خانه / مشاوره شغلی / نکات شبکه ‌سازی شغلی| ایجاد روابط کاری قوی
job networking
شبکه سازی شغلی

نکات شبکه ‌سازی شغلی| ایجاد روابط کاری قوی

بهترین روش به‌منظور یافتن شغل مناسب، شبکه سازی از طریق ایجاد رابطه با دیگران است. ایجاد رابطه با دیگران از آنچه فکر می‌کنید، آسان‌تر است. این نکات، شما را برای شروع شبکه سازی شغلی آماده می‌کند.

شما حتماً نحوه برقراری ارتباط با دیگران (شبکه‌سازی) را می‌دانید

آیا از ترس این‌که به‌عنوان فردی خجالتی، آزاردهنده یا خودخواه دیده شوید، در مورد برقراری رابطه با دیگران مردد هستید؟ این‌طور نباشید. شبکه‌سازی در مورداستفاده از افراد دیگر یا تحمیل کردن خود نیست. شبکه‌سازی یعنی ایجاد ارتباط و برقراری رابطه با دیگران. افرادی که می‌شناسید، افرادی که واقعاً نمی‌شناسید و افراد جدیدی که تاکنون آن‌ها را ملاقات نکرده‌اید. در حالی که شبکه‌سازی ممکن است به نظر ترسناک برسد اما می‌تواند مثمر به ثمر و سرگرم‌کننده باشد؛ حتی اگر خجالتی باشید.

آرزو و اهدافتان را با دیگران به اشتراک بگذارید

شبکه‌سازی چیزی بیشتر از شناختن افراد دیگر نیست. شاید خودتان نیز تاکنون متوجه نشده باشید اما این کار را هر روز و هرکجا که می‌روید، انجام می‌دهید. هنگامی‌که مکالمه‌ای را با بغل دستی خود شروع می‌کنید، خودتان را به والدین دیگر در مدرسه فرزندتان معرفی می‌کنید، دوست دوستتان را ملاقات می‌کنید، همکار سابقتان را می‌بینید یا با همسایه‌تان شروع به صحبت می‌کنید، در واقع در حال شبکه‌سازی هستید. هرکسی که ملاقات می‌کنید، می‌تواند به شما در پیشبرد جستجوی شغلی کمک کند.

شبکه‌سازی همچنین در رابطه با کمک به دیگران است. به‌عنوان یک انسان، ما برای ارتباط با دیگران ساخته شده‌ایم. بدون این ارتباطات، شما ممکن است به یک فرد منزوی تبدیل شوید و تنهایی و افسردگی را تجربه کنید؛ بنابراین، هدف اصلی از شبکه‌سازی باید تقویت مجدد ارتباطات موجود و توسعه ارتباطات جدید باشد.

وارد بازار شغلی شدن از طریق شبکه‌سازی ممکن است نسبت به جستجوی آنلاین به برنامه ریزی بیشتری نیاز داشته باشد اما می‌تواند مؤثرتر باشد. در زمان‌های خوب و بد، استقبال از برقراری رابطه و کمک به دیگران می‌تواند به شما در یافتن شغل مناسب، ایجاد ارتباطات ارزشمند در زمینه انتخابی خود و متمرکز و باانگیزه ماندن در طول جستجوی شغلی کمک کند.

شبکه‌سازی بهترین روش برای یافتن یک شغل است 

  • مردم اصولاً کسب و کار خود را با افرادی که می‌شناسند یا دوست دارند، اداره می‌کنند. رزومه به‌تنهایی نمی‌تواند کارفرمایان را متقاعد به استخدام شما کند.
  • فهرست‌های شغلی منجر به جذب تعداد زیادی متقاضی می‌شوند و شما را در رقابت با دیگران قرار می‌دهند. شبکه‌سازی باعث می‌شود که شما به یک عضو توصیه شده از یک گروه کوچک‌تر تبدیل شوید.
  • شغلی که شما به دنبالش هستید، ممکن است اصلاً آگهی نشده باشد. شبکه‌سازی اغلب پیش از آگهی یا شرح رسمی شغل موردنظر منجر به اطلاعات و راهنمایی‌های شغلی می‌شود.

