خانه / پرسش و پاسخ روابط عاطفی / علائم وابستگی عاطفی در مردان| نشانه های وابستگی مرد به زن
زود عاشق میشم
چرا خیلی زود عاشق و وابسته میشم

علائم وابستگی عاطفی در مردان| نشانه های وابستگی مرد به زن

جهت مطالعه نظرات و تجربیات دیگران، به کامنتهای انتهای صفحه مراجعه نمایید

خاویر فیز پرز وابستگی عاطفی را به صورت نوعی اختلال شخصیتی توصیف می کند که در آن فردی با عزت نفس پایین بدون اطمینان و اعتماد به منابع و استعدادهای درونی خود به طور مستمر به دنبال یافتن امنیت در افراد دیگر است.

افراد از وابستگی عاطفی (چه به صورت آگاهانه و در بیشتر موارد به صورت ناخودآگاه) برای کمک به پر کردن خلا عاطفی خود استفاده می کنند که به تنهایی قادر به حل و یا درک مشکلات نیستند.

این پدیده در روابط خانوادگی روابط عاشقانه دیده می شود، اگرچه به طور قابل توجهی در روابط صمیمی بیشتر یافت می شود.

لئون سلتزر عنوان می کند، اگرچه داشتن یک مقدار معین وابستگی عاطفی به شریک زندگی خود بسیار طبیعی است، اما اگر این وابستگی بیش از حد شود، دیگر برای شما و  رابطه سالم نیست.

برخی از علائم وابستگی عاطفی کدام هستند؟

رفتارها و احساساتی که ممکن است نشانه های وابستگی عاطفی به فرد دیگر باشند، عبارتند از:

  • ترس غیر منطقی و اغراق آمیز در مورد از دست دادن فرد
  • نیاز به اطمینان خاطر مداوم در مورد رابطه
  • رفتارهای کنترلی یا حفاظتی
  • نیازها و خواسته های بیش از حد در مورد زمان، توجه و علاقه ای که فرد مقابل به او می دهد
  • احساسات و باورهایی در مورد این که او به اندازه ی کافی برای بودن با فرد مقابل خوب نیست
  • پذیرش رنج روحی و جسمی (در جهت ترس از دست دادن رابطه)
  • اضطراب
  • اعتیاد
  • احساس بی کفایتی
  • احساس بی ارزشی
  • کمبود عزت نفس

افراد با وابستگی عاطفی در رابطه سوالاتی مانند موارد زیر را مطرح می کنند:

  • آیا من را دوست داری؟
  • آیا موجب آزار تو می شوم؟
  • آیا واقعا می خواهی با من وقت بگذرانی؟
  • چگونه به نظر می رسم؟
  • آیا مطمئنی که می خواهی با من باشی؟
  • تو نمی خواهی جدا شوی، مگر نه؟

مطالب مرتبط: نشانه های یک رابطه اشتباه

دلایل وابستگی عاطفی چه هستند؟

بسیاری از کارشناسان بر این باورند که مشکلات وابستگی عاطفی در بزرگسالان ریشه در رویدادها، رفتارها و آسیبهای دوران کودکی دارد.

لوکا بزرگی بر این باور است، کودکانی که به آن ها قبل از 12 سالگی (یا قبل از سن بلوغ) اعتماد به نفس آموزش داده نشده است بیشتر در معرض نمایش علائم وابستگی عاطفی در دوران بزرگسالی هستند.

 «میزان موفقیت ما در دستیابی به استقلال عاطفی توسط الگوهای زندگی که از والدینمان می آموزیم، تعیین می شود.»

برخی متعقدند، افرادی که دارای مشکلات عاطفی حل نشده هستند، بیشتر وارد یک رابطه با وابستگی عاطفی می شوند.

هیلی پیس توضیح می دهد، ما در رابطه به دنبال یافتن افرادی هستیم که بتوانیم الگوهای رفتاری که بدان ها عادت داریم را تکرار کنیم.

