جهت مطالعه نظرات و تجربیات دیگران، به کامنتهای انتهای صفحه مراجعه نمایید
در این مقاله از سایت مشاوره باما به نظرات در مورد طلاق با بچه و تاثیر طلاق بر فرزندان از نظر روانشناسی می پردازیم و راههایی برای داشتن زندگی بهتر بعد از طلاق با وجود بچه به شما می آموزیم:
تاثیر طلاق بر فرزندان مختص به زمان حال نیست اما این نکات به فرزند کمک میکند تا با فراز و نشیبهای حاصل از جدایی کنار آمده و حتی ارتباط صمیمیتری با والدین خود برقرار کند.
نحوه ملاقات با فرزند بعد از طلاق
جدایی یا طلاق برای تمام افراد درگیر در این اتفاق تجربهای بسیار استرس زا و عاطفی است، اما غالباً این فرزندان هستند که احساس میکنند با طلاق والدین زندگیشان نابودشده است.
مشاهده ازهمپاشیدگی بنیان خانواده و جدایی از والدین برای فرزند در هر سنی بسیار دردناک است. اگرچه رهایی از غم و اندوه طلاق در این دوران اجتنابناپذیر است اما شما به عنوان والدین میتوانید با اولویت قرار دادن خوشبختی فرزندانتان بهطور چشمگیری از درد و رنج آنها بکاهید.
همچنان که فرزندان میآموزند با شرایط زندگی بعد از طلاق کنار بیایند، شما نیز میتوانید با صبر و شکیبایی، ایجاد اطمینان و امنیت در فرزندان ، استرس را در آنها به حداقل برسانید.
با ایجاد یکروال همیشگی که کودکان به آن تکیه میکنند، به آنها یادآور میشوید که میتوانند بر استقامت، نظم و مراقبت شما حساب کنند. با حفظ یک رابطه کوتاه با همسر سابق خود، میتوانید به فرزندان کمک کنید از استرس و اضطرابی که درنتیجه مشاهده اختلاف با همسر حاصل میشود، اجتناب نمایند.
کودکان با حمایت والدین نهتنها میتوانند این دوران پر اضطراب را با موفقیت طی کنند، بلکه میتوانند چنین احساس کنند که دوستداشتنی، با اعتماد به نفس و قوی هستند.
شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد: راههای افزایش اعتماد به نفس کودکان
خواسته فرزندان طلاق از پدر و مادر چیست؟
- من به هردوی شما نیاز دارم تا با هم در زندگی من حضورداشته باشید. لطفاً با تماس تلفنی، ایمیل و پیام با من در ارتباط باشید و سؤالات زیادی از من بپرسید. اگر هر یک از شما در این امر مشارکت نکنید، احساس میکنم که برایتان اهمیتی ندارم و شما واقعاً مرا دوست ندارید.
- لطفاً جنگودعوا را تمام کنید و برای تفاهم و با هم ماندن سخت تلاش کنید. سعی کنید بر سر مسائلی که به من مربوط میشود به توافق برسید. زمانی که درباره من دعوا میکنید، احساس میکنم که من کار خطایی انجام داده و مقصر هستم.
- من میخواهم هردوی شمارا دوست داشته باشم و از زمانی که با هردوی شما میگذرانم لذت ببرم. لطفاً از من و از زمانی که با هر یک از شما میگذرانم حمایت کنید. اگر حسادت آمیز و آشفته وار رفتار کنید، احساس میکنم باید جانبداری یک نفر را کرده و یکی از والدین را بیشتر از دیگری دوست بدارم.
- لطفاً مستقیماً با یکدیگر در ارتباط باشید، تا من مجبور نشوم پیش رو و پشت سر, پیغامهایتان را ردوبدل کنم.
- لطفاً زمانی که درباره یکدیگر صحبت میکنید، فقط چیزهای خوشایند بگویید، یا اینکه اصلاً چیزی نگویید. زمانی که درباره دیگری چیزهای ناخوشایندی میگویید، احساس میکنم که انتظار دارید طرفدار شما باشم.
