خانه / پرسش و پاسخ مشاوره ازدواج / در انتخاب همسر به چه نکاتی توجه کنیم؟ ملاک های انتخاب همسر شایسته
معیارهای انتخاب همسر شایسته

در انتخاب همسر به چه نکاتی توجه کنیم؟ ملاک های انتخاب همسر شایسته

ما به‌عنوان موجودی اجتماعی، میل ذاتی به انتخاب همسر شایسته برای ازدواج و تشکیل زندگی مشترک داریم. فیلم‌ها و مجموعه‌های تلویزیونی این پدیده را به شکل خیالی و آرمانی نمایش می‌دهند. اما سوال اینجاست که ما در مورد معیارهای انتخاب همسر شایسته واقعاً چه می‌دانیم؟

امروزه تحقیقات روانشناسی رمز و راز فهم اینکه واقعاً چه چیزی عامل تفاهم زوج در زندگی مشترک می‌شود را آشکار کرده است.

ملاک‌های انتخاب همسر شایسته

ملاک تفاهم و سازش در انتخاب همسر

به گفته دکتر هادسون، منظور زوج‌های ناراضی از «ما با همسر خود تفاهم نداریم»، در واقع به این معنا است که «ما نمی‌توانیم به‌خوبی با هم کنار بیاییم و با همسر خود ارتباط صحیح برقرار کنیم». اینجاست که موضوع تفاهم در زندگی مشترک مطرح می‌شود. کسانی که از ازدواج خود ناراضی هستند، اختلافات زناشویی را در نداشتن تفاهم با همسر خود می‌بینند.

آن‌ها این نکته را درک نمی‌کنند که یک رابطه زناشویی و ازدواج موفق وابسته به این نیست که چقدر اخلاق زوج در ظاهر شبیه به هم باشد، بلکه به این بستگی دارد که زوج چقدر اراده به خرج دهند و بخواهند در یک رابطه پایدار باقی بمانند.

این امر می‌تواند در یک ازدواج‌ سنتی (نوعی پیوند زناشویی است که عروس و داماد توسط افرادی غیر از خودشان، به‌ویژه اعضای خانواده، مانند والدین، انتخاب می‌شوند و اجازه درخواست طلاق را ندارند) مشاهده شود که در آن تمایل به رابطه‌ پایدار و طولانی‌تری نسبت به ازدواج مدرن وجود دارد و بر اساس آمارهای بین‌المللی، به روابط شادتری منجر می‌شود.

آیا در یک ازدواج سنتی زوج‌ها به دلیل اینکه اجازه درخواست طلاق را ندارند، شادترند؟ البته که نه. بلکه دلیل برقراری یک رابطه پایدار در ازدواج سنتی این است که زوج‌ها به زندگی خود متعهد هستند و در هنگام مواجه با مشکلات زندگی مشترک سعی می‌کنند به‌جای تصمیم به طلاق، تحمل خود را بالا برده و با فداکاری و ازخودگذشتگی از بحران‌های زندگی عبور کنند.

استاد جامعه‌شناسی دانشگاه استنفورد، مایکل روزنفلد می‌گوید: هیچ تضادی بین ازدواج سنتی و داشتن یک رابطه عاشقانه و به‌اصطلاح رمانتیک وجود ندارد. بزرگ‌ترین تفاوت در فرهنگ ماست.

مثلاً در فرهنگ غربی بیشتر از هر چیز خودمختاری و استقلال را ارزش می‌دانند (آن‌ها می‌خواهند خودشان آزادانه انتخاب کنند که با چه کسی ازدواج می‌کنند). بااین‌حال، در اکثر مواقع زمانی که ارتباط ما با یکدیگر خوب نیست، آگاهانه و ناخودآگاه طرف مقابل را مقصر می‌دانیم. در اینجاست که توهم عدم تفاهم با همسر به ذهن می‌رسد.

ملاک تفاهم و سازش در انتخاب همسر شایسته

نحوه انتخاب همسر مناسب

بنابراین نتیجه می‌گیریم، داشتن رابطه پایدار در ازدواج یک تعهد متقابل بین زوج‌هاست و به‌هیچ‌وجه ارتباطی با سازش و تفاهم با همسر ندارد. اما اگر نمی‌توانیم برای انتخاب همسر شایسته خود به تست شخصیت یا تست روانشناسی قبل از ازدواج تکیه کنیم، پس راه‌حل چیست؟

دکتر جان گاتمن، بنیان‌گذار موسسه گاتمن معتقد است، تست شخصیت شناسی قادر به پیش‌بینی دوام و میزان موفقیت در ازدواج نیست. او به این نتیجه رسید، زوج‌هایی که انرژی خود را صرف داشتن ارزش‌های مشترک با همسر خود می‌کنند، ازدواج پایدارتری دارند. شیوه تعامل و برخورد زن و شوهر باهم تنها معیار اصلی و اساسی برای ایجاد یک ازدواج موفق است.

