خانه / پرسش و پاسخ روانشناسی کودک / لیست کارهای خوب بچه ها| برنامه ریزی برای کودکان
لیست کارهای خوب بچه
لیست کارهای خوب بچه عادت ها| برنامه ریزی کودکانه

لیست کارهای خوب بچه ها| برنامه ریزی برای کودکان

36 عادت خوبی که والدین باید به فرزندان خود یاد دهند

کودکان در زندگی به والدین خود نگاه می کنند. والدین همواره نقطه ی مرجعی برای کودکان به شمار می روند، کسانی که هر وقت دچار مشکل می شوند، به آن روی می آورند. کودکان این عادت را از همان دوران کودکی در زندگی خود پیدا می کنند. هر چه بزرگ تر می شوند، رفتار و اعمال والدین خود را تقلید می کنند و والدین، الگوهایی برای فرزندانشان می شوند. خرد و عادت های آن ها قطعاً به فرزندانشان منتقل می شود. در نتیجه، این نکته حاوز اهمیت است که تمایز قائل شدن بین عادت های خوب و بد و انتخاب عادت های خوب را به فرزندان خود یاد دهیم.

عادت های ضروری سالم برای فرزندان

یاد دادن رفتارهای درست و عادت های سالم به فرزندان شبیه به هفت خان رستم است. اما باید صبور باشید و آن ها را به مسیر درست هدایت کنید. نکاتی که در زیر توضیح داده شده اند، می توانند به عنوان عادت های سالمی که کودکان باید داشته باشند، در نظر گرفته شوند:

1- خوردن غذاهای سالم

نکته ی مهم: غذاها را رنگی درست کنید.

کودکان اکثراً فست فود، چیپس، شیرینی جات، بیسکوئیت و شکلات را بیشتر دوست دارند. باید کاری کنید تا باورشان شود که غذاهای سالم نیز می توانند به همان اندازه خوشمزه باشند. می توانید برای فرزندانتان، نودل، پاستا، کیک، کوکی و پیتزای خانگی نیز درست کنید.

به منظور ایجاد این عادت سالم در فرزندانتان، غذاهای رنگارنگ درست کنید – خوردن هر یک از رنگ های رنگین کمان یکبار در هفته را هدف قرار دهید که به معنی خوردن غذاهایی با رنگ های مختلف در یک وعده ی غذایی می باشد. نه تنها این کار دارای مزایای بسیار زیادی برای سلامتی است بلکه تضمین می کند که فرزندانتان از غذا خوردن لذت می برند. والدین باید با خوردن غذاهای مغذی، مناسب و معمولی، الگوی سالمی برای فرزندانشان باشند.

مطالب مرتبط: تغذیه سالم کودک

2- فعالیت فیزیکی

نکته ی مهم: نشستن را تشویق نکنید، اغلب در حرکت باشید.

این که به فرزند خود اجازه دهید بر روی کاناپه بنشیند و لم بدهد و تلویزیون تماشا کند، می تواند اشتباه بزرگی از سمت شما به عنوان پدر یا مادر باشد. اجازه ندهید فرزندانتان به یک سبک زندگی بدون تحرک عادت کنند. آن ها را به پیاده روی، ورزش کردن یا حتی بازی خارج از خانه تشویق کنید. یک فعالیت خانوادگی برنامه ریزی کنید، آن را تا حد امکان مفرح و لذت بخش ترتیب دهید و فرزندانتان را نیز دخیل کنید. به فرزندان خود یاد دهید که لم دادن روی کاناپه برای سلامتیشان خوب نیست. برخی از خطرات ناشی از داشتن سبک زندگی بدون تحرک برای سلامتی انسان به شرح زیر می باشند:

3- بر روی برچسب مواد مغذی تمرکز کنید، نه نام برندها

نکته ی مهم: فرزندان خود را به خواندن و فهمیدن برچسب های غذایی تشویق کنید.

در یک سن خاص، به خصوص در دوران نوجوانی، کودکان به برچسب های لباس هایشان علاقمند می شوند. از همان دوران کودکی به فرزندان خود یاد دهید که برچسب های مهم تری برای توجه کردن به آن ها وجود دارند و آن، برچسب مواد غذایی است. زمانی که این عادت را پیدا کردند، آن ها را یادگیری در مورد ارزش غذایی خوراکی های به همان روش تشویق کنید.