«این موضوع هیچ ایرادی ندارد اگر کودکی بی عیب و نقصی داشته باشید و به لحاظ روانشناسی سالم باشید. اگرچه برای بسیاری از افراد، عشق تعریفی پیچیده پیدا کرده است و آن ها به دنبال یافتن افرادی هستند که با فلسفه روانشناسی آسیب دیده شان همراه باشند.

وابستگی عاطفی در روابط چگونه است؟

جالب است، علیرغم اینکه یک فرد با وابستگی عاطفی تمایل زیادی به از دست دادن فرد مقابل ندارد، اما خود این وابستگی عاطفی احتمال خراب شدن و در نتیجه احتمال قطع رابطه عاشقانه را افزایش می دهد.

یک مقاله در مجله ی Exploring Your Mind می گوید که وابستگی عاطفی اغلب دوش به دوش حسادت بروز می کند.

«با استفاده از حس مالکیت بر طرف مقابل در یک رابطه، او به مرور زمان خسته می شود. به همین دلیل است که طرف مقابل معمولا رابطه را به پایان می رساند و نتیجه ی نهایی این است که باور غیرمنطقی وابستگی به حقیقت می پیوندد؛ یعنی بدون تو من هیچ چیز نیستم.»

علایم وابستگی عاطفی در زنان

10 علامت هشدار دهنده که نشان می دهد بیش از حد در رابطه عاطفی وابسته شده اید

عشق باعث می شود که دنیا را با عینک هایی به رنگ گل رز ببینیم. وقتی شما در یک رابطه ی جدید هستید، به احتمال زیاد می خواهید زمان زیادی را با معشوق خود سپری کنید. طبیعی است که همیشه بخواهید با دوست پسر خود باشید. به هر حال، او عشق زندگی شما و نیز بهترین دوست شماست.

در حالی که تکیه کردن و وابستگی به یکدیگر هیچ اشکالی ندارد، حد و حدودی برای وابستگی وجود دارد. در یک نقطه ی خاص، وابستگی بیش از حد به دوست پسر برای سلامت روان شما مفید نیست. شما باید این حقیقت سخت را درک کنید؛ این رابطه ممکن است برای همیشه دوام نیاورد. و اگر شادی خود را وابسته به دوست پسر خود می دانید، وقتی او رفت چه اتفاقی برای شما خواهد افتاد؟ در اینجا 10 علامت وجود دارد که نشان می دهد بیش از حد به او وابسته شده اید و باید خود را عقب بکشید.

  1. تمام وقت خود را با او می گذرانید

قرار گذاشتن با عشق خود طبیعی است. اما آیا همیشه به او چسبیده اید؟ زیاد جالب نیست. شما ممکن است هفته ها را بدون دیدن افراد دیگر با او سپری کرده باشید. البته، این طبیعی است که بخواهید وقت خود را با کسی که عاشقش هستید بگذرانید، به خصوص وقتی رابطه جدید است. اما سپری کردن هر لحظه از زندگی تنها با یک نفر طبیعی و سالم نیست.

  1. بدون او احساس می کنید گم شده اید

یکی دیگر از علائمی که نشان می دهد بیش از حد به عشق خود وابسته شده اید این است که وقتی با او نیستید، احساس می کنید گم شده اید. آیا زمانی که سر کار است یا فعالیت های دیگری انجام می دهد، از عشق و توجه او ناامید می شوید؟ آیا احساس می کنید که هیچ چیز به غیر از او نمی تواند شما را شاد کند؟ این نشان می دهد که شما برای شاد بودن بیش از حد به او وابسته شده اید.

  1. شما دائما به دنبال تایید او هستید

وقتی در یک رابطه بیش از حد به شریک خود وابسته می شوید، پرچم قرمزی که معمولا ظاهر می شود این است که خود را کم ارزش احساس می کنید. شما ممکن است متوجه این موضوع نشوید، اما وقتی دوست پسرتان چیزی را تایید نمی کند ناراحت می شوید؟ حتی ممکن است دائما به دنبال تایید او باشید تا احساس راحتی کنید. این خطرناک است. این احساس ممکن است شما را در برابر رفتارهای توهین آمیز شریک زندگی خود آسیب پذیر کند.

