خانه / دسته‌بندی نشده / اشتباهات والدین در تربیت فرزندان| تربیت نادرست و رفتارهای غلط والدین با کودکان
تربیت بد فرزند
تربیت نادرست فرزند

اشتباهات والدین در تربیت فرزندان| تربیت نادرست و رفتارهای غلط والدین با کودکان

جهت مطالعه نظرات و تجربیات دیگران، به کامنتهای انتهای صفحه مراجعه نمایید

نشانه های تربیت بد و این چگونه می تواند بر فرزندتان تاثیر بگذارد

در این مقاله:

  • نشانه های تربیت بد و این چگونه می تواند بر فرزندتان تاثیر بگذارد؟
  • منظور از تربیت بد چیست؟
  • نشانه های تربیت بد
  • تاثیر تربیت بد بر روی فرزندان
  • چگونه می توان پدر یا مادر خوبی بود؟

یکی از سخت ترین کارها، داشتن یک سبک تربیتی خوب و مستمر است. نمونه هایی از روش های تربیتی بد وجود دارند که می توانند پیامدهای دائمی بر روی فرزندانتان داشته باشند. اکثر والدین از روش تربیتی خود برای تربیت فرزندانشان استفاده می کنند که به دلیل تکامل محیط اجتماعی و جامعه توصیه نمی شود. اثبات شده است که روش های خاص تربیتی بیشتر از آن که برای فرزندان سودمند باشند، زیان آور هستند.

مطالب مرتبط: سبک های فرزند پروری

ویدیو: منظور از تربیت بد چیست؟

تربیت بد، مجموعه ای از کارهایی است که می تواند به طور جدی به رفتار و روان فرزندتان آسیب بزنند. تربیت بد محدود به یک عمل خاص نیست؛ آن مجموعه ای از کارهایی است که معمولاٌ منجر به تاثیر منفی بر روی کودک می شود. اکثر روش های تربیت فرزند ضعیف تعمدی نیستند اما این موضوع از تاثیر منفی این روش ها بر روی کودک نمی کاهند. برخی از والدین از پیامدهای این رفتارها مطلع نیستند و حتی به این موضوع اهمیت نمی دهند. روش های تربیتی بد ممکن است ریشه در عدم اطلاع از رویکردهای لازم برای پدر یا مادر خوب بودن یا بی علاقگی به یادگیری روش های درست تربیتی داشته باشند.

روش های تربیت فرزند بد می توانند اثر مخرب بر روی کودک داشته باشند. با وجود سرعت بالای زندگی های امروزی، شاید به فرزندتان گفتن این که چه باید بکند، آسان به نظر برسد. با این وجود، باید به خاطر داشته باشید که فرزندتان، کسی است که به توجه و محبت شما نیاز دارد. به گروه ها و انجمن های تربیت فرزند بپیوندید و مشکلاتی که ممکن است با آن ها روبرو شوید را مطرح کنید. گفتگوی صادقانه ای با سایر والدین داشته باشید و به توصیه ی آن ها گوش دهید. در صورت وجود نشانه هایی از تربیت ضعیف در فرزندتان، بهتر است که با روانشناس کودک مشورت کنید.

مطالب مرتبط: نکات مهم تربیتی برای والدین

نشانه هایی از تربیت بد

اعمال و برخوردهایی وجود دارند که ممکن است شما را تبدیل به یک پدر یا مادر بد کنند. در ادامه، نمونه هایی از روش های تربیتی بد که به هر قیمتی باید از آن ها اجتناب کنید، آورده شده است:

1- سرزنش و مجازات شدید کودک

اگر فرزندتان مرتکب اشتباهی شود و شما او را به خاطر این اشتباه به شدت سرزنش و مجازات کنید، رفتار شما تاثیر منفی بر روی کودک خواهد داشت. این رفتار زمانی بدترین تاثیر را خواهد داشت که فرزندتان از خود صداقت نشان داده باشد و خود به اشتباهی که مرتکب شده است، اعتراف کند.