غذاهای بسته بندی شده ی مورد علاقه شان را نشان دهید و به اطلاعات مهم نوشته شده روی برچسب مواد غذایی اشاره کنید. خواندن این برچسب ها، تجزیه و تحلیل ارزش غذایی و سپس، تصمیم گیری در مورد انتخاب آن ماده ی غذایی را تبدیل به یک عادت برای فرزندان خود بکنید. تمرکز کردن بر روی مواد اولیه ی کلیدی از قبیل مقدار چربی های اشباع شده و اشباع نشده، کالری ها و کربوهیدرات ها را به آن ها توصیه کنید. تلاش های هوشیارانه ی شما به توسعه ی عادت های سالم کمک می کند به طوری که فرزندانتان این عادت ها را تا پایان عمر همراه خود خواهند داشت.

4- از خوردن وعده های غذایی خانوادگی در کنار هم لذت ببرید

نکته ی مهم: لذت بردن از خوردن شام در کنار یکدیگر را در اولویت قرار دهید.

در زندگی پرتکاپویی که داریم، به ندرت پیش می آید که با خانواده و افراد سالخورده وقت بگذرانیم. زندگی کاری شلوغ می تواند در نهایت به معنی عدم توانایی شما برای نشستن و گوش دادن به داستان ها و مشکلات شخصی فرزندانتان باشد. لذت بردن از شام در کنار تمامی اعضای خانواده را در اولویت قرار دهید. شما می توانید در مورد مسائل مختلف صحبت کنید و نظرات خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارید؛ این می تواند تاثیر بلندمدتی بر فرزندانتان داشته باشد. مزایای دیگر خوردن غذا در کنار یکدیگر شامل موارد زیر است:

  • کودکان به تدریج احساس راحتی می کنند و به خوبی خود را با خانواده تطبیق می دهند.
  • کودکان، عادت های غذایی خوبی به دست می آورند و از خوردن غذاهای ناسالم هنگامی که مسن هستند، می پرهیزند.
  • پیوندهای خانوادگی محکم تر و قوی تر می شوند.

5- آبرسانی مناسب

نکته ی مهم: آب بخورید، نه نوشیدنی های غیرالکلی گازدار.

مصرف نوشیدنی های غیرالکلی مانند نوشابه رایج ترین ویژگی است که کودکان کوچک تر از افراد مسن تر تقلید می کنند. شما باید فرزندان خود را راهنمایی کنید و اهمیت نوشیدن آب و اجتناب از نوشیدنی های غیرالکلی گازدار را به آن ها خاطرنشان نمایید.

صرفاً به فرزندانتان بگویید که آب سالم است و به شما در رها شدن از برخی از بیماری ها کمک می کند؛ در حالی که نوشیدنی های غیرالکلی گازدار ناسالم هتسند چراکه مقدار زیاد قند و کالری دارند و منجر به افزایش وزن می شوند. به آن ها یاد دهید که آب یک منبع حیاتی است و برای آبرسانی بدن باید مقدار مناسبی از آن مصرف شود. زمانی که فرزندانتان اهمیت آب برای بدنشان را متوجه شدند، مطمئناً آن را به جای نوشیدنی های گازدار ناسالم انتخاب خواهند کرد.

6- تمیزکاری و مرتب کردن

نکته ی مهم: یک محیط منظم را برای رشد فرزندانتان فراهم کنید.

تمیزی باید به طور پیشفرض از همان دوران اولیه ی زندگی به فرزندان آموزش داده شود. با مرتب کردن وسایل اطراف فرزندان شروع کنید. کودکان زمانی که به دیدن لوازم اطرافشان به شکل مرتب و منظم عادت کردند، سعی می کنند تا محیط اطراف خود را همین طور نگه دارند. زمانی که به اندازه ی کافی بزرگ شدند، می توانید به آن ها کمک کنید و زمانی را به تمیز و مرتب کردن اتاقشان اختصاص دهید. با انجام این کار به صورت منظم، آن ها خیلی زود یاد می گیرند و تلاش می کنند تا وسایل خود را مرتب نگه دارند.

7- در قبال پول مسئولیت پذیر باشید

نکته ی مهم: به آن ها پول تو جیبی بدهید.

به محض این که فرزندانتان برای استفاده از پول و خرید مسئولیت پذیر شدند، می توانید به آن ها در مورد ارزش پولی که با تلاش و زحمت به دست می آید، آموزش دهید. شما می توانید به آن ها عادت پس انداز کردن را از طریق دادن هر چند وقت یکبار پول تو جیبی به آن ها یا نگه داشتن قلک آموزش دهید.

به آن ها پول تو جیبی بدهید و آن ها را به مدیریت هزنیه ها و پس انداز کردن تشویق کنید. به این ترتیب، فرزندانتان ارزش پول را یاد خواهند گرفت و شروع به پس انداز می کنند.

مطالب مرتبط: افزایش مسئولیت پذیری در کودکان

8- به اشتراک گذاشتن یعنی دلسوز بودن

نکته ی مهم: با تشویق به اشتراک گذاشتن در خانه شروع کنید.