  1. «من» وجود ندارد، بلکه «ما» است

نشانه ی دیگری که باید به آن توجه کنید این است که دیگر نمی توانید به تنهایی کاری را انجام دهید. فرقی نمی کند که این یک گردهمایی خانوادگی یا یک ناهار معمولی با دوستان است، شما همیشه از او دعوت می کنید که همراه شما بیاید. آیا دلیل آن این است که بدون حضور او احساس می کنید کامل نیستید؟ اگر این چنین است، باید یک گام به عقب بردارید. انجام همه ی کارها با هم در یک رابطه سالم نیست. به یاد داشته باشید، هر فرد به زمان و مکان شخصی خود نیاز دارد.

  1. او بیش از حد به شما وابسته می شود

آیا تابحال به این فکر کرده اید که دوست پسرتان بیش از حد به شما وابسته شده است؟ اگر متوجه شده اید که او بیش از حد به شما وابسته شده است و تکیه می کند، نگاهی به خود بیاندازید. این احتمال وجود دارد که عادت های شما بر او غلبه کرده اند. به این وابستگی متقابل می گویند. وابستگی متقابل وقتی رخ می دهد که هر دو طرف به شدت به یکدیگر وابسته باشند.

  1. علایق او به علایق شما تبدیل می شوند

در حالی که کشف سرگرمی های جدید با هم و به اشتراک گذاشتن علایقتان می تواند عالی باشد، اما اگر خود را مجبور کنید که همیشه چیزی را دوست داشته باشید که او دوست دارد، سالم نیست. به یاد داشته باشید، لازم نیست سرگرمی ها و علایق خود را به خاطر سپری کردن زمان بیشتر با او کنار بگذارید، در حالی که او در حال دنبال کردن علایق خود است. نیازی نیست باشگاه کتابخوانی خود را به خاطر حضور در جلسات تمرین فوتبال او هر روز عصر کنار بگذارید.

  1. زندگی شما حول محور رابطه ی شما می چرخد

وقتی عاشق هستید، بدون این که خود متوجه شوید تمام تمرکز خود را بر روی رابطه ای که دارید معطوف می کنید. اما این بدان معنی نیست که این کار درست و سالم است. اگر کم کم توجه خود به زندگی اجتماعی، خانواده و حتی خود را از دست می دهید تا بتوانید روی رابطه ای که دارید تمرکز کنید، پس بیش از حد به دوست پسر خود وابسته شده اید. کمی خود را عقب بکشید و از ایجاد وسواس نسبت به دوست پسر خود اجتناب کنید. این کار نه تنها ناسالم بلکه تاحدی عجیب و غریب است.

  1. جدایی منجر به اضطراب می شود

وقتی بیش از حد به شریک خود وابسته شده باشید، نمی خواهید هرگز او را ترک کنید. حتی وقت گذراندن بدون او نیز به شما اضطراب وارد می کند. اگر هر بار که مجبور می شوید راه خود را از او جدا کنید این اضطراب به سراغ شما می آید، پس باید کمی خود را کنار بکشید. این یعنی او و رابطه ای که با او دارید را تنها منبع شادی خود قرار داده اید. این نه تنها ناسالم است، بلکه برای سلامت روان شما نیز خطرناک است.

  1. تمام طول روز به او پیام می دهید

فرقی نمی کند که چه ساعتی از روز است و آیا در مدرسه یا سر کار است، شما بدون توجه به این موضوع تعداد زیادی پیام برای او ارسال می کنید. پیامک دادن به او برای شما به یک عادت تبدیل شده است. این اولین کاری است که وقتی از خواب بیدار می شوید انجام می دهید و قبل از خواب و سفر به سرزمین رویاها نیز این آخرین کار شماست. همچنین ممکن است اگر او سریع به پیام شما پاسخ ندهد، مضطرب و وحشت زده شوید. این یکی از علائمی است که نشان می دهد بیش از حد به او وابسته شده اید. کمی خود را عقب بکشید و استراحت کنید. همه به تنهایی خود نیاز دارند، هم شما و هم دوست پسرتان.