2- تربیت فرزند در مقابل دیگران

ممکن است صبر و شکیبایی خود را از دست بدهید و در مقابل دیگران شروع به سرزنش، فریاد کشیدن یا حتی کتک زدن فرزند خود بکنید. این رفتار شما می تواند تاثیر جدی بر روی اعتماد به نفس کودک داشته باشد و رها شدن از احساس شرمندگی ناشی از این روش از آموزش نظم و انضباط دشوار خواهد بود.

3- فقط توصیه، بدون تشویق

شما به جای تشویق کودک و حمایت از فرزندتان، در مورد همه چیز از مسواک زدن گرفته تا انتخاب لباس درست، به فرزندتان توصیه می کنید.

4- محبت خود را دریغ کردن

شما فرزندتان را هر چند وقت یکبار در آغوش نمی گیرید یا به او نمی گویید که دوستش دارید. این رفتار شما باعث می شود که از نظر عاطفی با فرزندتان ارتباط برقرار نکنید.

5- قانون تعیین نکردن

کودکان برای این که به افراد سالمی تبدیل شوند، به ساختار و تعیین حد و مرز نیاز دارند. اگر کودک با نظم و انضباط بزرگ نشود، در موقعیت هایی خارج از خانه ی خود آسیب خواهد دید.

مطالب مرتبط: مقررات خانه برای کودکان

6- عدم حمایت و پشتیبانی

کودکان به حمایت نیاز دارند، به خصوص در طول زمان های استرس آوری مانند نمایش در مدرسه یا امتحان. شما ممکن است بیشتر در مورد کار خود نگران باشید و این امر باعث ایجاد استرس و اضطراب در فرزندتان می شود.

7- مقایسه کردن فرزندتان با دیگران

شما به صورت مستمر به فرزندتان می گویید که باید مانند کودکان دیگر باشد و ویژگی های مثبت آن ها را تقلید کند. این نشانه ای از تربیت بد است.

8- افتخار نکردن به دستاوردهای فرزندتان

شما هرگز فرزندتان را به خاطر دستاوردهایش تحسین و به سخت کوشیش افتخار نمی کنید.

9- استفاده از لحن انتقادی

استفاده از لحنی که نشان دهنده ی عدم تایید اعمال فرزندتان است، تاثیر منفی بر روی او خواهد گذاشت.

10- احترام نگذاشتن به احساسات او

شما برای صحبت کردن با فرزندتان و درک احساساتش وقت نمی گذارید. وقتی نظرات و احساسات نادیده گرفته شوند و به آن ها به روش سالمی پرداخته نشود، تاثیر منفی بر روی کودکان خواهد داشت.

11- الگوی بد بودن برای فرزندتان

فرزندتان تمام عادت ها و رفتارهایتان را تقلید خواهد کرد. شاید با خود فکر کنید که فرزندتان یک رفتار خاص را از کجا و به چه دلیل پیدا کرده است.

12- حق انتخاب ندادن به او

شما به فرزندتان حق انتخاب نمی دهید و در عوض، از او انتظار دارید تا کاری که گفته اید را انجام دهد.

13- بیش از اندازه ناز فرزندتان را کشیدن

شاید فکر کنید که فرزندتان، خاص ترین کودک دنیاست اما برای باقی جهان، او نیز مانند کودکان دیگر است. القای احساس محق بودن به فرزندتان منجر به رفتار بد می شود و در نهایت باعث انزوای اجتماعی او خواهد شد.

14- مراقبت بیش از اندازه از کودک

شما از فرزند خود در برابر هر گونه خطر قابل تصور محافظت می کنید. این رفتار شما باعث می شود تا فرزندتان از هر گونه ریسک بترسد، از پیدا کردن دوستان جدید گرفته تا امتحان فعالیت های جدید.

15- بی اعتماد بودن

شما به فرزندتان اجازه ی تصمیم گیری نمی دهید زیرا مطمئن هستید که انتخاب اشتباهی خواهد کرد یا به او باور ندارید.