- لطفاً به خاطر داشته باشید من هردوی شمارا در زندگی میخواهم. من هم به پدر و هم مادر نیاز دارم تا مرا پرورش دهند, به من بیاموزند چه چیزی اهمیت دارد و برای حل مشکلات به من کمک کنند.
چگونه درباره طلاق با کودکان صحبت کنیم؟
وقتی زمان آن فرامیرسد که درباره موضوع طلاق با کودکان صحبت کنیم، بسیاری از والدین دستپاچه میشوند. پیش از صحبت کردن با فرزندان آنچه میخواهید بگویید آماده کنید، تا گفتوگو هم برای شما و هم برای فرزندان کمی آسانتر شود.
اگر بتوانید سؤالات دشوار آنها را پیشبینی کنید، از قبل با اضطراب خود کنار آمده و بهدقت درباره آنچه میخواهید به آنها بگوئید برنامهریزی کنید, بهتر میتوانید در برخورد با اتفاقات پیشِ رو به فرزند خود کمک کنید.
در صحبت در مورد طلاق با فرزندان چه بگوییم؟
ازآنجاکه ممکن است انجام این کار دشوار باشد، سعی کنید با یک لحن دلسوزانه وارد عمل شوید و قبل از هر چیز مهمترین مسائل را مطرح کنید. فرزند خود را از مزایای یک توضیح صادقانه- اما کودکانه پسند – بهرهمند سازید.
- حقیقت را بگویید: کودکان این حق را دارند که درباره علت جدایی و طلاق والدین واقعیت را بدانند. اما زیادهگویی درباره این موضوع، فقط آنها را سردرگم میکند. جوابی صادقانه و ساده بدهید، مثلاً، ” ما دیگر نمیتوانیم با هم باشیم.” شاید نیاز باشد به فرزندان یادآوری کنید گاهی والدین و فرزندان نمیتوانند در کنار یکدیگر باشند، اما آنها هیچگاه دست از دوست داشتن یکدیگر نمیکشند یا از هم جدا نمیشوند.
- بگویید ” دوستت دارم”: اگرچه این کار آسان به نظر میرسد، اما اینکه اجازه دهید فرزندان بدانند که عشق و علاقه شما نسبت به آنها تغییری نکرده است پیام بسیار تأثیرگذاری است. به فرزند خود بگویید تحت هر شرایطی همچنان از آنها مراقبت میکنید، از آماده کردن صبحانه گرفته تا کمک کردن در انجام تکالیفشان.
- تغییرات را بررسی کنید: با تائید این موضوع که بعضی چیزها تغییر خواهد کرد و بعضی دیگر نیز بدون تغییر باقی خواهد ماند، مانع از آن شوید که پرسشهای بیشتری درباره تغییرات احتمالی زندگی بعد از طلاق در ذهن فرزندان مطرح گردد.
- از سرزنش همسر خود اجتناب کنید: صادق بودن با کودک ضروری است، اما این کار باید بدون انتقاد از همسر صورت گیرد. این کار زمانی که وقایع آزاردهندهای ( مانند خیانت همسر ) میتواند بسیار دشوار باشد، اما با کمی تدبیر و کاردانی، میتوانید از سرزنش کردن همسر در حین گفتگو با فرزند اجتناب کنید.
- یک جبهه متحد را به نمایش بگذارید: تا آنجا که میتوانید، سعی کنید از قبل، بر سر یک پاسخ مشخص درباره علت طلاق و جدایی با خود به توافق برسید و به همان پاسخ پایبند باشید.
- درباره گفتوگوهایتان برنامهریزی کنید: برنامهای ترتیب دهید تا پیش از اعمال هرگونه تغییر در موضوعات مرتبط با زندگی که قبلاً آنها را برنامهریزی کردهاید, با فرزند خود گفتوگو کنید. البته در صورت امکان بهتر است این گفتگو در حضور همسر شما صورت پذیرد.