  1. بیش از حد او را کنترل می کنید

فکر از دست دادن او شما را آزار می دهد، بنابراین تلاش خود را برای نگه داشتن او دوچندان می کنید. شما حاضرید هر کاری برای حفظ این رابطه انجام دهید، حتی اگر این به معنی کنترل هر حرکت او باشد. به عنوان مثال، اگر او بدون شما با دوستانش معاشرت کند، از او ناراحت می شوید. در یک رابطه، وقتی یکی از طرفین بیش از حد بر دیگری کنترل پیدا می کند هرگز خوب و سالم نیست. این نشانه ای است که شما بیش از حد به دوست پسر خود وابسته شده اید. چنین رفتاری نه تنها به شما آسیب می زند، بلکه بر دوست پسرتان و رابطه ای که با او دارید نیز تاثیر منفی می گذارد.

کلام آخر

آیا متوجه یکی از علائم ذکر شده در این مقاله در رابطه ی خود شده اید؟ اگر این چنین است، ایده ی خوبی است که کمی عقب بکشید و موقعیت خود را بازبینی کنید. وابستگی بیش از حد به یک نفر تنها موجب ایجاد دردسر در آینده می شود. همانطور که ضرب المثل می گوید: نباید تمام تخم مرغ ها را در یک سبد جمع کنید. این موضوع در مورد شادی نیز صدق می کند. شادی خود را فقط با یک نفر مرتبط نکنید. در عوض، تعادلی بین استقلال و وابستگی پیدا کنید. هنگامی که بیش از حد خود را به دوست پسرتان وابسته کرده اید، این کار آسان نخواهد بود اما یافتن یک تعادل موجب شادی و رابطه می شود.

برای کاهش وابستگی عاطفی چه اقداماتی می توانید انجام دهید؟

خبر خوب این که وابستگی عاطفی پدیده ای است که می تواند با آن مقابله کرد و بر آن غلبه کرد. در اغلب موارد، این امر موجب می شود تا هر دو طرف یک رابطه زندگی شادتر و با ثبات تری را ادامه دهند.

برخی از راهکار های برای از بین بردن وابستگی عاطفی عبارتند از:

  • تشخیص این که پویایی یک رابطه ممکن است سالم نباشد،
  • تشخیص زمان هایی که بروز این رفتار مشاهده می شود،
  • احساس مالکیت به نیازها و خواسته ها،
  • بکارگیری استراتژی های مراقبت از خود،
  • جستجو کردن استراتژی ها و حمایت از طریق سرویس هایی مانند مشاوران حرفه ای،
  • یافتن یک سرگرمی و یا علاقه که خارج از رابطه برای شما لذت بخش باشد،
  • گذراندن زمان زیادی همراه با دوستان و اعضای خانواده

به گفته ی Wise Mushroom، رهایی از وابستگی عاطفی و اتخاذ روش هایی به منظور گسترش افق دید از طریق ترکیبی از آرامش، اکتشاف، ابراز خود، شفقت به خود، داشتن درک درست از خود، مراقبت از خود و ابراز وجود همگی قدم های بسیار موثری در جهت غلبه بر وابستگی عاطفی هستند.

اگر همیشه به کمک دیگران برای پیشبرد زندگی خود و تصمیم گیری وابسته هستید، ممکن است وابستگی عاطفی داشته باشید. استانیسلاو پوآچ یوانویچ، روانشناس توضیح می‌دهد که این اصطلاح به چه معنی است و پنج روش را برای غلبه بر وابستگی عاطفی و افزایش خودباوری و اعتماد به نفس در ارتباط با دیگران ارائه می‌دهد.

داشتن یک رابطه شاد و بر اساس تعهد بخش جدایی‌ناپذیر این موضوع است که بدانید طرف مقابل در رابطه همیشه از شما حمایت و پشتیبانی می‌کند. شما می‌دانید در زمان‌هایی که به آن ها نیاز دارید به شما کمک خواهند کرد و شما را تنها نمی‌گذارند و این حس خوبی است. بااین‌وجود، این تکیه کردن می‌تواند آسیب‌زننده باشد. این همان وابستگی عاطفی است.

