسیده است که اهداف، ارزش‌ها و آنچه واقعاً از یک رابطه می‌خواهید را بازبینی کنید. حتی اگر به دنبال یک رابطه معمولی هستید، باید ایده کاملاً واضحی از معنای آن داشته باشید.

  • بر روی رشد شخصیت خود کار کنید

قبل از این که بتوانید شخص دیگری را دوست داشته باشید، ‌ باید خود را دوست داشته باشید و نسبت به خود مهربان باشید. بسیاری از ما به‌عنوان سرسخت‌ترین منتقدان خود وارد دوران بزرگسالی می‌شویم. ممکن است با خود با لحنی خشن و انتقادی صحبت کنیم به‌گونه‌ای که هرگز از این لحن در مواجه با اعضای خانواده و دوستان استفاده نمی‌کنیم. شما باید بر روی درک و پذیرش خود کار کنید تا بتوانید یک رابطه سالم با سایر افراد داشته باشید.

علاوه بر این، مهم است که قبل از یافتن یک شریک زندگی برای خود سرگرمی‌ها و اهدافی داشته باشید که زندگی‌تان را شکل می‌دهند. از چه چیزی در زندگی لذت می برید؟ دوست دارید سال دیگر چه جایگاهی داشته باشید؟ پرسیدن این سؤالات از خود به شما کمک خواهد کرد تا زمان خود را با فعالیت‌های مثبتی پر کنید که به لذت بردن از زندگی و احساس رضایت هرچه بیشتر ختم خواهد شد.

  • نیازهای خود را بشناسید و آن‌ها را در میان بگذارید

ترس از عشق بیشتر مواقع در مشکلات عمیق اعتماد ریشه دارد. شما باید بتوانید اعتماد کنید فردی که عمیقاً به او اهمیت می‌دهید در صورت نیاز در کنار شما خواهد بود و شما را نادیده نخواهد گرفت. به همین دلیل است که دانستن آنچه به شما در یک رابطه احساس امنیت می‌دهد بسیار حائز اهمیت است. اطمینان حاصل کنید که شریک احتمالی خود را از نیازهایتان مطلع می‌کنید. این بدان معنی نیست که باید در همان قرار ملاقات اول همه چیز را به او بگویید، بلکه باید مطمئن شوید که در مورد نیازها و حد و مرزهای خود قاطع هستید.

فوبیای عشق

«ترس قلب عشق است» – (من تو را در تاریکی دنبال خواهم کرد)

ترس از عشقی که بر اساس واقعیت باشد به‌خودی‌خود دشوار است. فوبیای عشق می‌تواند تأثیر جدی بر توانایی شما در جستجو، ایجاد و حفظ رابطه عاشقانه داشته باشد. اصطلاح درست برای فوبیا عشق، فیلو فوبیا یا عشق هراسی است. تفاوت بین ترس از عشق و فوبیای عشق در میزان تأثیرگذاری آن بر زندگی شماست. اگر به‌اندازه‌ای از فکر قرار گذاشتن و صمیمی شدن می‌ترسید که به‌طورکلی از آن دوری می‌کنید، ممکن است به فوبیا عشق دچار شده باشید.

درست مانند بسیاری از انواع فوبیا، فوبیا عشق در نتیجه ی یک تجربه منفی جدی در گذشته ایجاد می‌شود. در این مورد، این تجربه به عشق و روابط مرتبط خواهد بود، مثلاً اگر فرد به شکلی شرم‌آور طرد شده باشد یا تجربه طلاق والدین خود را داشته باشد. فوبیا عشق ممکن است نتیجه ی دلبستگی سبک بی توجهی اجتنابی باشد، اگرچه ممکن است آگاه نباشید که آنچه احساس می‌کنید واقعاً ترس است.

درمان ترس از عشق

مطالعات جدید بیان می‌کنند که درمان آنلاین می‌تواند به افرادی که به دلیل مشکلات خاص سلامت روان از ترس عشق یا صمیمیت رنج می‌برند، کمک کند. در مطالعه ی منتشر شده در مجله روانپزشکی استرالیا و نیوزلند، محققان اثربخشی درمان رفتاری شناختی آنلاین (CBT) در درمان افراد با اضطراب اجتماعی را مورد ارزیابی قرار دادند. شرکت‌کنندگان کاهش قابل‌توجه علائم فوبیا اجتماعی را بعد از درمان گزارش کردند. علاوه بر این، سطح بالای رضایت از برنامه توسط این افراد گزارش شد. درمان رفتاری شناختی به افراد دارای فوبیا کمک می‌کند تا الگوهای فکری منفی که منجر به احساسات و رفتارهای ناخواسته مانند سبک‌های مشکل‌آفرین دلبستگی یا ترس از طرد شدن می‌شود را‌ بهتر درک کنند.

همان‌طور که در بالا توضیح داده شد، مشاوره آنلاین می‌تواند یک منبع ارزشمند برای مقابله با مسائل غیرقابل‌درک مرتبط با عشق و روابط باشد. در مشاوره باما شما قادر خواهید بود با یکی از هزاران درمانگر حرفه‌ای معتبر از سراسر جهان کار کنید، نه فقط درمانگرهایی که در منطقه شما فعالیت می‌کنند. مشاوران در مشاوره باما می‌توانند ابزارهایی برای ایجاد روابط سالم‌تر در اختیار شما قرار دهند. برای آشنایی با نظرات در مورد مشاوران از کسانی که مشکلات مشابهی را تجربه کرده‌اند، ادامه مطلب را بخوانید.

نظرات در مورد مشاوره باما

«من واقعاً خوشحالم که توانستم با مارک صحبت کنم. او خیلی دلپذیر است. او به من کمک کرد تا روزهای سختی را پشت سر بگذارم. او به من کمک کرد تا اضطرابم را کاهش دهم و با مشکلات مرتبط با دلبستگی کنار بیایم. او بسیار محترم و حرفه‌ای است.»

«مشاوره باما کمک بزرگی برای من بوده است. او به من کمک کرد تا روی جنبه‌های مختلف زندگی‌ام کار کنم. من با مشکلات مربوط به صمیمیت دست‌وپنجه نرم می‌کردم که باعث شده بود اعتماد به نفسم کاهش یابد و نیز در مسیر شغلی اضطراب داشته باشم. او کمک بزرگی در هدایت من به سمت چیزهای بهتر بود. من به‌طورقطع در صورت نیاز در آینده دوباره به او مراجعه خواهم کرد.»

انسان یک‌گونه ذاتاً اجتماعی است. ترس از عاشق شدن می‌تواند تأثیر چشمگیری بر زندگی اجتماعی شما داشته باشد و منجر به انزوا و گوشه گیری شود. درخواست کمک از یک درمانگر حرفه‌ای می‌تواند به شما کمک کند تا ریشه‌های فوبیا عشق خود را بررسی کنید و استراتژی‌هایی برای برطرف‌کردن ترس‌هایتان و کمک به پشت سر گذاشتن آن‌ها پیدا کنید.

منبع: www.brides.com