- خویشتن داری کنید: هنگامیکه دلایل طلاق را با فرزندان خود مطرح میکنید، راجع به همسر خود با احترام صحبت کنید.
تا چه اندازه باید اطلاعاتی درباره طلاق در اختیار فرزندم قرار دهم؟
بهویژه در اوایل جدایی و طلاق از همسر، لازم است تعیین کنید تا چه اندازه باید درباره این موضوع با فرزند خود صحبت کنید. به این مسئله که برخی اطلاعات چگونه میتواند زندگی فرزندان بعد از طلاق را تحت تأثیر قرار دهد خوب فکر کنید.
- سن فرزند در طلاق را در نظر بگیرید: بهطورکلی، بچه های کوچکتر و کودکان به دانستن جزئیات کمتری نیاز دارند و یک توضیح ساده برایشان کفایت میکند، درحالیکه فرزندان بزرگتر نیازمند آگاهی بیشتری از دلایل طلاق والدین هستند.
- برنامههای آینده برای زندگی بعد از طلاق را با فرزندان خود در میان بگذارید: کودکان را با تغییراتی که در روال زندگی، مدرسه، یا فعالیتهایشان رخ میدهد آگاه کنید، اما با بیان جزئیات بیشازحد، بچه ها را گیج و مظطرب نکنید.
- واقعیت طلاق را به فرزندان بگویید: مهم نیست که قصد دارید چه اندازه اطلاعات در اختیار کودکان درباره طلاق قرار دهید، اما به خاطر داشته باشید که این اطلاعات باید بیش از هر چیز واقعی باشند.
به فرزندان کمک کنید تا دلتنگی دوری بعد از طلاق والدین را پشت سر بگذارند
تأثیر طلاق والدین بر فرزندان میتواند احساسی مانند غم و مرگ عزیزان باشد. مرگ والدین، نابودی بنیان خانواده یا بهطور ساده، تجربه یک زندگی ناآشنا. با کمک به فرزندان برای ابراز احساساتشان، درواقع به آنها کمک میکنید تا غم و اندوه حاصل از طلاق والدین را پشت سر گذاشته و خود را با شرایط جدید وفق دهند.
- به حرف فرزندان گوش دهید: بچه ها را ترغیب کنید تا احساسات خود را با شما در میان بگذارند و شما نیز واقعاً به حرف آنها گوش فرا دهید. ممکن است آنها گاهی درباره چیزهایی که انتظارش را ندارید، احساس غم و اندوه کنند.
- به فرزندان کمک کنید برای بیان احساساتشان واژگان مناسبی بیایند: طبیعی است که ابراز احساسات برای بچه ها امری دشوار است. اما شما میتوانید با توجه به خلق و خوی کودک و ترغیب آنها به گفتوگو، به فرزندان خود کمک کنید.
- بگذارید کودکان صادق باشند: ممکن است کودکان به دلیل ترس، تمایلی به بیان احساسات واقعی خود با والدین نداشته باشند. بگذارید بدانند هر آنچه میگویند درست است. ممکن است بچه ها شمارا به خاطر طلاق سرزنش کنند اما اگر بچه ها قادر نباشند احساسات واقعیشان را با شما ابراز کنند، دوران سختتری را برای غلبه بر مشکلات زندگی بعد از طلاق خواهند داشت.
- گفتوگو درباره طلاق را به روندی همیشگی تبدیل کنید: بهمرورزمان فرزندان ممکن است نسبت به دلایل طلاق والدین پرسشها، احساسات یا نگرانیهای تازهای را تجربه کنند؛ بنابراین ممکن است لازم باشد بارها و بارها با یک موضوع مواجه شوید.
- احساسات فرزندان را تائید کنید: شاید قادر نباشید مشکلات فرزندان طلاق را حل کنید یا غم و اندوه آنها را به شادی تبدیل کنید، اما مسئله حائز اهمیت برای شما این است که بهجای نادیده گرفتن احساساتشان، آنها را بپذیرید. همچنین میتوانید با نشان دادن اینکه آنها را درک میکنید، اعتمادشان را جلب نمایید.