این مقاله توضیح می‌دهد چگونه می‌توان وابستگی عاطفی را شناسایی کرد، چرا موجب ناراحتی شما می‌شود و چگونه می‌توان وابستگی عاطفی را کاهش داد.

تعریف وابستگی عاطفی چیست؟

راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5)، اختلال شخصیتی وابستگی عاطفی را به‌صورت یک اختلال شخصیتی اضطرابی تشخیص می‌دهد. ویژگی اصلی آن احساس درماندگی و ضعف روحی است. افرادی که در آن ها این اختلال تشخیص‌داده‌شده است اغلب مطیع هستند. بر اساس درجه‌های مختلف این اختلال، آن ها قادر به مراقبت از خود نیستند.

افراد مبتلا به این اختلال شخصیتی را به‌عنوان افراد نیازمند و به‌شدت وابسته در نظر می‌گیرند. در ریشه‌های عمیقی از چنین وابستگی به دیگران ترس عمیقی از رها شدن وجود دارد. به‌منظور جلوگیری از رها شدن و طردشدگی، فرد مبتلا به این اختلال تا جای ممکن به فردی که به او وابسته است نزدیک می‌شود.

تشخیص قطعی فردی که وابستگی عاطفی دارد بر اساس معیارهای زیر انجام می‌شود:

  • نیاز به اطلاع، اطمینان و توصیه از جانب دیگران حتی برای تصمیمات معمولی،
  • نیاز به کمک دیگران برای انجام مسئولیت‌های شخصی،
  • ترس از اختلاف‌نظر با دیگران و به خطر افتادن تأیید آن ها،
  • دشواری و مشکل در انجام کارها بدون پشتیبانی دیگران،
  • نیاز بیش از حد به مراقبت و پشتیبانی دیگران (که فرد را مطیع، فرمان‌بردار و آماده تحمل خشم می‌کند زیرا از طردشدن یا عدم پذیرش می‌ترسد)،
  • احساس آسیب‌پذیری و درماندگی در هنگام تنهایی،
  • هنگامی که رابطه‌ای به پایان می‌رسد، فرد به‌شدت به دنبال یافتن رابطه‌ای دیگر است،
  • پریشانی حواس غیرواقع‌گرایانه وقتی فرد طرد می‌شود.

بااین‌وجود، اگرچه ممکن است تابه‌حال متوجه شده باشید، علائم بیشتر بر وابستگی عملکردی تمرکز دارند. به نظر می‌رسد که وابستگی عاطفی در طبقه‌بندی رسمی از درجه دوم اهمیت برخوردار است. به همین دلیل است که برخی از نویسندگان با استدلال نظری، علت و معلول و استدلال‌های تجربی در مورد وجود وابستگی عاطفی به‌عنوان یک اختلال جداگانه اظهارنظر می‌کنند. به‌عبارت‌دیگر، فراتر از معیارهای مذکور است.

به‌عنوان‌مثال، یک فرد با اختلال وابستگی عاطفی ممکن است برای تصمیم‌گیری‌های روزانه به دیگران وابسته نباشد. آن ها همچنین می‌توانند بسیار حرفه‌ای رفتار کنند. بااین‌وجود، وقتی به هر دلیلی احساس استرس، اضطراب یا ناامنی داشته باشند، توانایی کافی برای مقابله با این احساسات بدون کمک دیگران را ندارند.

آیا رابطه شما به لحاظ عاطفی وابسته است؟

برای درک هرچه بهتر وابستگی عاطفی، درنظرگرفتن یک طیف می‌تواند مفید باشد. در یک انتهای این طیف، استقلال عاطفی کامل وجود دارد. این‌ها افرادی هستند که سبک دلبستگی اجتنابی دارند، اما این بدان معنی نیست که این افراد به لحاظ عاطفی به خودکفایی رسیده‌اند که نشانه‌ای از سلامت است. آن ها نفی احساسات را پیش رو می‌گیرند.

