در این مقاله از سایت مشاوره باما به آموزش روش برخورد با کودک پر حرف می پردازیم:
- مزایا و معایب داشتن یک فرزند پرحرف چیست؟
- با بچه ای که زیاد حرف میزند چه کنیم؟
کودکان از زمانی که تازه راه میافتند و جملات سادهای را به زبان میآورند تا وقتیکه بزرگتر میشوند و بهعنوان کودک سه ساله یا چهار ساله با شما حرف میزنند، جهش بسیار بزرگی را تجربه میکنند. این مرحله از رشد کودک میتواند برای والدین هم ترسناک و هم هیجانانگیز باشد. ممکن است با سؤالات دشواری در مورد زندگی بمباران شوید اما بااینوجود، از اینکه فرزندتان میتواند افکار خود را به زبان آورد، لذت خواهید برد.
بااینوجود، گاهی اوقات کودکان نمیدانند چطور در ارتباط برقرار کردن محدوده تعیین کنند و مفهوم حریم خصوصی را متوجه نمیشوند. درصورتیکه فرزند پرحرفی دارید، لازم است تا به آنچه او میگوید توجه کنید و به او کمک کنید تا بهتدریج این مسئله را اصلاح نماید.
مزایا و معایب داشتن یک کودک پرحرف چیست؟
داشتن یک فرزند پرحرف اصلاً بد نیست بلکه مزایایی نیز با خود به همراه دارد.
مطالب مرتبط: علت جلب توجه کودکان
مزایای داشتن فرزند پرحرف
در اینجا، برخی از مزایای داشتن بچه پرحرف آورده شده است:
- چنین کودکانی میتوانند ارتباط برقرار نمایند: شما دیگر لازم نیست نگرانی دررابطهبا اینکه فرزندتان به چه چیزی فکر میکند یا چه احساسی دارد، داشته باشید؛ او بهراحتی افکار و احساسات خود را بیان میکند. به این طریق، تربیت فرزند و انتخاب سبک فرزندپروری چنین کودکی بسیار آسان است؛ زیرا دیگر لازم نیست در مورد افکار و احساسات فرزند خود حدس و گمان داشته باشید. احساسات او برای شما مانند یک کتاب باز خواهد بود.
- شما سرگرمی میشوید: با وجود یک فرزند پرحرف دیگر هیچ روزی خستهکننده نخواهد بود. شما میتوانید بر روی سؤال پرسیدن و شروع مکالماتی که شما را برای کل روز سرگرم میکند، حساب باز کنید. تصویرسازیهای خلاقانه بسیار زیادی در طول این مکالمات به سراغتان خواهند آمد.
- چنین کودکانی، همراهان بسیار خوبی هستند. مطمئن باشید که کودکان پرحرف میتوانند همراهان خوبی در خانه یا هرکجای دیگر باشند. شما حتی لازم نیست بار و مسئولیت مکالمه را تحمل کنید؛ تمام این مسئولیت برعهده فرزند کوچکتان است.
- آنها صاحبنظر هستند: یکی از مزایای اصلی پرحرفی بچه این است که از همان دوران کودکی یاد میگیرد نظرات خود را بیان کند. اگر واقعاً میخواهید بدانید لباسی که پوشیدهاید، به شما میآید یا نه، نظر فرزندتان را بپرسید- او صادقانه به شما پاسخ خواهد داد.
- چنین کودکانی برای موفقیت آماده خواهند بود. با وجود سؤالات بسیار زیادی که مطرح کردهاند، ذات تعاملی و مشارکت بسیار بالا، کودکان پرحرف عملکرد بهتری در برقراری ارتباط کلامی داشته و مهارت اجتماعی کودک پرحرف بالاتر است. آنها به مشارکت در رویدادها و فعالیتهای مختلف تمایل دارند که این موضوع میتواند فرصت برتری برای موفقیت کودک باشد.
معایب داشتن فرزند پرحرف
علیرغم تمام مزایای گفته شده، کنترل و مدیریت رفتار یک کودک پرحرف همیشه کار آسانی نیست. این کار مستلزم صبر و شکیبایی از سوی والدین است. در اینجا، برخی از معایب داشتن کودک پرحرف آورده شده است.