16- وقت نگذاشتن

شما همیشه برای صحبت یا بازی کردن با فرزندتان مشغله دارید یا هیچ علاقه ای برای انجام این کارها از خود نشان نمی دهید. چسبیدن به صفحه ی نمایش گوشی وقتی که فرزندتان با شما صحبت می کند، باعث می شود تا او حس کند نادیده گرفته شده است.

تاثیر تربیت نادرست بر روی فرزندان

تربیت بد می تواند تاثیر منفی ماندگاری بر روی فرزندتان از نظر رفتار و روان داشته باشد. در ادامه، برخی از تاثیرات منفی تربیت بد آورده شده است.

1- رفتارهای ضداجتماعی

زمانی که فرزندتان متوجه نیست که اعمال و رفتارهایش چه تاثیری بر روی دیگران می گذارند، رفتار او به عنوان رفتار ضداجتماعی شناخته می شود. شکل شدیدی از این نوع رفتار می تواند منجر به مصرف مواد مخدر، مشکلات سلامت روان، جرم و جنایت و مشکلات سلامتی شود. رفتارهای برگرفته از تربیت بد از قبیل مصرف مواد مخدر توسط والدین، خشونت خانگی و افسردگی مادر معمولاً منجر به این رفتارها می شوند. رفتارهای ضداجتماعی همچنین در کودکانی دیده می شوند که والدینشان دارای رفتارهای بحرانی، منفی و اجباری هستند.

2- انعطاف پذیری کم

کودکان نحوه ی مقابله با ضربه ی عاطفی، ذهنی و فیزیکی را با نگاه کردن به والدینشان در هنگام مواجه با سختی ها یاد می گیرند. در این صورت، تربیت غلط به شکل محافظت نکردن از کودک در یک بحران یا عدم توانایی در مدیریت و کنترل احساسات منفی ظاهر می شود و در عوض، به کودک سرایت می کند.

3- افسردگی

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که والدینی که رویکرد منفی دارند، فرزندانشان بیشتر در معرض علایم افسردگی قرار می گیرند. رفتارهای ناشی از تربیت بدی که منجر به افسردگی کودک می شوند، شامل سطح پایین حمایت عاطفی و فیزیکی، تنبیه بدنی و ابراز ناسالم احساسات و عواطف منفی است.

4- پرخاشگری

بسیاری از مطالعات نشان داده اند که بچه های کودکستانی که مشکلات کنترل خشم دارند، معمولاً دارای رابطه ی ضعیفی با مادرانشان هستند. تکنیک های منفی تربیت فرزند از قبیل گذاشت و برداشت چیزی به تندی یا ابراز احساسات منفی در قبال فرزند در طول دوران کودکی باعث می شود تا کودک سطح بالایی از خشم را از خود نشان دهد.

مطالب مرتبط: آموزش کنترل خشم به کودک

5- عدم همدلی

در صورتی که در خانه با کودک با بی علاقگی رفتار شود، احتمالاً کودک نیز همین رفتار را با دیگران خارج از خانه خواهد داشت.

6- مشکل در روابط

والدینی که به کودک خود در ابراز احساسات به روش سالم کمک نمی کنند، متوجه خواهند شد که فرزندشان نمی تواند روابط دوستی خود را حفظ کند. تربیت اشتباه همچنین باعث می شود تا کودک اعتماد به خودش را از دست بدهد و دچار کمبود اعتماد به نفس شود.

چگونه می توان پدر یا مادری خوبی بود؟

یکی از مهم ترین کارهایی که می توانید انجام دهید، قبول کردن این موضوع است که تکنیک های تربیت فرزند بدی دارید. شما همیشه می توانید روش های جدیدی به منظور غلبه بر این کمبودها و نقص ها یاد بگیرید. در ادامه، چندین نکته برای تبدیل شدن به یک والدین خوب آورده شده است.