در میانه طلایی این طیف افرادی قرار دارند که روابطی بر پایه وابستگی متقابل یا هم وابستگی دارند. آن ها تعادل مطلوبی بین صمیمیت عاطفی و استقلال درونی برقرار کرده‌اند. وقتی چنین افرادی به اطمینان خاطر نیاز دارند، به شریک خود در رابطه مراجعه می‌کنند. اما بدون وجود آن ها نیز پریشان نمی‌شوند. آن ها با یک نسبت سالم از تبادل احساسات زندگی می‌کنند. چنین افرادی برای طرف مقابل و نیز برای خود احترام قائل هستند و از بودن در کنار هم لذت می‌برند.

و در نهایت در انتهای دیگر طیف، افرادی قرار دارند که به لحاظ عاطفی وابسته هستند. آن ها برای برآورده کردن تمام نیازهای عاطفی خود بر شریک زندگی، دوستان یا اعضای خانواده خود متکی هستند (در بیشتر موارد). چنین افرادی در درصورتی‌که از عزیزان خود دور شوند دچار اضطراب جدایی می‌شوند. آن ها نسبت به ازدست‌دادن عزیزان خود احساس ترس و ناامنی دارند. در هنگام ناراحتی و استرس هیچ تلاشی در جهت آرام‌کردن خود انجام نمی‌دهند. در عوض، آن ها بلافاصله به دیگران مراجعه می‌کنند. آن ها برای برآورده کردن هر نیاز عاطفی به دیگران مراجعه می‌کنند.

وابستگی عاطفی چگونه می‌تواند بر شادی و خوشحالی تأثیرگذار باشد؟

وابستگی عاطفی به‌طورقطع به ناراحتی ختم می‌شود. وابستگی عاطفی، رفاه و آسایش ما و ارتباط با اطرافیان ما را به روش‌های گوناگونی به خطر می‌اندازد. سطح بالای استرس و اضطراب، ضعف در مراقبت از خود و آسیب‌پذیری به سوءاستفاده تنها نمونه‌هایی از مشکلاتی هستند که با وابستگی عاطفی همراه می‌شوند.

اجازه دهید توضیحات تکمیلی را شروع کنیم. در ابتدا، سؤال فلسفی که ممکن است مطرح شود این است که اگر شادی و خوشحالی ما به شرایط پیرامون بستگی داشته باشد، تا چه اندازه خوشحال خواهیم بود؟ وقتی تعادل عاطفی و تصوری که ما از خود داریم به دیگران بستگی داشته باشد، آیا در بیشتر اوقات احساس بدبختی نخواهیم کرد؟ این وابستگی عاطفی مانع از رضایت ما می‌شود زیرا ما را تحت‌الشعاع چیزهایی قرار می‌دهد که از کنترل ما خارج هستند.

و منظور از کلمه «کنترل» این است که فرد باید مقابله با وابستگی عاطفی را آغاز کند. بر اساس یک تجزیه‌وتحلیل منتشر شده در مجله بین‌المللی Reality Therapy، وابستگی عاطفی معمولاً از طریق خوشنود کردن دیگران یا تلاش برای حل مشکلات آن ها ایجاد می‌شود. بااین‌وجود، طبق نظر خود نویسنده، چنین رفتاری به همان اندازه اجبار خشونت‌آمیز مخرب است.

اما چرا؟ وابستگی عاطفی تلاشی برای کنترل دیگران است. این امر به طور معمول به‌صورت آگاهانه انجام نمی‌شود. یک فرد با وابستگی عاطفی هیچ‌کس را به طور مستقیم به انجام آنچه می‌خواهند، وادار نمی‌کنند. بااین‌وجود، با داشتن شخصیتی عامه‌پسند و نجات‌دهنده، دیگران را وادار می‌کنند تا رفتار خاصی را داشته باشند و وادار کردن دیگران به انجام آنچه ما می‌خواهیم، بدون شک یک دستورالعمل قطعی برای روابط ناسالم است.

به‌این‌ترتیب، به‌واسطه وابستگی عاطفی، بخش بزرگی از سلامت جسمی و روحی و روانی در معرض خطر قرار می‌گیرد روابط بین فردی سالم برای رفاه و آسایش فرد ضروری است.