کودکان باید ارزش اشیای خاص را بدانند، یاد بگیرند قدردان باشند و برای به اشتراک گذاشتن آن ها با کسانی که از عهده ی تهیه این اشیا بر نمی آیند، متواضع برخورد نمایند. علاوه بر این، به آن ها در مورد چیزهای غیرملموسی که قابل به اشتراک گذاشتن هستند، یاد دهید از جمله احساسات، عواطف و داستان ها. کودکان به اشتراک گذاشتن را ابتدا با خانواده شان – والدین، پدر بزرگ یا مادربزرگ، خواهران یا برادران، دختر/پسر خاله ها و اقوام دور و سپس با سایر افراد یاد خواهند گرفت. این نگرش به اشتراک گذاشتن باعث می شود تا به انسان بهتری تبدیل شوند.

9- در مکان های عمومی آشغال نریزید

نکته ی مهم: یک کیسه ی پلاستیکی برای جمع آوری زباله های خود به همراه داشته باشید؛ آن را به خانه بیاورید و  در سطح زباله بیندازید.

فرزندان خود به عنوان شهروندان مسئول و متمدن تربیت کنید. به آن ها توضیح دهید که مکان های عمومی برای آشغال ریختن نیستند و این که هر کس باید زباله ی خود را درون نزدیک ترین سطل زباله بیندازد. به آن ها در توسعه ی این عادت ساده کمک کنید و از آن ها بخواهید تا این عادت را در تمامی مکان ها داشته باشند چراکه کمک می کند تا به انسان بهتری تبدیل شوند. آشغال نریختن را به یک عادت تبدیل کنید و فرزندان مطمئناً شما را به عنوان یک الگو دنبال خواهند کرد. وقتی بیرون از خانه هستید، همیشه به دنبال سطل زباله برای انداختن زباله هایتان بگردید. شما می توانید یک کیسه ی پلاستیکی کوچک هنگام بیرون رفتن از خانه با خود به همراه داشته باشید و زباله هایتان را در آن جمع کنید – بطری های آب خالی، دستمال کاغذی و غیره. آن را به خانه بیاورید و به جای رها کردن روی میز رستوران یا پرتاب کردن آن از پنجره ی ماشین به بیرون، در سطح زباله بیندازید.

10- خوشخو و باادب باشید

نکته ی مهم: رفتارتان با دیگران به همان طریقی باشد که می خواهید فرزندانتان با آن ها رفتار کنند با احترام و باادب.

خوشخو بودن ویژگی است که توسط همه تحسین می شود. به فرزندان خود احترام گذاشتن به دیگران را آموزش دهید، چه افراد مسن چه کودکان. به آن ها توضیح دهید که حتی در برخورد با فردی که دوستش ندارند، باید مودب باشند و رفتار مناسبی از خود نشان دهند. آن ها باید با دیگران آرام و خون گرم رفتار کنند. این ویژگی ها تا پایان عمر با آن ها باقی خواهند ماند و همیشه با احترام با آن ها رفتار خواهد شد. ابتدا با احترام گذاشتن به فرزندانتان شروع کنید و می بینید که آن ها هم خیلی سریع این عادت را پیدا می کنند. با خدمتکار مودب و خوشخو باشید. کودکان می بینند، کودکان انجام می دهند.

11- عاری از تعصب باشید

نکته ی مهم: آن ها را به داشتن روابط دوستی چند فرهنگی تشویق و ترغیب کنید.

کودکان معصوم و بدون تعصب به دنیا می آیند و تمایز و برتری بخشی از شرایط اجتماعی است. به عنوان پدر یا مادر، تنها کاری که باید بکنید، دور نگه داشتن فرزندتان از تمایل به تمایز قائل شدن است. آن ها را به تعصب نداشتن و رفتار برابر با همه ی انسان ها، فقیر یا ثروتمند، دوست یا دشمن راهنمایی کنید. شما می توانید آن ها را به دوست شدن با کودکانی با دین یا طبقه ی دیگر تشویق کنید.

12- به حیوانات یا پرندگان آسیب نرسانید

نکته ی مهم: به کودکان خود، مستند و برنامه های تلویزیونی در مورد حیوانات نشان دهید.