نکته 1 از شبکه‌سازی شغلی: شما از آنچه فکر می‌کنید، افراد بیشتری را می‌شناسید

شاید فکر کنید کسی که بتواند به شما در یافتن شغل مناسب کمک کند را نمی‌شناسید. اما از آنچه فکر می‌کنید، افراد بیشتری را می‌شناسید و شانس این‌که حداقل تعدادی از این افراد کسانی را بشناسند که می‌توانند به شما توصیه شغلی دهند یا شما را به سمت شغل جدیدی سوق دهند، بسیار زیاد است.

  • فهرستی از افرادی که با آن‌ها در ارتباط هستید، بسازید: دایره ارتباطی شما بزرگ‌تر از آن چیزی است که فکر می‌کنید. دایره ارتباطی شما شامل اعضای خانواده، دوستان، همسایگان، همکاران و حتی آشنایان معمولی شماست. حساب‌های شبکه‌های اجتماعی و دفترچه تلفن خود را چک کنید و برخی از نام‌ها را در کاغذی بنویسید. از این‌که این فهرست با چه سرعتی طولانی‌تر می‌شود، تعجب خواهید کرد.
  • در مورد افرادی که شما از شغل‌های سابق، دبیرستان و کالج، مسجد، مدرسه فرزندتان، باشگاه ورزشی، فضای مجازی یا همسایگانتان می‌شناسید، فکر کنید. همچنین، افرادی که از طریق ارتباطات نزدیک خود با آن‌ها ملاقات کرده‌اید را نیز در نظر بگیرید. به‌عنوان‌مثال، همکار خواهرتان، رئیس بهترین دوستتان، همسر هم‌اتاقی دوران کالج، دوستان والدینتان و شریک تجاری عمویتان. فراموش نکنید که افرادی مانند دکتر، صاحب‌خانه، حسابدار، خشک‌شویی، یا مربی یوگای خود را نیز در نظر بگیرید.

بله، شما یک شبکه شغلی دارید و اینم از آنچه فکر می‌کنید، قوی‌تر است

  • شما تابه‌حال به شبکه‌های بسیار زیادی تعلق داشته‌اید (خانواده، دوستان، همکاران، اعضای باشگاه محلی و غیره). در نتیجه، شبکه جستجوی شغلی شما می‌تواند به طور طبیعی بزرگ‌تر از تماس‌های ابتدایی باشد.
  • هر شبکه‌ای شما را به شبکه دیگری متصل می‌کند (به‌عنوان‌مثال، معلم فرزند شما می‌تواند شما را به والدین دیگر، مدارس و کارکنان مدرسه متصل کند)
  • هر عضوی از شبکه ممکن است از شغل در دسترسی آگاهی داشته باشد یا فردی را بشناسد که از چنین شغلی آگاهی دارد.

نکته 2 در شبکه‌سازی شغلی : با شبکه خود ارتباط برقرار کنید

تمام رابطه‌های دنیا برای پیداکردن شغل کمکی نخواهند کرد اگر کسی از موقعیت شما باخبر نباشد. زمانی که فهرستتان را مرتب کردید، تماس گرفتن با افراد شبکه را شروع کنید. اجازه دهید تا آن‌ها بدانند که شما در جستجوی شغل هستید. شغلی را که در جستجوی آن هستید را مشخص کنید و از آن‌ها بپرسید آیا اطلاعاتی در این زمینه دارند یا کسی را می‌شناسند که بتواند به شما کمک کند. فکر نکنید که افراد خاص قادر به کمک نخواهند بود. شما از کسانی که آن‌ها می‌شناسند، غافلگیر خواهید شد.

پیش از شروع شبکه‌سازی، مشخص کنید که دقیقاً چه می‌خواهید

زمانی که شما اهداف استخدامی و شغلی خاصی مدنظر دارید، شبکه‌سازی مؤثرترین روش است. پیش رفتن با یک درخواست عمومی «لطفاً هر خبری شد، مرا در جریان بگذار» دشوار است. ممکن است فکر کنید که شما شانس بهتری خواهید داشت اگر از تمامی فرصت‌ها استقبال کنید. اما واقعیت این است که صراحت باعث ایجاد روزنه تاریکی می‌شود که تمام پتانسیل شبکه‌سازی را از برقراری ارتباط بیرون می‌کشد.

تقاضای شبکه‌سازی برای یک شغل بدتر از تقاضا نکردن است زیرا ممکن است که فرصت ایجاد رابطه و شبکه‌سازی را از دست بدهید. تقاضا برای اطلاعات خاص، راهنمایی‌ها یا مصاحبه را در نظر بگیرید؛ این موارد آسان‌ترین منابع شبکه‌سازی به شمار می‌روند. درصورتی‌که در زمینه تمرکز بر جستجوی شغلی مشکل دارید، می‌توانید از دوستان نزدیک و اعضای خانواده خود کمک بگیرید. اما از برقراری تماس با افراد دورتر در شبکه ارتباطات خود اجتناب کنید مگر آن که اهداف مشخصی برای خود تعیین کرده باشید.