بنابراین اینکه شما که هستید و چه کار می‌کنید، در دستیابی به یک ازدواج موفق و انتخاب همسر مناسب کمکی نمی‌کند. بلکه مهم این است که شما چگونه با همسر خود صحبت و رفتار می‌کنید و هنگام اختلاف با همسر چه برخوردی دارید.

جان گاتمن در ادامه می‌گوید، همسر مناسب شما باید از رؤیاهای شما در زندگی حمایت و پشتیبانی کند. یک همسر مناسب باید نظر تحسین‌آمیز و ارزشمندی نسبت به شما داشته باشد و به شما احترام بگذارد.

شاید این خیلی ایده‌آل به نظر آید؛ اما وقتی با شما به‌گونه‌ای که همیشه می‌خواستید رفتار می‌شود، داشتن کسی که واقعاً شأن و ارزش شما را در زندگی مشترک بداند، بسیار مهم است.

بنابراین وقتی زوج به همدیگر نیاز دارند، باید بتوانند به یکدیگر کمک کنند و در کنار همسر خود باشند. یا همان‌طور که جان گاتمن گفت: «آیا شریک زندگی‌تان شور و شوق و اشتیاقی برای فداکاری در زندگی مشترک با شما و به عبارتی تمایلی به بهبود روابط زناشویی دارد؟ شما باید چنین سؤالاتی را از همسر آینده خود بپرسید و همواره آگاهی خود را نسبت به یکدیگر به‌روز کنید.»

معیار های انتخاب همسر از دیدگاه روانشناسی

اگر واقعاً در جستجوی عشق واقعی هستید و در هنگام انتخاب همسر شایسته می‌خواهید فردی را پیدا کنید که بتوانید باقی زندگی خود را با او ادامه دهید، به یاد داشته باشید این شما هستید که سازش و تفاهم در زندگی را ایجاد می‌کنید؛ بنابراین هیچ فرمول جادویی یا راز و رمزی برای دستیابی به ازدواج موفق و حفظ رابطه پایدار با همسر وجود ندارد.

البته که شما باید برای ازدواج شخصی که جذابیت جنسی و اخلاقی دارد را پیدا کنید و در عین داشتن نگرش مثبت، از او شناخت کافی داشته باشید. اما بدانید که این‌ها فقط بخش کوچکی از دستیابی به ازدواج ماندگار هستند.

بنابراین، اگر شخصی توجه شما را جلب کرده است، ببینید که آیا او قادر به درک رؤیاهایتان در زندگی مشترک هست یا خیر. اگر با همسرتان علایق و خواسته‌های مشترکی دارید و همسر آینده‌تان شما را آن‌طور که هستید می‌پذیرد، پس در انتخاب همسر مناسب خود تصمیم درستی گرفته‌اید.

ازدواج اصولی و نقش آن در انتخاب همسر مناسب

مشاوره ازدواج یکی از مهم‌ترین اقدامات لازم قبل از ازدواج محسوب می‌شود. مهم نیست چقدر با نامزد خود تفاهم دارید، آنچه مسلم است اکثر افرادی که برای جدایی از همسر خود به مشاوره طلاق مراجعه می‌کنند، می‌گویند: ما فکر می‌کردیم همسر خود را به خوبی می‌شناسیم، اما تازه بعد از ازدواج متوجه معیارهای ازدواج برای زندگی مشترک خود شدیم.

ما در انتخاب همسر خود احساسی عمل کردیم و نمی‌دانستیم زندگی پس از ازدواج خیلی با دوران نامزدی و دوستی دختر و پسر متفاوت است. ای کاش قبل از ازدواج این نکات را می‌دانستیم یا با یک فرد یا مشاور با تجربه گفتگو می‌کردیم.

ازدواج اصولی و نقش آن در انتخاب همسر شایسته

چگونه در انتخاب همسر موفق باشیم؟

من با روانشناس خانواده که در این زمینه مطالعه و تحقیقات فراوانی داشت تماس گرفتم. او پاسخی برای پرسش من داشت. جونا لهرر نویسنده کتاب‌های “تصور کن “ و “چگونه تصمیم می‌گیریم” است. آخرین اثر او کتابی درباره مدیریت رابطه عاشقانه است.