بگذارید کودکان بدانند آنها مقصر طلاق والدین نیستند
بسیاری از کودکان با یادآوری دورانی که با والدینشان مشاجره میکردند، نمرههای درسی ضعیفی میگرفتند، یا دچار مشکل میشدند، بر این باورند که آنها در طلاق والدین خود سهیم هستند. شما میتوانید کودکانتان را در برطرف ساختن این تصور غلط یاری کنید:
- علت اصلی طلاق خود را به فرزندان بگویید: دلیل جدایی خود را به فرزندان بیان کنید. گاهی اوقات شنیدن دلیل واقعی تصمیم به طلاق شما میتواند مفید واقع شود.
- صبور باشید: ممکن است کودکان یک روز موضوع را “متوجه شوند” و روز بعد درباره آن تردید داشته باشند. سردرگمی یا برداشتهای اشتباه فرزندان را با صبوری حلوفصل کنید.
- به آنها قوت قلب دهید: هرچقدر نیاز است به فرزندان خود یادآوری کنید که همواره آنها را دوست دارید و به آنها خاطرنشان کنید آنها مسئول طلاق والدین نیستند.
- به فرزندان عشق و اطمینان دوباره بدهید: زمانی که بچه ها حمایت و عشقی که نیاز دارند را دریافت کنند، توانایی آنها برای بهبود زندگی بعد از طلاق شگفتانگیز است. کلمات، رفتارها و توانایی شما برای حفظ ثبات، همگی ابزارهای مهمی است تا به کودکان خود این اطمینان را بدهید که عشق شما به آنها هیچگاه تغییر نخواهد کرد.
- ملاقات والدین با فرزندان بعد از طلاق : بگذارید کودکان بدانند حتی اگر شرایط ظاهری خانواده تغییر پیدا کند، آنها باز هم میتوانند ارتباط سالم و رابطه عاشقانه با پدر و مادر خود را حفظ کنند.
- همهچیز درست خواهد شد: به کودکان بگویید کارها همیشه آسان نخواهد بود، اما از عهده آن برمیآیند. دانستن اینکه همهچیز درست خواهد شد، به کودکان انگیزه میدهد تا شانس خود را در یک موقعیت جدید امتحان کنند.
- صمیمیت : صمیمت فیزیکی- به شکل در آغوش گرفتن، دست روی شانه فرزند گذاشتن، یا تنها کنار هم نشستن- روشهای تأثیرگذاری است که به کودکان این اطمینان را میدهد که دوستشان دارید.
- با بچه ها صادق باشید: زمانی که نگرانیها و اضطراب کودکان افزایش مییابد، با صداقت پاسخ دهید. اگر جواب را نمیدانید، با ملایمت بگوئید در حال حاضر مطمئن نیستید، اما جواب آن را پیدا میکنید و همهچیز درست خواهد شد.
- در زندگی بعد از طلاق با ثبات باشید: اینکه کودکان یاد بگیرند منعطف باشند برایشان مفید است، اما وفق دادن آنها با بسیاری از شرایط جدید در روزهای اول طلاق والدین بسیار دشوار خواهد بود. با ایجاد ثبات و نظم موردنیاز در زندگی روزمره کودکان به آنها کمک کنید تا خود را با تغییرات وفق دهند.
به خاطر داشته باشید، برقراری نظم و پیوستگی به این معنا نیست که شما به برنامههای سخت نیاز دارید یا اینکه لازم است روال زندگی پدر و مادر دقیقاً یکسان باشد. اما ایجاد برخی برنامههای روزمره منظم در هر خانواده، و گفتگوی مستمر با فرزندان دراینباره که باید انتظار چه چیزی را داشته باشند, برای آنها آرامش و ثبات به ارمغان میآورد.