- سکوت معنا نخواهد داشت: پیدا کردن یک محیط آرام و ساکت در خانه با وجود یک کودک پرحرف غیرمحتمل است. در بیشتر مواقع، شما با سؤالات بسیار زیاد فرزندتان بمباران میشوید و این موضوع میتواند سکونت منزل را بر هم زند. تنها زمانی که او خواب است، میتوانید آرامش و سکوت را تجربه کنید.
- شما از دست سؤالات و پرحرفی کودک برافروخته میشوید: کودکان، عجیبترین سؤالات را مطرح میکنند و کودکان پرحرف سؤالات اینچنینی بیشتر را از والدین خود میپرسند. سؤالات بسیار زیادی از شما پرسیده میشود که شما حتی وقت دستهبندی و ثبت آنها را نخواهید داشت؛ چه برسد به پاسخدادن به این سؤالات.
- اغلب یک نمایش یکطرفه است: اگر امیدوارید که نوبت صحبتکردن به شما نیز برسد، باید برای مدتزمان طولانی منتظر بمانید. وقتی هم فرصت صحبتکردن پیدا کردید، ممکن است پیش از به زبان آوردن اولین کلمه، حرفتان قطع شود.
- چنین کودکانی بهزحمت گوش میدهند: فرزند شما آنقدر غرق در ابراز عقاید و نظرات خود است که بهندرت به آنچه شما میگویید، گوش میدهد و متوجه آن میشود. این میتواند مشکل بسیار بزرگی باشد زیراکه در وی، عادت گوش دادن به صحبتهای دیگران پرورش نمییابد.
- زنجیره تصادفی از افکار: با وجود یک کودک پرحرف، هیچ مکالمه به اتمام نمیرسد. رشته افکار، شما را به سمتی میبرد که کاملاً با نقطه شروع مکالمه تفاوت دارد.
با کودک پر حرف چه کنیم؟
اگر تاکنون در مورد شکایت معلمان از پرحرفی فرزندتان نگران بودهاید و نمیدانید چرا فرزندتان آنقدر زیاد سر کلاس حرف میزند، بهتر است از نکات زیر برای کنترل فرزندی که زیاد حرف میزند، استفاده کنید.
1- به کودک پرحرف برچسب نزنید
برچسب زدن بر کودک پرحرف میتواند آسیب جدی بر اعتماد به نفس کودک وارد نماید. در عوض، از شخصیت کودک تعریف و تمجید کنید و بهخاطر اینکه فرزندتان میتواند افکار خود را بهراحتی به اشتراک بگذارید، خدا را شکر نمایید زیرا گزینه دیگر اصلاً خوب نیست.
2- به فرزند پرحرف فرصت صحبتکردن دهید
هر روز به فرزند خود زمان کافی برای بیان افکار و نظراتش را بدهید. به چشمانش نگاه کنید و با او حرف بزنید. او باید بداند که صحبتکردنش هیچ اشکالی ندارد. مانع صحبتکردنش نشوید زیرا این موضوع میتواند به مشکلات جدی در آینده منجر شود.
3- برای بچه پرحرف حدومرز تعیین کنید
به فرزند خود یاد دهید که به اشتراک گذاشتن همه چیز درست نیست. برخی از مسائل خصوصی هستند، برخی از مکانها مانند کتابخانه خارج از محدوده هستند. این کار به فرزندتان کمک میکند تا نشانههای اجتماعی، جملات و زبان بدن دیگران را متوجه شود. علامت و نشانهای را بین خود و فرزندتان قرار دهید تا هر موقع که فرزندتان موضوع اشتباهی برای صحبتکردن را انتخاب کرد، از آن استفاده نمایید. به او بگویید که هروقت در مورد اینکه چه چیزی را میتواند بگوید و چه چیزی را نباید به زبان آورد، دچار تردید شد، میتواند با شما مشورت کند.
4- بازی سکوت برای مقابله با پرحرفی کودک
بهمنظور فهماندن اهمیت گوش دادن به فرزندتان، بازی سکوت میتواند ایده بسیار خوبی باشد. در این بازی، فردی که برای بار اول سکوت را در هم شکند، میبازد. این بازی، زمان کافی برای عادت کردن به مفهوم ساکت ماندن و گوش دادن به دیگران را در اختیار کودک قرار میدهد.