بخش بزرگی ازآنچه مطالعه خواهید کرد فاقد جذابیت جنسی و بسیار غیر عاشقانه است. دراین‌باره متأسفم؛ اما اکنون وقت تعریف داستان‌های عاشقانه نیست. به‌عنوان مشاور ازدواج می‌خواهم بر اساس تحقیقات روانشناسی برای شما شرح دهم، چه چیزی موجب بهبود روابط عاطفی می‌شود و از این طریق تا جایی که می‌توانم زندگی شمارا به یک رابطه عاشقانه نزدیک کنم.

همه از شما می‌پرسند چطور ازدواج کردید، اما کسی نمی‌پرسد چگونه رابطه عاشقانه خود را حفظ کرده‌اید. اکنون وقت آن رسیده تا به پرسش دوم که اغلب نادیده گرفته می‌شود پاسخ دهیم.

به نظر این مشاور، در حفظ رابطه عاشقانه نباید چندان درگیر ویژگی‌هایی باشید که احتمال بحث و مشاجره را کاهش می‌دهد، بلکه بیشتر به دنبال یافتن شخصی باشید که شیوه‌ او برای مدیریت بحث‌ها و مشاجرات همانند شماست. چراکه همیشه در روابط اختلاف و دعوا وجود دارد.

این موضوع مانند پیر شدن است. نمی‌توانید از آن اجتناب کنید. پس افراد باهوش هیچ‌وقت نمی‌پرسند ” چطور می‌توانم تا ابد زندگی کنم؟” آن‌ها می‌پرسند: ” بهترین راه برای کنار آمدن با دوران سالمندی چیست؟”

به گفته دکتر دنیل وایلد، ” انتخاب همسر درواقع انتخاب مجموعه‌ای از مشکلات زندگی است “. هیچ شریکی وجود ندارد که با او دچار بحث و دعوا نشویم، از او دلخور نباشیم یا گله و شکایتی از او نداشته باشیم. پرسش این است، شما چطور بعد از ازدواج با مشکلات زندگی مشترک برخورد می‌کنید؟

 دکتر گاتمن در تحقیقات خود به این نتیجه رسید، افرادی که سبک‌های فرا هیجانی متفاوتی دارند در حل اختلاف با همسر خود با مشکل مواجه می‌شوند. حتی دلخوری‌های جزئی تبدیل به اختلافات بزرگ می‌شود، چراکه یکی از زوج می‌خواهد احساس خود را بروز دهد اما دیگری فکر می‌کند بهتر است آن را درون خود نگه دارد. البته همه این احساسات روزی منفجر خواهد شد.

در مقابل، هنگامی‌که زوج، سبک‌های فرا هیجانی مشترکی دارند، یعنی در مورد چگونگی بروز احساسات با همسر خود در تفاهم هستند، قادرند تنش‌ها را پیش از آنکه بزرگ و خطرناک شوند از خود دور کنند.

بنابراین اختلاف با همسر در زندگی زناشویی امری اجتناب‌ناپذیر است اما شما به دنبال انتخاب همسری هستید که بتوانید از طریق یک زبان عاطفی مشترک با او ارتباط صحیح برقرار کنید.

10 دیدگاه

  1. خیلی بدر بخور بود

  2. سلام سپاس خیلی جالب و زیبا بود

  3. معلومات ازدواج

    سلام و سپاس بابت این مطلب خوب

  4. من از یه دختری خوشم آمده قصدم ازدواج هست، دختره هم به نظر میاد دختر خوبی باشه ولی یه جورایی کم حجابه ولی با ادب، تحقیقات انجام دادم نمیدونم بهم راست گفتن یا دروغ گفتن، ولی مثل اینکه داخل جمع گفته بوده من میخوام آزاد باشم، منظور آزاد بودنش چیه؟ و آیا امکان داره اون طرف دروغ گفته باشه و من بعد از تحقیقات فهمیدم دختره 2سال از من بزرگتره ولی تا جایی که شنیدم دختر باهوشیه و مستقله و کارمند یه شرکت معتبره ولی میتونید راهنمایی ام کنید آیا برای ازدواج به مشکلی برنمیخورم یا بعد ازدواج مشکلاتی هست که من نمیدونم که امکان داره پیش بیاد از شما خواهش میکنم درست پاسخ بدین بدون هیچ مشکلی چون هنوز چیزی بین ما نیست؟من 28 سالمه و اون 30 سالشه منتظر پاسخ شما هستم