1- تربیت فرزند به صورت عملی

در زندگی فرزند خود درگیر شوید و مسئولیت یاد دادن برخی از مهم ترین درس های زندگی به کودک را بر عهده بگیرید. انرژی خود را بر ایجاد یک رابطه ی دوستانه ی عاطفی با فرزندتان متمرکز کنید.

2- بر روی فرزندتان داد نزنید

به جای فریاد زدن یا سرزنش کردن فرزندتان، سعی کنید با استدلال با او صحبت کنید. اگر صحبت کردن با فرزندتان دشوار است، او را با ماندن در اتاقشان تنبیه کنید و سپس، بنشینید و به دلیل آن ها برای ناراحت بودن در وهله ی نخست گوش دهید. اگر ربطی به مدرسه دارد، با آرامش از او بخواهید تا مشکلاتی که با آن ها دست و پنجه نرم می کند را توضیح دهد. برای فرزندتان توضیح دهید که چرا کارش اشتباه است و چه پیامدهایی به همراه خواهد داشت.

مطالب مرتبط: عوارض داد زدن سر بچه

3- دلیل بیاورید

اگر می خواهید فرزندتان کاری انجام دهد، باید دلایل این درخواست را توضیح دهید. در صورتی که از او می خواهید تا تکالیف مدرسه را پیش از بازی کردن تمام کند، دلایل این درخواست خود را توضیح دهید. یک روش عالی برای توضیح دلایل این است که به او بگویید به محض تمام کردن تکالیف می تواند بازی کند. این کار همچنین باعث دادن انگیزه به کودک نیز به شمار می رود.

4- قوانین تعیین کنید

 ساختار برای رشد فرزندتان مهم است. با این وجود، صرف نظر از این که قوانین جدیدی تعیین کنید یا نه، مطمئن شوید که این قوانین را با فرزندتان به اشتراک بگذارید. اگر می خواهید که فرزندتان در کارهای خانه کمکتان کند، پس در مورد کارهایی که باید انجام دهد و نحوه ی انجام این کارها با او صحبت کنید. از فرزند خود بخواهید تا یک برنامه ی زمانی برای کارهای جدید خانه تعیین کند. پایبند بودن به این برنامه ی زمانی جدید منجر به افزایش اعتماد به نفس کودک می شود.

5- به فرزند خود حق انتخاب دهید

با فرزند خود در مورد گزینه های مختلفی که دارد، صحبت کنید. آن می تواند موضوع ساده ای مانند تصمیم گیری در مورد این باشد که آیا می خواهد فردا به پارک برود یا نه،. اجازه ی تصمیم گیری دادن به فرزند، منجر به افزایش اعتماد به نفس او در تصمیم گیری می شود.

6- به او گوش دهید

یکی از مهم ترین جنبه های تربیت فرزند، گوش دادن به اوست. حتی اگر چیزی که فرزندتان می گوید، به نظر پیش پا افتاده می رسد، باز هم به او گوش دهید چراکه ممکن است برای او مسئله ی مهمی باشد.

7- الگوی خوبی باشید

گفته می شود که فرزندان از عادت ها و رفتارهای اطرافیان خود تقلید می کنند. به عنوان پدر یا مارد، فرزندتان برای مشورت در مورد تقریباً همه چیزی به شما نگاه می کند؛ به خصوص در سین کودکی. عادت های سالم را تمرین کنید تا فرزندتان از آن ها تقلید کند.

8- دستتان را بالا نبرید

شما در طول مسیر تربیت فرزند خود با رفتارهای نامناسب و سرپیچی های او بسیار روبرو خواهید شد و این باعث می شود تا صبر و شکیبایی خود را از دست بدهید. با این وجود، پیش از بلند کردن دست، نفس عمیق بکشید و بر خود مسلط شوید. خشونت فیزیکی می تواند تاثیر روانی جدی بر روی کودک داشته باشد و رشد او را تحت تاثیر قرار دهد. از سوی دیگر، این رفتار شما باعث می شود تا فرزند نیز همین رفتار را هنگامی که خود پدر یا مادر شد، اتخاذ کند.