کودکان معمولاً در کنار حیوانات و پرندگان هیجان زده می شوند. برخی جذب می شوند، برخی می ترسند و برخی حالت تدافعی به خود می گیرند در حالی که برخی کاملاً آرام می مانند. باید به آن ها آموزش داده شود که حیوانات و پرندگان نیز موجودات زنده ای هستند که به روش های خاص خود ارتباط برقرار می کنند و می توانند مهربان باشند. آن ها باید تفاوت قائل شدن بین موجوداتی که می توانند خطرناک باشند و آن هایی که بی خطر هستند را یاد بگیرند. به آن ها توصیه کنید که از حیوانات خطرناک فاصله بگیرند و با حیوانات خانگی، مهربان باشند. شما می توانید این موضوع را از طریق نشان دادن مستند ها و برنامه های تلویزیونی در مورد حیوانات به فرزندانتان آموزش دهید.

13- به طور منظم ورزش کنید

نکته ی مهم: فرزندانتان را برای ورزشی ثبت نام کنید.

یک برنامه ی روزانه برای خود خانواده تان ترتیب دهید تا زمان بیشتری را در کنار یکدیگر به انجام یک فعالیت فیزیکی از قبیل پیاده روی، شنا، دو، ورزش کردن یا انجام یوگا در خانه سپری کنید. ورزش در بلندمدت برای تمامی اعضای خانواده مفید خواهد بود. شروع آن در دوران کودکی باعث می شود تا فعال، خوش اندام و انعطاف پذیر بمانند. ورزش کردن به کودکان کمک می کند تا سبک زندگی سالمی داشته باشند. کمی هیجان را از طریق پخش موسیقی به برنامه ی روزانه ی خود اضافه کنید. بهترین روش برای انجام این کار از طریق ثبت نام فرزندتان در باشگاه ورزشی است. علاوه بر این، باشگاه ورزشی به او درس های ارزشمند زندگی را آموزش خواهد داد که مهم ترین آن ها، مردانگی و پهلوانی است.

14- هیچ کسی را سرزنش یا اذیت نکنید

نکته ی مهم: همواره اشتباهات و کمبودها را به طور سازنده خاطرنشان کنید.

انتقاد یا کودکان را می سازد یا نابود می کند. در سنین کودکی، همه آنقدر عاقل نیستند که بتوانند نظرات انتقادی را مثبت قبول کنند. والدین باید مراقب باشند و فرزندان خود را در خصوص تعامل، اخلاق و رفتار هدایت کنند. کودکان باید متوجه شوند که انتقاد می تواند به دیگران آسیب بزند؛ بنابراین، نباید در مورد دیگران بدگویی کنند. اذیت کردن غیرضروری کسی که به سختی می شناسید، تنها برای خندیدن و لذت بردن، اشتباه و غیر قابل قبول است. تلاش کنید تا هرگز در مورد اعضای خانواده در حضور فرزندانتان بدگویی نکنید.

15- صادق باشید

نکته ی مهم: به فرزندان خود دروغ نگویید. حتی دروغ مصلحتی نیز دروغ است. تا حد ممکن تلاش کنید تا همیشه صادق باشید.

صداقت یکی ویژگی بسیار مهم است و باید از همان دوران کودکی به فرزندان آموزش داده شود. پدر یا مادر بودن به این معنی است که شما الگوی فرزندان خود قرار می گیرید. اعمال و کلمات شما بیشترین تاثیر را بر روی آن ها خواهد داشت، هم تاثیر مثبت و هم تاثیر منفی. همیشه صادق باشید، به خصوص در حضور کودکان. آن ها ترغیب کنید تا تحت هر شرایطی حقیقت را بگویند و صادق باشند.

16- صبر و استقامت

نکته ی مهم: آن ها به باغبانی کردن یا آشپزی تشویق کنید.

این جمله درست است که صبر، بهترین فضیلت است چراکه انسان های صبور می توانند در آرامش زندگی کنند و در این دنیای استرس آور امروزی، آرامش چیزی است که همگی ما به دنبالش می گردیم. صبور بودن را از همان دوران کودکی به فرزندانتان آموزش دهید تا بتوانند با آرامش بزرگ شوند. به آن ها آرام بودن، حفظ خونسردی و انتظار کشیدن به منظور رسیدن نوبتشان برای اتفاقات مشخص را آموزش دهید. به آن ها اطمینان خاطر دهید که صبر و شکیبایی قطعاً نتیجه می دهد و هر شرایط نامساعدی را می توان با آرامش پشت سر گذاشت. آن ها را به شرکت کردن در فعالیت هایی از قبیل باغبانی یا آشپزی که نتایج حاصل از آن ها فوری نیستند و به صبر و شکیبایی نیاز دارند، تشویق کنید.

17- قدردان و سپاسگزار باشید

نکته ی مهم: عادت دو بار در روز دها کردن را در فرزندان خود ایجاد کنید.