  5. بنده پسری هستم که ۲۲ سال سن دارم ودختر خانمی ۱۸سال سن داره رو به عنوان همسر انتخاب کردم ودیروز با ایشون صحبت کردیم،و درهمه مسایل توافق داشتیم ولی فقط در حین صحبت با ایشون متوجه چندتا نکته شدم که نگرانم کرده . یکی اینکه هر کاری کردم که بخنده ،نخندید و حتی لبخند خاصی هم نزد ،درحالیکه من پسری نسبتا خنده رو هستم البته دختر خانم مورد نظر مذهبی هستن دوم اینکه در چند مورد کلام منو قطع کردن و بین صحبت هام پریدن شاید خودشون متوجه نشدن یا نمیدونم باز به چه علت بود. بخاطر همین دو مشکل خیلی استرس دارم آیا در زندگی اینده مون به مشکل بر میخوریم یا نه؟؟!سوم اینکه بنده شخصی هستم که وقتی کسی ناراحتم کنه درهمون زمان ناراحتی بروز میدم وبعدا عذر خواهی میکنم ودخترخانم مدنظر هم همینطور هستن

    • سلام .میتونید همه مواردی که مد نظرتون هست و هر چیزی که احساس میکنید به قانون های شخصی تون لطمه میزنه رو به ایشون بگید ایشون هم میتونن به شما بگن و با هم به تفاهم برسید ضمنا از مشاوره ی ازدواج هم کمک بگیرید

    • اگرارتباط چشمی، کلامی، نگاه به طرف مقابل ندارد، این ارتباط صحیح نیست.

  6. بنده 41 سال سن دارم. چند سال پیش هم یک ازدواج ناموفق داشتم و جدا شدیم و چند سال طول کشید تا از نظر روحی روانی ترمیم بشم و آماده ازدواج باشم. تو این یک سال اخیر موارد زیادی رو به بنده معرفی کردن اما متاسفانه هر کدام به دلیلی از طرف بنده کنسل میشد . و از بین تمامی این مواردی که به بنده معرفی کردن تنها یک مورد به طور خاص و ویژه ایی با بقیه موارد برام فرق داشتن. کسی که واقعا از ته دل دوستشون دارم و عاشقشون هستم و این اطمینان قلبی رو دارم که تو زندگیم میتونم بسیار احترامشو نگه دارم. اما متاسفانه یک مانع در این مورد داریم اختلاف قد من و این خانم زیاده ، چیزی که همیشه تو زندیگیم اولین ملاک انتخاب همسرم قدش است و فکر نمی کردم که عاشق کسی بشم که قدش کوتاه باشه. و همین مساله باعث دلسردی م شده و فعلا به همدیگر فرصت دادیم که رو این موضوع فکر کنیم. قد بنده 191 و قد خانم 158 است. و واقعا هم هر کاری کردم نتونستم این مورد را کنسل کنم . شما بزرگوار ان راهنمایی بفرمایید که این قضیه بعد ها چقدر میتونه تو زندگی اثر منفی داشته باشه.؟
    و تحلیل مشاوره و روانشناسی در این موضوع چگونه اس؟

  7. سلام. من یک خاستگار برام امده و الان واقعا موندم چی جواب بدم دو دلم هم دلم میخاد هم ن اینکه خانوادشون خیلی خوبن به خونواده ما میخورن پسره هم بد نیس اما من کامل نمیشناسمش و ما تو روستا زندگی میکنیم و اینجوری هس ک اصن با هم بیرون نمیریم و جلسه ای گذاشته نمیشه ک همو بشناسیم ک اگ خاستیم بگم بله و نخاستیم بگیم ن وقتی میان خاستگاری دیگ باید ی جوابی بدیم بهشون من خیلی دودله و میخام شما راهنماییم کتید وضعیت مالی شون هم بد نیس زیاد مفره نیستن خودش تو فولاد کار میکنه و پیمانکاری هست و ماشیتم نداره قیافشم بد نیس اما من از ی موضوعی ناراحتم در مورد قیافش چون فیافه برام مث اخلاق مهمه و خانوادمم گفتن هر چی تو بگی و کامل موافق نیستن اونام واقعا حالم خوب نیس دلم اشوبه و اینکه برادر دوستمم هستن ینی میشناسیمشون و رودرباییسی داریم باهاشون تورو خدا کمک کنید???

دیدگاهتان را بنویسید