افرادی که وابستگی عاطفی دارند متمایل به روابط مبتنی بر وابستگی می‌شوند. اگرچه در اغلب موارد، یکی از طرفین رابطه پرخاشگرانه و سلطه‌طلبانه رفتار می‌کند و طرف دیگر رفتار مطلوب‌تر دارد، اما هر دو معمولاً وابستگی عاطفی دارند. طبق همان تجزیه و تحلیلی که در بالا ذکر کردیم، چنین تعامل و رابطه‌ای منجر به ناراحتی و ناخوشنودی برابر با سوءاستفاده در هر دو طرف خواهد شد.

راههای رهایی از وابستگی عاطفی

متأسفانه، نمی‌توانیم بیان کنیم که غلبه بر وابستگی عاطفی کاری ساده و آسان است. به‌عنوان یکی از انواع اختلال شخصیتی (یا بسته به نظر نویسنده، یا به‌عنوان بخشی از یک اختلال)، وابستگی عاطفی نیز نسبت به تغییر بسیار مقاوم است. این اختلال یک فاکتور نسبتاً همیشگی است که موجب ایجاد اضطراب و اختلال در عملکرد شخص می‌شود.

بااین‌وجود، روش‌های متعددی برای مقابله با وابستگی عاطفی به‌خودی‌خود و نیز با پیامدهای حاصل از آن وجود دارد. در اینجا، 5 روش ارائه شده است که برای ایجاد استقلال عاطفی و قدرت می‌توانید از آن ها استفاده کنید.

  1. کمک حرفه‌ای بگیرید

شما ممکن است کمک‌گرفتن از یک روان‌درمانگر را برای دستیابی به استقلال عاطفی در نظر داشته باشید. آن ها به شما کمک می‌کنند تا منشأ و دلیل اصلی این وابستگی را بیابید. به‌تدریج شما یاد می‌گیرید تا محرک‌ها را شناسایی کنید و واکنش خود نسبت به آن ها را کنترل نمایید. با کمک و حمایت حرفه‌ای، شما می‌توانید دلایل اصلی ناامنی و درماندگی خود را برای تحمل احساسات و چالش‌ها به‌تنهایی برطرف کنید.

  1. مهارت قاطعیت بر مبنای اعتماد به نفس را بیاموزید

یادگیری مهارت قاطعیت بر مبنای اعتماد به نفس به شما به دو طریق کمک می‌کند. اول این که ابزارهای عملی برای برقراری ارتباط و تعامل با اعتماد به نفس با دیگران در اختیار شما قرار می‌دهد و مانع از این می‌شود که به یک قربانی در برابر یک فرد سوءاستفاده‌گر تبدیل شوید. این مهارت اعتماد به نفس لازم برای مرزبندی را در اختیار شما قرار می‌دهد. مهارت قاطعیت بر مبنای اعتماد به نفس در مقابل مطیع بودن قرار دارد.

 دوم این که با درنظرگرفتن حقوق قاطعانه یک فرد، نگرشتان نسبت به خود تغییر می‌کند و خود را بیشتر از قبل باور می‌کنید و احترام می‌گذارید.

  1. هوش هیجانی (هوش عاطفی) را در خود بهبود بخشید

به نظر می‌رسد که افراد با وابستگی عاطفی کمبود برخی از مؤلفه‌های هوش هیجانی را تجربه می‌کنند. هوش هیجانی به معنی توانایی تشخیص و مدیریت عواطف و احساسات و نیز درک احساسات دیگران و تعامل سالم با آن‌هاست. از همه مهم‌تر، با تقویت هوش هیجانی می‌توانید واکنش‌های احساسی خود را کنترل کنید و به‌تدریج به سمت خودکفایی و استقلال عاطفی گام بردارید.