زمانی که کودکان بدانند چه چیزی در انتظارشان است احساس امنیت و اطمینان بیشتری دارند. حتی دانستن موضوعاتی از قبیل اینکه چه زمانی باید به خانه پدر یا مادر جداشده خود بروند، پس از صرف شام باید تکالیف خود را حل کرده و سپس دوش بگیرند، میتواند موجب آسودگی ذهنی فرزندان شود.
البته حفظ یک برنامه روزمره منظم به معنای ادامه رعایت قوانین، پاداشها و نظم و انضباط در تربیت فرزند است. از لوس کردن کودکان از طریق عدم اعمال محدودیت یا اجازه دادن به آنها برای نقض قوانین, در دوران زندگی بعد از طلاق اجتناب کنید.
توصیه های روانشناسی به والدین برای زندگی بعد از طلاق با بچه
- از خود مراقبت کنید: نخستین دستورالعمل ایمنی برای اورژانس یک هواپیما این است که پیش از آنکه ماسک را برای فرزندتان قرار دهید آن را برای خودتان بگذارید. وقتی زمان آن فرامیرسد که در زندگی بعد از طلاق به کودکانتان کمک کنید، پیام اصلی این است: از خودتان مراقبت کنید تا بتوانید به کودکانتان نیز کمک کنید.
- کنار آمدن با واقعیت طلاق و پایان رابطه: پایان یک رابطه میتواند زمینهساز بروز احساسات دردناک و اضطراب آور بسیاری برای زوج باشد. علاوه بر غم و اندوه حاصل از پایان رابطه، ممکن است درباره آینده نیز احساس سردرگمی، تنهائی، و هراس داشته باشید. با یادگیری نحوه مقابله با ترس از طلاق به شیوهای مؤثر، بهتر میتوانید آرامش خود را حفظ کنید و به فرزندان نیز کمک کنید احساس آسایش بیشتری داشته باشند.
- زیاد ورزش کنید و یک رژیم غذایی سالم داشته باشید: ورزش، از استرس و ناامیدی سرکوبشدهای که در هنگام طلاق شایع است میکاهد. اگرچه آشپزی در خانه ( یا آموختن آشپزی برای یک نفر) در مقایسه با سفارش دادن آن, تلاش بیشتری میطلبد، اما تغذیه سالم هم از درون و هم از بیرون به شما احساس بهتری میدهد- بنابراین غذاهای بیارزش و بیدردسر را کنار بگذارید.
- دوستانتان را زیاد ملاقات کنید: ممکن است بعد از طلاق وسوسه شوید انزوا و تنهایی را انتخاب کرده و از دیدن دوستان و خانواده که از شما درباره دلیل طلاق و جدائی سؤال میپرسند اجتناب کنید – اما واقعیت این است که حمایت چهره به چهره دیگران برای مقابله با استرس به منظور مدیریت زندگی بعد از طلاق لازم است. اگر نمیخواهید درباره جدائیتان صحبت کنید، فقط کافی است از دیگران بخواهید از این کار خودداری کنند، آنها نیز درک میکنند.
- دفتر یادداشت روزانه داشته باشید: نوشتن احساسات، افکار و احوالات تان به شما کمک میکند تا تنش، غم و اندوه و خشم خود را مدیریت کنید. با گذشت زمان، میتوانید ببینید که چقدر پیشرفت کردهاید.
- به دنبال حمایت و پشتیبانی باشید: طلاق در کمترین سطح, یک پدیده پیچیده و پر استرس است که البته بدون پشتیبانی و حمایت دیگران میتواند ویرانگر هم باشد.
- به دوستانتان تکیه کنید: با دوستان یا یک گروه پشتیبان راجع به تمام احساسات دشوارتان- همچون احساس غم ، احساس خشم و ناامیدی بهصورت رودررو صحبت کنید تا مجبور نباشید این احساسات را در خود بریزید یا بر سر بچه ها خالی کنید. اگر در دوران تأهل روابط اجتماعی خود را نادیده گرفتهاید و احساس میکنید کسی را ندارید که به او اعتماد کنید، بدانید که هیچگاه برای شروع روابط دوستی دیر نیست.