مطالب مرتبط: پشیمانی بعد از کتک زدن کودک

9- از سیستم پاداش و تنبیه استفاده کنید

پاداش و تنبیه، با فاصله، بهترین روش برای آموزش نظم و انضباط به کودک به شمار می روند. پاداش دادن به رفتار خوب و تنبیه کردن رفتار بد، معیاری برای کودک ایجاد می کند تا بداند باید چه رفتارهایی را باید انجام دهد و از انجام چه رفتارهایی باید بپرهیزد. اطمینان حاصل نمایید که تنبیه کودک، غیرفیزیکی باشند.

10- کودکتان را ساکت نکنید

به جای بیش از اندازه کنترل کردن و پرسه زدن دائمی در اطراف فرزندتان، به او آزادی دهید. در صورتی که پیامدهای رفتار بد را بدانند، به احتمال زیاد از آزادی که به آن ها داده شده است، سوءاستفاده نخواهند کرد.

تربیت بد نه تنها برای فرزندتان در زمان حال زیان آور است بلکه قطعاً تاثیر منفی ماندگاری بر روی فرزندتان در سال های آینده خواهد داشت که ممکن است حتی در بزرگسالی نیز باقی بمانند. به یاد داشته باشید که تربیت فرزند تنها در مورد انتقال عقل و خرد به فرزندتان نیست بلکه بیشتر به معنای فراهم سازی امکان رشد و یافتن سبک زندگی موردعلاقه برای فرزندتان است.

این شامل تربیت آن ها به گونه ای است که مسئول اعمال خود باشند و مسئولیت تصمیمات و کارهایی که انجام می دهند را بر عهده بگیرند. این که چگونه می خواهید دانش خود را به آن ها منتقل کنید و به آن ها در مورد مسئولیت پذیری کودک آموزش دهید، می تواند یک عنصر کلیدی در تربیت فرزندان باشد. این کار نباید به هیچ وجه بر آن ها تحمیل شود. با روانشناس کودک صحبت کنید تا نحوه ی برقراری ارتباط با یک کودک را یاد بگیرید.

توصیه می شود که به عنوان والدین، هم شما و هم شریک زندیگتان در سمینارهای تربیت فرزند شرکت کنید، با مشاوران صحبت کنید و روشی را به منظور توسعه و هدایت فلسفه ی تربیتی خود ایجاد نمایید.

به دلیل موانع متعددی که هم به لحاظ ایمانی و هم به لحاظ وجدانی با آن مواجه هستید، یافتن فلسفه ای برای تربیت فرزندان می تواند چالش برانگیز باشد. به یاد داشته باشید که نسل های پیشین تربیت فرزند نباید کورکورانه دنبال شوند؛ بلکه باید به عنوان بستری برای تکامل مورد استفاده قرار گیرند.

در گذشته، کتک زدن فرزندان قابل قبول بود، اما تحقیقات نشان می دهند که تنبیه فیزیکی در زمینه ی تربیت فرزندان بیشتر از این که مفید باشد، زیان آور است. ایجاد احترام متقابل و یک خط ارتباط باز اهمیت دارد؛ بنابراین، به فرزند خود اجازه دهید تا مرتکب اشتباه شود و او را تشویق کنید تا از شکست هایش درس بگیرد. نکته ای که والدین باید به خاطر داشته باشند، این است که کودک را با محدودیت ها تحت فشار قرار ندهند. به فرزند خود اجازه دهید که حین رشد، تفریح کند و اجتماعی شود. این کار فواید زیادی برای سلامت روان او به همراه دارد.

منبع: https://parenting.firstcry.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین روانشناسی

مشاوره آنلاین روانشناسی

جهت مشاوره با روانشناس از گزینه چت پایین صفحه ارتباط بگیرید.