نگرش فروتن بودن را در فرزندان خود ایجاد کنید و به آن ها یاد دهید تا قدردان همه چیز، کوچک یا بزرگ، در زندگی باشند. عادت دو بار در روز دعا کردن، یک بار صبح بعد از بیدار شدن از خواب و یک بار شب پیش از خواب را به آن ها یاد دهید. خودتان نیز این عادت را دنبال کنید تا فرزندانتان از شما یاد بگیرند.

18- دستانتان را بشویید

نکته ی مهم: به آن ها در مورد میکروب ها و بیماری هایی که به دلیل دست های کثیف و آلوده ایجاد می شوند، آموزش دهید.

شستن دست ها قبل و بعد از غذا خوردن، یکی از رایج ترین آداب و رسومی است که در کودکستان به دانش آموزان آموزش داده می شود. به آن ها بگویید که شستن دست ها می تواند از بیماری های رایجی از قبیل آنفولانزا، سرماخوردگی و سایر عفونت ها جلوگیری کند. باید به آن ها قواعد اصلی زیر را آموزش دهید:

  • دستانتان را قبل و و بعد از بازی کردن با شن و ماسه بشویید.
  • از حوله های خشک یا شاید هم دستمال کاغذی برای خشک کردن دستانتان استفاده کنید.
  • مایع شستشوی ضدباکتری استفاده کنید.

19- دو بار در روز مسواک بزنید

نکته ی مهم: این کار را با هم انجام دهید دندان هایتان را همراه با فرزندانتان بشویید.

بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است و باید از همان دوران کودکی مورد توجه قرار گیرد. عادت هایی که از همان دوران کودکی ایجاد می شوند، برای مدت زمان طولانی باقی می مانند. اغلب کودکان در مورد مسواک زدن دندان هایشان تنبلی می کنند اما این کار روزانه نباید سرسری گرفته شود. به عنوان پاداش، ممکن است هرزگاهی به آن ها شیرینی های موردعلاقه شان را بدهید. به فرزندانتان روش های درست مسواک زدن را آمزوش دهید:

  • روزانه و دو بار در روز مسواک بزنید.
  • پس از وعده های غذایی از دهان شویه استفاده کنید؛ این کار از بوی بد نفس و کرم خوردگی دندان ها جلوگیری می کند.
  • دندان هایتان را در زمان مناسب با نخ دندان پاک کنید.
  • زبان خود را به کمک تمیزکننده ی مخصوص زبان تمیز کنید.
  • مسواک خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.

20- گوش هایتان را تمیز کنید

نکته ی مهم: این کار را به عنوان بخشی از خشک کردن بدن بعد از حمام انجام دهید.

گوش ها یکی از مهم ترین اعضای بدن به حساب می آیند. نادیده گرفتن تمیزی گوش ها می تواند منجر به ناراحتی های بسیار زیاد و حتی عفونت شود. هر فرد باید از همان دوران کودکی توجه کردن به تمیزی گوش ها را یاد بگیرد. گوش بیرونی باید روزانه با آب تمیز و با حوله خسک شود. با بزرگ شدن کودکان، می توانید به آن ها تمیز کردن گوش ها به تنهایی را یاد دهید.

21- هر روز دوش بگیرید

نکته ی مهم: دو بار در روز در طول ماه های تابستان دوش بگیرید.

دوش گرفتن یک نیاز اساسی است و برای تمام افراد در سنین مختلف توصیه می شود. این کاری است که باید هر صبح بعد از بیدار شدن از خواب انجام شود. شما می توانید کودکانتان را در طول روز های گرم تابستان به دو بار دوش گرفتن در روز تشویق کنید. علاوه بر این، فرزندانتان باید هر وقت که بعد از بیرون بازی کردن به خانه بر می گردند، دوش بگیرند. دوش گرفتن، پوست را تازه می کند و باعث می شود تا آن ها برای باقی روز و همچنین برای یک خواب شبانه ی خوب سرحال و سرزنده باشند.

22- موهایتان را تمیز نگه دارید

نکته ی مهم: به فرزندانتان روش درست شانه زدن موها را آموزش دهید.

کودکان باید موهایشان را تمیز نگه دارند. جمجمه و مو اغلب در طول رفت و آمد یا بیرون بازی کردن کثیف می شود. آن ها باید موهای خود را بشویند، حداقل دو روز یا سه روز یکبار. این کار آن ها را از هجوم شپش ها، شوره و حتی ریزش بیش از اندازه مو دور نگه می دارد. زدن روغن روی موها به طور منظم قبل از شستن را به یک عادت تبدیل کنید. علاوه بر این، مطمئن شوید که از شانه ای که پوست سر را لمس می کند، برای شانه کردن موهای خود استفاده کنید. این کار باعث بهبود گردش خون در سر و همچنین افزایش رشد مو می گردد.