- هرگز احساسات منفی خود را بر سر فرزند خالی نکنید: صرفنظر ازآنچه انجام میدهید، با فرزند خود مانند زمانی که با یک دوست صحبت میکنید به گفتوگو ننشینید.
- همواره بخندید: سعی کنید بهاندازهای که میتوانید شوخطبعی و تفریح را وارد زندگی خود و فرزند خود کنید؛ این کار میتواند استرس را کاهش داده و شمارا نیز از غم و اندوه و خشم برهاند.
- به مرکز مشاوره مراجعه کنید: اگر خشم، ترس، اندوه، شرم و یا گناه شدیدی احساس میکنید با مراجعه به یک مرکز مشاوره خانواده یا مشاوره طلاق از آنها درخواست کمک کنید.
- با همسر سابق خود در ارتباط باشید: تعارض و اختلاف والدین میتواند برای کودکان بسیار مخرب باشد. نباید اجازه دهید فرزندان درگیر اختلافات زناشویی شما شوند. همچنین نباید این احساس را به فرزند القا کنید که باید بین شما والدین یکی را انتخاب کنند. نکات زیر میتواند به میزان زیادی از اندوه فرزندان طلاق بکاهد.
- فرزندتان را بهجایی دیگر ببرید: هیچگاه در مقابل بچه ها با همسر سابق خود بحث و دعوا نکنید، خواه بهصورت حضوری باشد خواه تلفنی. از همسر سابق خود بخواهید بعداً صحبت کند، یا مکالمه را کاملاً قطع کنید.
- باتدبیر باشید: از صحبت درباره جزئیات رفتار سایر والدین با فرزندان خودداری کنید. اگر موضوع جالبی برای گفتن ندارید، بههیچعنوان چیزی نگویید.
- مؤدب باشید: در رفتار با همسر سابق خود مؤدب باشید. این کار نهتنها الگوی رفتاری خوبی برای کودکان است، بلکه همسرتان را نیز ترغیب میکند در مقابل شما مهربان باشد.
- خوشبین باشید: تمرکزتان را بر نقاط قوت تمام اعضای خانواده قرار دهید و فرزندان خود را نیز تشویق کنید تا آنها نیز چنین کنند.
- تمام تلاش خود را برای حفظ رابطه محترمانه با همسر سابق خود بکنید. هر چه سریعتر، برقراری یک رابطه دوستانه با همسر سابق خود را در اولویت قرار دهید، اینکه فرزندان ، صمیمیت والدین خود را ببینند علاوه بر اینکه به آنها قوت قلب دوبارهای میدهد، مهارت حل مسئله در کودکان را پرورش میدهد.
- حل اختلافات با همسر سابق : اگر بار ها و بارها خودتان را در وضعیتی دیدید که بر سر جزئیات مسائل تربیت کودک با همسر خود اختلاف دارید، سعی کنید به عقب برگردید و هدف بزرگتری که دارید را به خاطر بیاورید.
- به خودتان یادآوری کنید، بهترین کار برای کودکان در بلندمدت چیست؟ پاسخ: داشتن یک رابطه خوب با پدر و مادر در تمام طول زندگی برای فرزندان.
- آیندهنگر باشید تا در آرامش بمانید: اگر بتوانید اهداف بلندمدت خود در زندگی که همان حفظ سلامت روانی و جسمی خود و بچه ها است را همواره با خاطر بسپارید، قادر خواهید بود از بروز اختلاف با همسر سابق خود بر سر جزئیات اجتناب کنید.
- آسایش و سلامت همه را در نظر بگیرید: خوشبختی و شادمانی فرزندان، خود و حتی همسر سابقتان باید اساسیترین مسائل در زندگی جدید بعد از طلاق باشد.