  1. شفقت به خود و مراقبت از خود را تمرین کنید

وقتی فردی به لحاظ عاطفی وابسته است، متأسفانه خود را در معرض انواع مختلف سوءاستفاده قرار می‌دهد. به‌عبارت‌دیگر، اگر با شخص اشتباهی ملاقات کنند به‌راحتی از آن ها سو استفاده می‌شود. اگر فکر می‌کنید وابستگی عاطفی موجب شده است تا کارهایی را برخلاف میل خود انجام دهید، آنچه بدان نیاز دارید شفقت به خود است.

تنها بودن و تنها ماندن برای افراد با اختلال وابستگی عاطفی به‌شدت چالش‌برانگیز است. بااین‌وجود، به‌تدریج سعی کنید که مهارت راحت بودن با خود را در خود تقویت کنید.

علاوه بر این، به یک روتین مراقبت از خود متعهد باشید (چه به لحاظ جسمی و چه به لحاظ روانی). به‌این‌ترتیب، شما به‌جای این که به دیگران نیاز داشته باشید، خود را پرورش می‌دهید. به بدن و ذهن خود احترام بگذارید و با آن ها با مهربانی رفتار کنید. به‌خصوص اگر در معرض سو استفاده قرار گرفته‌اید، مراقبت از خود برای بهبود روحیه ضروری است.

  1. برای داشتن احساس راحتی با تنهایی تلاش کنید

تنها بودن (مجرد بودن؛ یا حتی سپری کردن وقت به‌تنهایی) برای افراد با وابستگی عاطفی به‌شدت چالش‌برانگیز است. بااین‌وجود، به‌تدریج تلاش کنید تا مهارت داشتن احساس راحتی با زندگی تنهایی را در خود بهبود بخشید. این مورد همراه با موارد ذکر شده در بالا، شما متوجه خواهید شد که می‌توانید با مشکلات و ناراحتی‌ها مقابله کنید حتی اگر کسی را برای حمایت و پشتیبانی نداشته باشید.

به لحاظ عاطفی مستقل و آزاد شوید

برای فردی که به لحاظ عاطفی وابسته است، مستقل شدن و استقلال ممکن است یک چالش بسیار دشوار به نظر آید. به هر جهت، چنین فردی تمام طول عمر خود را با این احساس زندگی کرده‌اند. شما همیشه به دیگران برای احساس امنیت و اطمینان خاطر نیاز داشته‌اید. شما به هر نحوی تمام زندگی خود را با وابستگی عاطفی سپری کرده‌اید.

شاید احساس کنید که فقط درگیر روابط وابسته شده‌اید. آیا می‌توانید کل محیط اجتماعی خود را تغییر دهید؟ آیا اصلاً مایل به این کار هستید؟ به‌احتمال زیاد برای شما وحشتناک است، زیرا این دقیقاً همان چیزی است که در تمام طول زندگی خود از آن ترس داشته‌اید.

بااین‌وجود، روش‌های سالم‌تری برای برقراری ارتباط وجود دارند. این روش‌ها شامل بودن با دیگران و وابسته نشدن به آن ها هستند و خبر خوب این است که شما می‌توانید آن را انجام دهید. با کمک مناسب و داشتن اراده کافی برای رهایی از وابستگی عاطفی شما می‌توانید به یک فرد مستقل و با اطمینان خاطر تبدیل شوید؛ بنابراین، حمایت لازم را بیابید و قدم‌های اولیه برای یک زندگی آزاد، جدید و مستقل را آغاز کنید.

منبع: https://withalittlehelp.com.au

www.happiness.com

68 دیدگاه

  1. پس بهتره ترک کنیم دوستی ولم کن تو مامور بازیافتی تمام خدای توام برو بابا روانی چته دروغ چرا میخوام خوشگل شم پسره ضعیف از خداجونم باشه دختر ناز خوشگل عین من گیرتون بیاد نکبت ها کله پوک

  2. سلام. سال نو شما مبارک.
    مطالب بسیار مفیدی را در سایتتون قرار دادید.
    بسیار سپاسگزارم.
    خواندن این مطالب، خیلی برایم مفید بود.
    پاینده باشید. ?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین روانشناسی

مشاوره آنلاین روانشناسی

جهت مشاوره با روانشناس از گزینه چت پایین صفحه ارتباط بگیرید.