23- ناخن هایتان را کوتاه نگه دارید

نکته ی مهم: به آن ها توضیح دهید که چگونه میکروب های زیر ناخن منجر به آلودگی در تمام بدن می شوند.

نوزادان اغلب انگشتانشان را درون دهان می گذارند؛ بنابراین، این امری ضروری است که ناخن هایشان را تمیز و بدون آلودگی نگه دارید. با بزرگ شدن کودکان، می توانید به آن ها لزوم کوتاه و تمیز نگه داشتن ناخن هایشان را آموزش دهید. شما می توانید به آن ها توضیح دهید که چگونه میکروب های زیر ناخن از طریق خراش یا از راه دهان وارد بدن می وند و باعث بیماری می گردند.

زمانی که فرزندانتان به اندازه ی کافی بزرگ می شوند و به سن رفتن به مدرسه می رسند، شما باید ارزش سلامتی و عادت های خوب را به آن ها یاد دهید. جدا از عادت های سلامتی که در بالا ذکر شده است، در ادامه چندین عادت ضروری که کودکان مدرسه رو باید داشته باشند را ارائه می دهیم.

24- «لطفاً»، «ممنون» و «متاسفم»

نکته ی مهم: از این کلمات هر چقدر که می توانید در حضور فرزندانتان استفاده کنید.

شما باید به فرزندان خود سه کلمه ی کلیدی «لطفاً»، «ممنون» و «متاسفم» را یاد دهید که به آن ها در مواجه با بسیاری از مشکلات کمک خواهند کرد. عادت استفاده از این سه کلمه ی طلایی باعث می شود تا یک فرد در جامعه مورد احترام و تحسین قرار گیرد. فرزندانتان به عنوان انسان های مودب و خوش قلب شناخته می شوند. استفاده از این کلمات در ارتباط با فرزندانتان را تمرین کنید و خیلی زود، آن ها هم استفاده ی مکرر از آن ها را یاد خواهند گرفت.

25- کمک کردن به دیگران

نکته ی مهم: کودکان خود را به هر روز کمک کردن به دیگران تشویق کنید.

فرزندان خود را با ذات کمک کردن بزرگ کنید. مسیر بشردوستی و بخشندگی را به آن ها نشان دهید. آن ها را به کمک کردن به دیگران هر وقت و هر کجا که امکانش وجود دارد، تشویق کنید. وظیفه ی خود را بکنید؛ به دیگران چه دوست چه غریبه در حضور فرزندانتان کمک کنید اما به طور همزمان، به آن ها یاد دهید که در ارتباط با افراد غریبه محتاطانه رفتار نمایند.

26- داشتن یک ذهنیت مثبت و سالم

نکته ی مهم: خوش بینی را پرورش دهید.

کودکان بسیار حساس هستند و با چیزهای کوچک یا وقتی اوضاع بر وفق مرادشان نمی گذرد، دلسرد می شوند. این نکته بسیار اهمیت دارد که با فرزندان خود صحبت کنید تا از شرایط و افکار آن ها آگاه شوید. به این ترتیب، دیگران نیازی نیست کودکان دچار گفتگوی درونی منفی شوند. از ستایش ناصحیح بپرهیزید؛ به جای آن، قدردان دستاوردها و تلاش های آن ها در زمان درست باشید. شما می توانید به افزایش عزت نفس کودک از طریق اطمینان خاطر دادن به آن ها در زمینه ی توانایی ها و ویژگی های منحصر به فردشان کمک کنید و به آن ها تاکید نمایید که تحت هر شرایطی دوستشان دارید. سعی کنید طرز فکرشان را منطقی و کاربردی پرورش دهید تا بتوانند یک ذهنیت مثبت داشته باشند و هنگام مواجه با شرایط چالش برانگیز در زندگی بر این اساس فکر کنند.

27- با دوستان خود وقت بگذرانید

نکته ی مهم: قرار ملاقاتی با دوستانتان برای بازی بچه ها در پایان هفته ترتیب دهید.

گفته می شود که دوستی دوران ندرسه برای مدت زمان طولانی، حتی تا پایان عمر باقی می ماند. این بدان دلیل است که کودکان دارای ذهن معصومی هستند؛ آن ها بدون انگیزه های خودخواهانه با یکدیگر دوست می شوند. در سنین کودکی، دوستان نقش بسیار مهمی در توسعه ی اجتماعی فرزندتان ایفا می کنند. کودکان، مهارت های ارزشمندی از قبیل برقراری ارتباط، اجتماعی بودن، همکاری، حل مسئله و کار تیمی را از طریق بودن با دوستانشان یاد می گیرند.