برای شبکه سازی با مراجع خود شروع کنید

زمانی که در جستجوی شغل هستید، با مراجع خودتان آغاز کنید. بهترین مراجع، ابزاری هستند که شما را دوست دارند و می‌توانند توانایی، سابقه کار و شخصیت شما را تأیید کنند؛ این‌ها مراکز شبکه‌سازی اصلی هستند.

  • با هر یک از مراجعتان تماس برقرار کنید و موافقت آن‌ها برای این‌که مرجع شما باشند را به دست آورید.
  • اهداف خود را توضیح دهید و از آن‌ها کمک بخواهید.
  • آن‌ها را از پیشرفت جستجوی شغلی خود مطلع سازید. آن‌ها را برای هرگونه تماس از سوی کارفرمایان بالقوه آماده کنید.
  • آن‌ها را در جریان اتفاقاتی که رخ داده است، قرار دهید و بدون توجه به نتیجة کار، از کمکشان تشکر کنید.

نکاتی برای اجتناب از اضطراب در مورد ایجاد رابطه 

شاید تقاضای کمک از دیگران کار ساده‌ای نباشد و ممکن است از موقعیت کاری کنونی خود خجالت‌زده باشید. مهم نیست که ترس شما از چیست، سعی کنید نکات زیر را به ذهن بسپارید.

  • کمک‌کردن به دیگران، احساس خوبی دارد. اکثر افراد اگر از دستشان برآید، با خوشحالی به شما کمک خواهند کرد.
  • مردم مشاوره دادن به دیگران را دوست دارند و عاشق این هستند که برای تخصص خود شناخته شوند.
  • تقریباً همه افراد می‌دانند که بیکار یا در جستجوی شغل بودن، چه حسی دارد. آن‌ها با موقعیت شما همدردی خواهند کرد.
  • بیکاری می‌تواند موجب گوشه‌گیری و اضطراب شود. با برقراری ارتباط با دیگران مطمئن می‌شوید تشویق، دوستی و حمایت معنوی که بدان نیاز دارید را دریافت می‌کنید.
  • تجدید ارتباط با افراد شبکه خود باید سرگرم‌کننده باشد؛ حتی اگر دستور کار داشته باشید. هر چه بیشتر احساس کنید که برقراری ارتباط یک کار عادی یا دشوار است، روند کار خسته‌کننده‌تر و اضطراب‌آورتر خواهد بود.

نکته 3 برای شبکه سازی شغلی: بر ایجاد روابط تمرکز کنید

شبکه‌سازی یک فرایند بده‌بستان است که شامل برقراری رابطه، به اشتراک‌گذاری اطلاعات و سؤال پرسیدن می‌شود. آن روشی برای برقراری رابطه با دیگران است، نه تکنیکی به‌منظور به دست‌آوردن شغل یا لطف دیگران. شما مجبور نیستید کارت‌های کسب و کار خود را در گوشه‌وکنار خیابان‌ها پخش کنید، با هرکسی در فهرستتان تماس بگیرید یا با تعداد زیادی غریبه کار کنید. تنها کاری که باید انجام دهید، برقراری ارتباط و درخواست کمک از دیگران است.

