خانه / پرسش و پاسخ روانشناسی کودک / چرا فرزند من تنبل است؟ بچه تنبل درس نخون
چرا فرزند من تنبل است
چرا فرزند من تنبل است تنبلی بچه

چرا فرزند من تنبل است؟ بچه تنبل درس نخون

والدین اغلب از خود می‌پرسند چرا بچه من تنبل است؟ واقعیت این است که اکثر کودکان تنبل واقعاً تنبل نیستند. دلایل پنهان بسیار زیادی برای تنبلی فرزند شما وجود دارند.

دلیل تنبلی بچه خود را متوجه شوید

مردم اغلب عادت دارند بر روی کودکان بی انگیزه، برچسب تنبلی بزنند. این کار باعث می‌شود تا چنین کودکان باور کنند که عدم توانایی در درس خواندن یا انجام تکالیف مدرسه، بخشی از شخصیت کودک است.

بسیاری از دلایلی که فرزندتان تنبل به نظر می‌رسد، متداول اما کمتر شناخته شده هستند. هم دلایل فیزیکی و هم دلایل روانی می‌توانند منجر به تنبلی بچه شوند. اولین گام در جهت رسیدگی به این مشکل، مشخص‌کردن ریشه ی اصلی تنبلی کودکان است.

چرا فرزند من تنبل است؟

اغلب اوقات، چیزی که از بیرون تنبلی به نظر می‌رسد، ممکن است در واقع فقدان انرژی درونی باشد. در کنار خستگی فیزیکی، یک کودک تنبل ممکن است بی‌حوصله، دلسرد و فاقد انگیزه نیز باشد.

در ادامه، 11 دلیل رایج اما پنهان برای تنبل به نظر رسیدن یک کودک ارائه می‌شود.

  • 1-تنبلی بچه به علت ناتوانی در یادگیری

بسیاری از کودکان تنبل، کودکان مورد سو برداشت واقع شده‌ای هستند که در سکوت با ناتوانی های مشخص نشده ی خود در زمینه ی یادگیری دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

مطالعه ی انجام‌گرفته شده توسط دانشگاه فناوری کوئینزلند در استرالیا، 20 کودک را مورد ارزیابی قرار داد. این کودکان بین 7 تا 10 سال بودند که توسط والدین یا معلمانشان، تنبل در نظر گرفته می‌شدند. ارزیابی‌ها و آزمایشات نشان داد که 17 تا از 20 کودک از مشکلات بسیار متنوع در زمینه ی یادگیری و توجه کردن رنج می‌بردند.

مشکلات یادگیری باعث شد تا آن‌ها نسبت به یادگیری بی علاقه شوند و انگیزه ی خود را از دست بدهند. والدین و معلمان فکر کردند که این کودکان فقط تنبل هستند و متوجه ی نیازهای خاص آن‌ها نشدند.

  • 2- تنبلی بچه به علت ADHD (اختلال کم توجهی بیش فعالی)

ADHD یکی از رایج‌ترین اختلالات عصبی تکاملی به شمار می‌رود. کودکان بیش فعال مبتلا به ADHD یا علائم ADHD در تمرکز کردن مشکل دارند. علائم بی توجهی درمان نشده می‌توانند بر توانایی کودک و انگیزه ی او برای یادگیری تأثیر بگذارند.

ADHD دارای سه نوع است:

  • بیش فعالی از نوع تکانشی
  • غالباً بی توجه
  • ترکیبی از هر دو مورد

اگرچه کودکانی با هر یک از انواع ADHD بالا در تمرکز کردن مشکل دارند، کودکان مبتلا به ADHD از نوع غالباً بی توجه به‌ندرت از خود مشکلات رفتاری که منجر به یک تشخیص شوند، نشان می‌دهند. در نتیجه، مشکل این کودکان اغلب در دوران کودکی تشخیص داده نمی‌شود.

ADHD همچنین در دختران تشخیص داده نمی‌شود؛ زیرا علائم آن در دختران به‌صورت کاملاً متفاوتی ظاهر می‌شوند. علاوه بر این، کودکان ممکن است علائم ADHD را بدون برآورده کردن معیار برای تشخیص داشته باشند. تمامی این موارد می‌توانند دلیلی برای تنبلی بچه و بی انگیزه به نظر رسیدن یک کودک به شمار ورند.

علت حواس پرتی در کودکان دبستانی

  • 3- تنبلی بچه به علت مشکل خواب

کمبود خواب باعث می‌شود که کودک تنبل و بی انگیزه به نظر رسد. زمانی که کودک در شب به‌اندازه ی کافی استراحت نمی‌کند، در طول روز خسته می‌شود و انگیزه کمتری دارد. خواب به تثبیت حافظه ی اخباری کمک می‌کند. خواب ناکافی  می‌تواند بر یادگیری و عملکرد تحصیلی کودک تأثیر منفی بگذارد.

کمبود خواب ممکن است به دلیل تا دیروقت بیدار ماندن به خاطر تماشا کردن تلوزیون یا بازیهای ویدئویی یا چت کردن آنلاین با دوستان باشد. علاوه بر تأخیر در زمان خواب، نور آبی‌رنگ ساطع شده توسط وسایل الکترونیکی نیز می‌تواند بر کیفیت خواب کودک تأثیر بگذارد.

بیماری‌هایی از قبیل آپنه خواب (وقفه تنفسی در خواب) می‌توانند منجر به کیفیت نامناسب خواب شوند و بر ایجاد انگیزه در کودکان برای یادگیری و عملکرد او در طول روز تأثیر بگذارند.