در طول دوران نوجوانی و بزرگسالی، دوستان خوب به بخشی از سیستم حمایتی کودکان تبدیل می شوند. فرزندان خود را به دوست پیدا کردن و وقت گذراندن در جامعه و راحت بودن با آن ها تشویق کنید.

28- صبحانه خوردن را فراموش نکنید

نکته ی مهم: مطمئن شوید که فرزندانتان مواد غذایی سالم و مغذی برای شروع روز خود می خورند.

صبحانه مهم ترین وعده ی غذایی برای تمام سنین محسوب می شود. این وعده ی غذایی به خصوص برای کودکان و آنانی که به مدرسه می روند، اهمیت دارد زیرا آغاز کننده ی فعالیت مغز، متابولیسم و عملکرد بدن است و انرژی مورد نیاز بدن برای باقی روز را فراهم می سازد. شما می توانید برای صبحانه ی فرزندان خود، سریال های دارای فیبر بالا در نظر بگیرید زیرا خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی را کاهش می دهند. عادت کردن به خوردن صبحانه به نفع آن ها در دوران بزرگسالی خواهد بود. به آن ها در مورد پیامدهای مضر نخوردن صبحانه بگویید و تکرار کنید که نخوردن صبحانه منجر به افزایش احتمال چاقی می شود.

29- آداب و رسوم غذا خوردن

نکته ی مهم: اول شروع کنید و فرزندان خود را به مستقل بودن تشویق کنید.

بعد از یک سن خاص، کودکان بر روی داشتن وعده های غذایی برای خود پافشاری دارند. اگرچه، آن ها ممکن است نگه داشتن قاشق و چنگال را دوست داشته باشند اما شاید در انجام درست این کار موفق عمل نکنند و کثیفی ایجاد نمایند. باید به آن ها درست غذا خوردن به تنهایی را یاد دهید. شما باید با آن ها مانند افراد بزرگ رفتار کنید و آداب و رسوم درست غذا خوردن را به آن ها نشان دهید.

30- انجام یک فعالیت فیزیکی منظم

نکته ی مهم: 40 دقیقه در روز را به یک نوع فعالیت ورزشی اختصاص دهید.

کودکان باید از طریق انجام فعالیت هایی که برایشان جالب است مانند ورزش کردن، ساز زدن، شنا یا ژیمناستیک، فعالیت فیزیکی داشته باشند. این عادت موجب رشد فرزندانتان از هر نظری می شود. کودکان سالم می مانند و تغییر می کنند؛ آن ها قوی ماندن را یاد می گیرند و ممکن است به انجام این فعالیت ها در بزرگسالی نیز ادامه دهند. در صورتی که فرزندانتان علاقه ای به ورزش کردن یا رفتن به باشگاه ورزشی ندارند، آن ها را تشویق به انجام کارهای جدید کنید و فعالیت های دیگری را به آن ها پیشنهاد دهید. دیر یا زود، آن ها چیز چالش برانگیز، لذت بخش و سرگرم کننده ای را برای خود پیدا خواهند کرد.

31- هر روز کتاب بخوانید

نکته ی مهم: آن را به بخشی از برنامه ی زمان خواب فرزندتان تبدیل کنید.

بهترین روش به منظور ایجاد عشق به مطالعه در فرزندانتان، تبدیل آن به بخشی از برنامه ی زمان بازی و خواب فرزندانتان است. کتاب هایی را انتخاب کنید که مطالعه را به یک عمل لذت بخش برای فرزندانتان تبدیل می کنند. آن را به یک عادت روزانه تبدیل کنید و حفظ نمایید زیرا به ایجاد عزت نفس، افزایش مهارت های خواندن و توسعه ی قوه ی تخیل، لغات و خلاقیت کودکان کمک بسیار زیادی می کنند. اثبات شده است که کتاب خواندن به بهبود روابط و برقراری ارتباط با والدین نیز کمک می کند.

32- برای زمان ارزش قائل شوید

نکته ی مهم: وقت شناسی را ترویج دهید.

ما از عبارت «وقت طلاست» خبر داریم و ارزش زمان و پول را می دانیم. باید به کودکان، استفاده ی درست و مناسب از زمان، آماده شدن در زمان درست، دنبال کردن برنامه های زمانی روزانه و وقت شناس بودن را یاد دهید.

به آن ها نیاز سر موقع مدرسه رفتن را بفهمانید زیرا ممکن است به خاطر عدم وقت شناسی مجازت شوند. به عنوان یک خانواده، شما ممکن است در کارها و گروه های مختلفی شرکت کنید. مطمئن شوید که در هر موقعیتی کمی زودتر یا سر موقع حاضر می شوید و فرزندانتان در حالی که بزرگ می شوند، همین عادت را پیدا خواهند کرد.