  • قابل‌اعتماد باشید. در هر جستجوی کاری یا موقعیت شبکه‌سازی، خودتان باشید؛ این موضوع را باید به‌عنوان هدف در نظر بگیرید. پنهان کردن شخصیت خود یا سرکوب کردن علایق و اهداف واقعی در بلندمدت به شما صدمه خواهد زد. دنبال‌کردن آنچه می‌خواهید و نه آنچه که فکر می‌کنید دیگران تأیید خواهند کرد، همواره رضایت‌بخش‌تر است و باعث دستیابی به موفقیت می‌شود.
  • با ملاحظه و محتاط باشید. اگر با یک همکار یا دوست قدیمی ارتباط برقرار می‌کنید، عجله نکنید و برای مطرح‌کردن درخواست کمک خود کمی صبر کنید. به عبارت دیگر، اگر او فردی حرفه‌ای و پرمشغله است که شناخت کافی از او ندارید، برای وقتی‌که گذاشته احترام قائل شوید و مستقیم و باعجله تقاضایتان را مطرح نکنید.
  • تقاضای توصیه (مشاوره) کنید نه درخواست شغل. تقاضای شغل نکنید، یک درخواست با فشار زیادی همراه است. شما می‌خواهید که فرد مقابل در روند جستجوی کاری با شما همراه شود نه این‌که احساس کند که گیر افتاده است؛ بنابراین، از او بخواهید که اطلاعات یا نظر خود را با شما به اشتراک بگذارد. اگر آن‌ها بتوانند شما را استخدام کنند یا شما را به کارفرمای دیگری ارجاع دهند، حتماً این کار را خواهند کرد. در غیر این صورت، شما آن‌ها را در وضعیت ناخوشایند ناامید کردن یا گفتن این‌که نمی‌توانند شما را کمک کنند، قرار نمی‌دهید.
  • تقاضایتان را به‌درستی مطرح کنید. پیش از آن که با تمام کسانی که می‌شناسید، تماس بگیرید، بر روی درخواست خود به‌خوبی کار کنید. خودتان را برای مطرح‌کردن آنچه به دنبالش هستید، آماده کنید. آیا این یک مرجع است؟ استخدام در صنعت؟ ارجاع؟ معرفی به فردی در حوزه مدنظر؟ همچنین حتماً شرایط و صلاحیت استخدامی و آخرین تجربه کاری خود را به‌روز کنید.

آهسته پیش بروید و از روند شبکه‌سازی شغلی لذت ببرید

بهترین رانندگان مسابقات اتومبیل‌رانی، کسانی هستند که سرعت خود را کم می‌کنند. آن‌ها می‌دانند که سریع‌ترین مسیر در مسابقه با کاهش سرعت در نزدیکی پیچ‌ها به دست می‌آید، به این ترتیب، می‌توانند سریع‌تر شتاب بگیرند و مسیر مستقیم را با سرعت طی کنند. هنگام شبکه‌سازی، این نکته را در نظر بگیرید.

  • شبکه‌سازی مؤثر فرایندی نیست که آن را باعجله به‌پیش ببرید. این بدان معنی نیست که نباید تلاش خود را برای متمرکز و کارآمد بودن بکنید بلکه منظور این است که شبکه‌سازی باعجله و فوری به ایجاد رابطه برای حمایت و منفعت دوطرفه کمکی نمی‌کند. زمانی که شبکه‌سازی می‌کنید، باید آهسته پیش بروید، آماده باشید و سعی کنید که از فرایند لذت ببرید. به این طریق، فرصت‌های شما برای کسب موفقیت در دستیابی به یک شغل مناسب افزایش خواهند یافت.
  • یک شبکه ساز بزن و در رو نباشید: این بدان معنی است که با فردی ارتباط برقرار می‌کنید، به آنچه می‌خواهید دست می‌یابید و سپس ناپدید می‌شوید تا وقتی‌که دوباره به چیزی نیاز پیدا کنید. در شبکه ارتباطی خود با دنبال‌کردن و تأمین بازخورد برای کسانی که به‌اندازه کافی نسبت به تقاضای شما سخاوتمند بوده‌اند، سرمایه گذاری کنید. از آن‌ها به‌ خاطر کمکشان تشکر کنید و بگذارید بدانند که شما موفق به مصاحبه یا به‌دست‌آوردن شغل مدنظر شده‌اید. یا از این فرصت برای اعلام عدم موفقیت خود یا نیاز به کمک بیشتر استفاده کنید.

نکته 4 در شبکه سازی کاری: کیفیت شبکه خود را ارزیابی کنید

اگر تلاش‌های شما برای شبکه‌سازی مثمر ثمر نبوده‌اند، شاید نیاز است کیفیت شبکه خود را مورد ارزیابی قرار دهید. زمانی را صرف فکرکردن به نقاط قوت و ضعف شبکه و همچنین فرصت‌های خود کنید. بدون چنین ارزیابی، شانس این‌که شبکه شما بتواند با نیازها و اهداف آینده شما مطابقت پیدا کند، بسیار کم خواهد بود. شاید متوجه نشوید چقدر برخی از روابط مانع پیشرفت در زندگی شما می‌شوند و به این ترتیب، فرصت برقراری ارتباط با کسانی که به شما در دستیابی به هدف تان کمک خواهند کرد را از دست می‌دهید.