کمک به کودکان بعد از جدایی
برخی فرزندان دوران طلاق را با مشکلات نسبت کمی پشت سر میگذارند، درحالیکه مابقی دوران بسیار دشواری دارند. اینکه کودکان با طیف وسیعی از احساسات دشوار روبرو شوند طبیعی است، اما زمان، عشق، و قوت قلب مستمر شما به فرزند بسیار سودمند است. اگر کودکان هم چنان متأثر از مشکلات حاصل از طلاق باشند، لازم است از یک متخصص روانشناس کودک کمک بگیرید.
واکنش فرزندان به طلاق والدین
اگرچه مقابله با احساسات منفی بعد از طلاق والدین برای فرزندان دشوار است، اما واکنشهای زیر بعد از طلاق والدین برای بچه ها طبیعی است:
خشم فرزندان بعد از طلاق والدین : ممکن است کودکان خشم، غضب و ناراحتیشان را با شما و همسرتان در میان بگذارند تا تعمداً احساس بازگشت به زندگی عادی را از بین ببرند.
اضطراب فرزندان بعد از طلاق والدین : اینکه فرزندان در مواجه با تغییرات بزرگ در زندگی بعد از طلاق دچار اضطراب شوند امری طبیعی است.
افسردگی فرزندان بعد از طلاق والدین. غم و اندوه درباره موقعیت جدید خانواده طبیعی است، و اندوهی که با احساس ناامیدی و احساس بی کفایتی همراه میشود احتمالاً بهگونهای خفیف از افسردگی تبدیل میشود.
اینکه کودکان بتوانند با مسائل پیرامون جدایی یا طلاق والدین کنار بیایند کمی زمانبر است، اما در طول زمان باید شاهد بهبود تدریجی آنها باشید.
دلتنگی جدایی مادر پدر از فرزند بعد از طلاق
اگر چندین ماه بعد از طلاق شرایط روحی و روانی فرزندان بهجای آنکه بهتر شود بدتر شد، نشانهی این است که فرزند شما دچار افسردگی ، اضطراب و یا خشم شده و باید حمایت و پشتیبانی بیشتری دریافت کند. مراقب علائم افسردگی و اضطراب بعد از طلاق در کودکان ازجمله موارد زیر باشید:
- مشکلات خواب کودک
- مشکل تمرکز کودک
- مشکل در مدرسه
- سوء مصرف مواد یا وابستگی به الکل
- اختلالات پرخوری با بی اشتهایی
- اقدام به خودزنی یا خودکشی
- رفتارهای خشونت آمیز و پرخاشگری کودکان
- عدم تمایل به انجام فعالیتهای موردعلاقه
درباره کلیه علائم هشداردهنده مرتبط با طلاق با پزشک یا معلم فرزندتان صحبت کنید، یا اینکه با مشاوره کودک جهت دریافت راهنمایی برای مقابله با مشکلات خاص مشورت کنید.
طلاق با داشتن فرزند میتواند دورانی بسیار غمانگیز، استرس زا و مبهم باشد. بچه ها در هر سنی با طلاق والدین دچار شک، بی اعتمادی و خشم می شوند. حتی ممکن است فرزند احساس گناه کرده و خود را به خاطر اختلافات والدین سرزنش کند.
اگرچه تجربه احساس غم و اندوه فرزند بعد از طلاق والدین امری طبیعی است، بااینحال، اقدامات بسیاری وجود دارد که میتوانید بهعنوان والدین برای فرزندان انجام دهید تا درد و رنج بعد از طلاق والدین بر فرزندان کمتر شود.
سلاممندخترم۱۵سالمهحدود۶ماههستکهپدرومادرمقصدجداییدارند. منبامادرمو برادرکوچکترمباپدرمزندگیمی کندپدرمبداخلاق ومادرم.سرکاریوبه حرفبقیهگوشمیکندالان دادشمتنهاتوخونهاست پدرم. سرکاراستپدرمبهمادرمگفت یاضمانتدادشموقبولکنیاگردنبشکنبرو