33- سر موقع بخوابید

نکته ی مهم: یک برنامه ی خواب منظم داشته باشید.

خواب برای رشد نوزاد و همچنین بزرگ شدن کودک بسیار اهمیت دارد. شما باید برنامه ی «زود خوابیدن و زود بیدار شدن» را از همان کودکی در طول دوران خردسالی به فرزندانتان آموزش دهید. کودکان مدرسه رو باید هر روز فعال و پرانرژی باشند و این به خواب کافی نیاز دارد. خواب به بدن کمک می کند تا انرژی از دست رفته ی خود در طول روز را بازیابی کند. زود خوابیدن به کودکان کمک می کند تا به اندازه ی کافی استراحت کنند و روز بعدی سرحال و فعال باشند.

فرزندان خود را زود بخوابانید و زود بیدار کنید. در کنار فرزندان بودن باعث ایجاد حس امنیت و داشتن یک خواب سالم می شود. هر روز در یک ساعت خاص به خواب بروید؛ این به شما کمک می کند تا الگویی برای فرزندانتان ایجاد کنید و آن ها نیز یاد می گیرند تا سر موقع بخوابند.

اجازه ندهید فرزندانتان برای مدت زمان طولانی تر از حد معمول بیدار بمانند. اگر لازم بود، فرزندانتان می توانند بعد از ظهر چرت بزنند.

34- شکست را بپذیرید

نکته ی مهم: از فرزندان خود در شکست هایشان حمایت کنید.

کودکان وقتی شکست می خورند، ناراحت می شوند. این وظیفه ی شما به عنوان پدر یا مادر است که از آن ها حمایت کنید و به آن ها انگیزه دهید تا شکست را با دید مثبتی بپذیرند و دفعه ی بعدی تلاش خود را بکنند. با آن ها در مورد بالا و پایین زندگی صحبت کنید و به آن ها بفهمانید که هیچ شکستی دائمی نیست. موضوع همیشه برنده یا بازنده شدن نمی باشد. تلاشی که می کنید و پیشرفتی که حاصل می شود، نیز اهمیت دارد.

35- سخت کار کنید

نکته ی مهم: به فرزندان خود یاد دهید که هیچ راه میانبری در زندگی وجود ندارد!

فرزندانتان را با اهمیت سخت کار کردن آشنا کنید. عادت نهایت تلاش خود در هر کاری کردن – چه خواندن، چه نوشتن یا هر کار سازنده ی دیگر – را در فرزندانتان پرورش دهید. آن ها باید این واقعیت را یاد بگیرند که خوش شانسی به تنهایی منجر به موفقیت نمی شود؛ موفقیت به قدرت اراده قوی و سخت کوشی نیاز دارد. شما می توانید این موضوع را با توضیح سخت کوشی خود برای تامین زندگی برای فرزندانتان بیان کنید.

36- سیگار نکشید، مشروبات الکلی نخورید، مواد مصرف نکنید

نکته ی مهم: این عادت ها را ترک کنید تا فرزندتان نیز جا پای شما بگذارد.

عادت هایی از قبیل سیگار کشیدن، مصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر به طور قابل توجهی به سابقه ی خانوادگی و شیوه ی تربیتی فرد بستگی دارد. مطمئن شوید که در زندگی فرزندان خود به طور کامل دخیل هستید، کمبودهایشان را بدانید و آن ها را در هر مرحله ای از زندگی حمایت کنید چراکه نادیده گرفتن و کمبود برقراری ارتباط منجر می شود تا کودکان در برابر عوامل خارجی آسیب پذیر باشند. شما باید به فرزندان خود در مورد عادت های ناسالم آموزش دهید و به آن ها یاد دهید تا تحت هر شرایطی از این عادت ها دور بمانند. علاوه بر این، به فرزندانتان در مورد تاثیر هم سن و سال هایشان هشدار دهید. به عنوان پدر یا مادر، شما می توانید در وهله ی نخست با سیگار نکشیدن و مشروب نخوردن، کمک کنید.

شما ممکن است به فرزندان خود، نظم و ترتیب را یاد دهید اما به کار بستن آن توسط کودک بستگی دارد به این که شما به عنوان پدر یا مادر چقدر خوب توانسته اید این موضوع را در زندگی روزانه نهادینه کنید. مسیر درست را به فرزندانتان نشان دهید و آن ها را به ماندن در این مسیر از طریق پاداش و ستایش مثبت تشویق کنید.

منبع: https://parenting.firstcry.com

دیدگاهتان را بنویسید

مشاوره آنلاین روانشناسی

مشاوره آنلاین روانشناسی

جهت مشاوره با روانشناس از گزینه چت پایین صفحه ارتباط بگیرید.