بررسی مجدد فهرست شبکه خود و کشف کمی و کاستی‌های آن با ارزش است. اگر احساس می‌کنید که شبکه شما قدیمی و به‌روز نیست، پس زمان آن رسیده که شبکه خود را به‌روزرسانی کنید! فقط آگاهی از نیازهایتان می‌تواند به شما در برقراری رابطه با افراد و شبکه‌های جدید و قدیمی کمک کند.

به شبکه خود امتیاز دهید

برای هر سؤال‌وجواب به خودتان امتیاز دهید.

  • به شبکه ارتباطی تا چه اندازه اعتماد دارید که بازگوکننده شخصیت واقعی شماست؟
  • آیا شبکه ارتباطی شما به همان اندازه که از شما حمایت می‌کند، شما را به چالش هم می‌کشد؟
  • آیا شبکه ارتباطی شما پرتکاپو و پویا است؟
  • آیا شبکه ارتباطی شما نشان‌دهنده اهداف شما در آینده به همان اندازه گذشته است؟
  • آیا شبکه‌های مرتبط به شبکه ارتباطی شما قوی هستند؟
  • شبکه اجتماعی شما در وضعیت عالی به سر می‌برد؟
  • شما باید شبکه اجتماعی خود را گسترش دهید.
  • شبکه اجتماعی شما به یک تغییر اساسی نیاز دارد.

نکته 5 در شبکه سازی کسب و کار: از ارتباطات قوی و ضعیف بهترین بهره را ببرید

هرکسی هم ارتباطات قوی و هم ارتباطات ضعیف دارد. ارتباطات قوی، دایره داخلی را شکل می‌دهند و ارتباطات ضعیف کمتر بکار می‌روند. اضافه‌کردن افراد به شبکه‌ها زمان‌بر است، به خصوص در مورد ارتباطات قوی. این نوع ارتباطات نیاز به‌صرف زمان و انرژی به‌منظور پیداکردن چندین دوست خوب دارد.

تلاش برای برقراری ارتباط با آشنایان جدید چالش‌برانگیز است. اما اضافه‌کردن اعضای ارتباطات ضعیف به شبکه شما انرژی و حتی انعطاف‌پذیری شناختی (توانایی در نظر گرفتن ایده‌ها و گزینه‌های جدید) بیشتری می‌دهد. روابط جدید موجب تقویت شبکه ارتباطاتی شما از طریق ایجاد رابطه با شبکه‌های جدید می‌شود.

نکاتی برای تقویت شبکه شغلی

  • ارتباطات قوی خود را به‌خوبی درک کنید. ارتباطات قوی شما به طور منطقی و با خوش ‌بینی به ارتباطات ضعیفی منجر می‌شوند که در نهایت یک شبکه قوی‌تر را ایجاد می‌کنند. از شبکه کنونی خود برای اضافه‌کردن اعضا و ارتباط مجدد با افراد استفاده کنید. کار خود را با مشارکت دادن افراد در دایره داخلی مورد اعتماد خود شروع نمایید تا به این طریق بتوانید جاهای خالی شبکه خود را پر کنید.
  • در مورد این‌که قصد دارید به چه چیزی دست یابید، فکر کنید. شبکه ارتباطی شما بایستی منعکس‌کننده این موضوع باشد که تا کجا می‌خواهید پیش بروید، نه اینکه کجا بوده‌اید. اضافه‌کردن افرادی به شبکه ارتباطی که منعکس‌کننده مسائل، مشاغل، صنایع و زمینه‌های علاقه هستند، امری ضروری است. اگر شما یک فارغ‌التحصیل جدید یا فردی هستید که تازه تغییر شغل داده‌اید، به انجمن‌های حرفه‌ای که نماینده مسیر شغلی موردنظر شما هستند، بپیوندید. شرکت کردن در کنفرانس‌ها، خواندن مجلات و آگاهی داشتن از اصطلاحات زمینه موردنظر می‌توانند شما را برای دستیابی به جایی که می‌خواهید، آماده کنند.
  • فرایند ارتباط برقرار کردن را در اولویت قرار دهید. برقراری ارتباط را به یک عادت، بخشی از شیوه زندگی خود تبدیل کنید. ایجاد ارتباط باید به همان اندازه ورزش‌کردن برایتان اهمیت داشته باشد. آن به زندگی شما معنا می دهد و باعث افزایش اعتماد به نفس در شما می‌شود. کشف کنید چگونه شبکه ارتباطی شما می‌تواند در این محیط انطباق یابد، چه قدم‌هایی باید برداشته شوند و چگونه می‌توانید کمک کنید. با برقراری ارتباط با دیگران، جهان کوچک‌تر به نظر می‌رسد و مدیریت جهان کوچک‌تر بسیار آسان‌تر خواهد بود.