  • 4- تنبلی بچه به علت افسردگی

کودکانی که از افسردگی رنج می‌برند، انگیزه و انرژی بسیار کمی برای انجام فعالیت‌های خود دارند. بی خوابی نیز یکی دیگر از علائم افسردگی در کودکان است. 90 درصد از بیماران مبتلا به افسردگی از مشکلات خواب خود شکایت می‌کنند. این کودکان به نظر می‌رسد که به هیچ چیزی علاقه ندارند از جمله تکالیف مدرسه.

ایجاد انگیزه برای درس خواندن دانش آموزان

  • 5- تنبلی بچه به علت اضطراب

اختلالات اضطراب در کودکان و نوجوانان بسیار رایج است. کودکانی که از اضطراب رنج می‌برند، انگیزه ی درونی کمتری دارند.

کودکان برای تجربه ی علائم اختلال اضطراب نیازی به تشخیص بیماری ندارند. کودکانی که اضطراب تحصیلی دارند، نیز از انگیزه ی کمتر برای مطالعه رنج می‌برند.

  • 6-تنبلی بچه به علت داشتن والدین کنترل کننده

در کنار نیازهای بیولوژیکی، استقلال مهم‌ترین محرکی است که می‌تواند الهام‌بخش انجام کاری باشد. استقلال، حس کنترلی است که فرد نسبت به فعالیت‌های خود دارد. کودکانی که بدون اجبار یا فشار خارجی سرگرم یادگیری می‌شوند، دانش آموزان باانگیزه تری هستند. کودکانی که ارزش یادگیری را به طور کامل می‌پذیرند، خودانگیخته هستند.

والدین کنترل کننده، روحیه ی دانش‌آموزانی که باید درس بخوانند را تضعیف می‌کنند؛ صرف‌نظر از این که خود کودک دوست دارد درس بخواند یا نه. چنین والدینی موجب کاهش انگیزه یادگیری فرزندان خود می‌شوند و باعث می‌گردند تا دانش آموزان به نظر تنبل برسند.

  • 7- تنبلی بچه به علت رابطه ی ناخوشایند بین والدین و فرزندان

یک رابطه ی نزدیک، گرم و حمایتی بین والدین و فرزندان می‌تواند به کودکان انگیزه یادگیری دهد. از سوی دیگر، یک رابطه ناخوشایند ممکن است موجب استرس برای کودک شود و او را بی انگیزه کند.

تاثیر دعوای زن و شوهر بر کودک

  • 8-تنبلی بچه به علت فقدان شایستگی

انسان‌ها نمی‌توانند برای درگیرشدن در فعالیت‌هایی که احساس می‌کنند هرگز نمی‌توانند به‌خوبی انجامشان دهند، انگیزه پیدا کنند. کودکانی که فاقد مهارت هستند یا باور ندارند که می‌توانند بر درس مدرسه تسلط پیدا کنند، نسبت به درس خواندن بی انگیزه می‌شوند.

  • 9- تنبلی بچه به علت استرس

استرس یک عامل اصلی بی انگیزگی است. زمانی که استرس دارید، سطح دوپامین در مغز کاهش می‌یابد و این امر منجر به احساس بی انگیزگی در انجام هر کاری می‌شود.

دلایل بسیار زیادی برای استرس وجود دارند؛ به‌عنوان‌مثال، مرگ ناگهانی یکی از اعضای خانواده، فجایع طبیعی، طلاق والدین، نقل‌مکان به یک شهر دیگر، دعوا کردن با بهترین دوست و غیره.

  • 10- تنبلی بچه به علت بدرفتاری (سو استفاده) با کودک

بدرفتاری با کودک فراتر از سو استفاده و نادیده گرفتن کودک است؛ آن همچنین شامل خشونت فیزیکی از جمله ضرب و شتم، سیلی یا لگدزدن به کودک است. بدرفتاری، سو استفاده و نادیده گرفتن کودک می‌تواند منجر به مشکلات عاطفی و رفتاری در کودکان شود. مشکلات عاطفی و رفتاری بر شایستگی و عملکرد او در مدرسه تأثیر می‌گذارند. بدرفتاری با کودک همچنین می‌تواند منجر به اختلال تشخیصی – مشکلات بزرگ‌تر در تمرکز و انگیزه ی کمتر می‌شود.

کمبود محبت در نواجوانان

  • 11-تنبلی بچه به علت مصرف مواد مخدر

مصرف مواد مخدر به طور قابل‌توجهی بر عملکرد مغز و انگیزه تأثیر می‌گذارد. آمارها نشان می‌دهند که تجربه مصرف مواد اعتیادآور و شروع اعتیاد غالباً در دوران نوجوانی و جوانی رخ می دهد.

سخن پایانی تنبلی بچه 

تمامی دلایل یاد شده می‌توانند منجر به استرس کودکان شوند. اگر می‌خواهیم به کودکانمان انگیزه دهیم، لازم است تا دلیل پنهانی برای بی انگیزه بودن آن‌ها را شناسایی کنیم تا بتوانیم براین‌اساس، عامل استرس زا را از بین ببریم.

آیا به کمک بیشتری در زمینه  تنبلی کودک نیاز دارید؟

اگر به دنبال نکات بیشتر و یک برنامه ی واقعی گام‌به‌گام هستید، دوره ی آنلاین من در زمینه ی یادگیرنده ی خود برانگیز می‌تواند گزینه ی خوبی برای شروع محسوب شود.

این دوره، تمام مراحل مرتبط با شناسایی مشکلات انگیزشی در کودکان و همچنین استراتژی که می‌توانید برای کمک به کودک در زمینه ی ایجاد انگیزه و علاقه‌مند شدن به یادگیری بکار ببرید را ارائه می دهد.

زمانی که با این استراتژی علمی آشنا شدید، انگیزه دادن به فرزندتان بسیار آسان و بدون استرس خواهد شد.

منبع: www.parentingforbrain.com