نکتة 6 در شبکه سازی شغلی: در حفظ شبکه خود صبور باشید

حفظ و نگهداری از شبکه ارتباطی به‌اندازه ایجاد آن اهمیت دارد. به دست آوردن تماس‌های جدید می‌تواند مفید باشد اما فقط به این شرط که شما زمان کافی برای پرورش این روابط را در اختیار داشته باشید. از این انگیزه غیرمنطقی که باید تا حد امکان با افراد جدید ملاقات کنید، اجتناب نمایید. نکته کلیدی در کیفیت است و نه کمیت. بر توسعه و حفظ شبکه ارتباطی موجود تمرکز کنید. از یافتن یک آرایش مناسب از اطلاعات، دانش، تخصص دو فرصت‌ها اطمینان حاصل نمایید.

  • وقت خود را با روابط کلیدی زمان‌بندی کنید: افرادی که برای شبکه ارتباطی شما اهمیت دارند را فهرست‌بندی کنید؛ افرادی که از توانایی آن‌ها آگاه هستید و برای شما مهم هستند. به‌طورقطع، افرادی وجود خواهند داشت که ارتباطتان با آن‌ها قطع شده است. رابطه خود را با آن‌ها مجدد برقرار کنید و سپس یک ملاقات منظم یا تماس تلفنی را با آن‌ها برنامه ریزی کنید. شما برای برقراری ارتباط با آن‌ها به هیچ دلیلی نیاز ندارید. این کار همیشه به شما احساس خوشایندی خواهد داد و برای شما بینش و دید جدیدی را فراهم خواهد نمود.
  • تماس‌های خود را اولویت‌بندی کنید: فهرستی مستمر از افرادی تهیه کنید که باید رابطه خود را با آن‌ها تجدید کنید؛ افرادی که نقطه‌نظرشان برای شما ارزشمند است، افرادی که دوست دارید آن‌ها را بهتر بشناسید یا این‌که از معاشرت با آن‌ها لذت می‌برید. این روابط را در اولویت قرار دهید و سپس یک برنامه ریزی منظم و روزمره داشته باشید به گونه‌ای که بتوانید کل فهرست را کامل کنید.
  • در مورد افراد درون شبکة خود یادداشت‌برداری کنید: جمع‌آوری کارت‌ها و پرکردن آن‌ها به‌منظور شروع کار خوب است اما حفظ و نگهداری تماس‌ها و روابط چه قدیمی و چه جدید به به‌روزرسانی نیاز دارد. در مورد خانواده، شغل، علایق و همچنین نیازهای آن‌ها یادداشت‌برداری کنید. شما نمی‌توانید همه این اطلاعات را به‌خاطر بسپارید مگر این‌که حافظه تصویری داشته باشید. از این رو، بهتر است همه این اطلاعات را یادداشت کنید. این یادداشت‌ها و به‌روزرسانی آن‌ها را در پشت کارت‌های تجاری هر یک بنویسید یا این‌که آن‌ها را در پایگاه داده‌های تماس‌های خود درج کنید.
  • روش‌هایی را برای معامله‌به‌مثل کردن یا به عبارتی تعامل بیابید: همیشه به خاطر داشته باشید که یک شبکه موفق یک خیابان دوطرفه است. هدف نهایی شما باید توسعه روابط سازنده و مفید باشد. این بدان معنی است که ارائه به‌اندازه دریافت اهمیت دارد. یک یادداشت تشکر ارسال کنید، از آن‌ها در مورد خانواده‌شان سؤال کنید، مقاله‌ای را در مورد موضوع موردعلاقه ی آن‌ها برایشان ایمیل کنید و هرچند وقت یکبار جویای احوال آن‌ها شوید. با توسعه و پرورش روابط از طریق جستجوی شغلی و فراتر از آن، شما یک شبکه ارتباطی قوی از افرادی خواهید داشت که می‌توانید روی ایده‌ها، توصیه‌ها، بازخوردها و پشتیبانی‌شان حساب باز کنید.

منبع: :www.helpguide.org

دیدگاهتان را بنویسید