5- در مقابل پرحرفی فرزندان به خود استراحت دهید
مواجه با کودک بسیار پرحرف میتواند خستهکننده باشد، بنابراین، شما لیاقت استراحت کردن را دارید. به موسیقی گوش دهید، آن را به عادت خود تبدیل کنید، کتاب بخوانید یا در فعالیتی شرکت کنید که فرزندتان نیز بتواند به شما ملحق شود.
اکثر کودکان پرحرف را میتوان با استفاده از روشهای فوقالذکر کنترل کرد. در برخی موارد خاص، پرحرفی میتواند به دلیل یک بیماری مانند سندروم آسپرگر، اختلال نقص توجه و بیش فعالی کودک باشد. شما میتوانید برای بررسی این احتمالات با پزشک خود صحبت کنید.
سلام .ما یک فرزند پسر 7ساله داریم که امسال کلاس اول ابتدایی است و ماشالله خیلی زرنگ و باهوشه ولی خیلی شر و پرحرف هم هست .و معلمش از تمام درسهاش راضی است ولی از پرحرفیش در کلاس و زدن بچه هایه دیگه خیلی شاکی است .خواستم بپرسم راهی پیشنهاد دارید که ما بتونیم مانع بی انضباطیش باشیم .چند مرحله تذکر هم داده شده و تعهد میده دو روز بعد باز بر میگرده به شرارتش ..در ضمن فرزند طلاقه ولی با این مادرش رابطش خیلی خوبه
سلام دختر من کلاس اوله چند روز پیش که رفتم مدرسه معلمش گف دختر خوب و ساکتیه ولی امروز برام پیام فرستاده بود که با دوستش مدام حرف میزنه ولوحه هایی که سر کلاس باید بنویسه با بی دقتی مینویسه فقط اندازه اینکه یه چیزی نوشته باشه ممنون که راهنمایی میکنید
رفتار فرزند شما نیاز به بررسی بیشتری دارد. فرزند شما اول خوب و ساکت بوده بعد از مدتی پرحرف شدند. آیا اتفاقی در خانواده شما افتاده؟ جدیدا مسافرتی ، تفریحی رفتید؟ چیزهای جدیدی دیده که دوست دارد برای دوستش بیان کند؟ یا اتفاقی کنار همکلاسی پرحرفی نشسته است؟
سلام خسته نباشید دخترم هفت سالشه و پر حرفی میکنه و امروز معلمش اینو بهم گفت من که برخوردی با دخترم داسته باشم
معمولاً کودکانی که خیالبافی بیشتری دارند، بیشتر هم حرف می زنند. کودکان دوست دارند خیلی از افکار خود را به زبان بیاورند.
خود شما نگفتید فرزندتان پرحرف هستند و فقط معلم به آن اشاره کردند.اینکه سر کلاس حرف می زند دلایل متفاوت دارد، شاید دوست دارد مورد توجه معلم یا دانش آموزان قرار گیرد. شاید قوانین کلاس را نمی داند.
سلام دختر 9ساله من خیلی توی خونه پر حرفی میکنه و اینکه خیلی هم پر خوری میکنه مثلاً ساعتی یه بار در یخچال باز میشه تا خوراکی بخوره چکار کنم ؟
آیا شما به حرف های فرزند خود گوش می دهید؟ وقتی شما به درستی حرف های فرزند خود را بشنوید، فرزند شما نیازی نمی بیند بیشتر حرف بزند. زمان هایی در کنار فرزند خود باشید، با هم تفریح و سرگرمی هایی داشته باشید، برنامه مشخصی داشته باشد، نیازی ندارد بیش از حد حرف بزند. از طرفی گفتید زیاد می خورد. خوردن کودک به سبکی بستگی دارد که از کودکی به آن عادت کرده است. اگر فرزند شما چاق است نیاز بیشتری به خوردن دارد. اگر در مرحله بلوغ یا قبل از بلوغ هم باشد چون رشد سریع تری دارد نیاز بیشتری به غذا دارد.
پر حرفی یکی از ویژگی های ۹ گانه کودکان بیش فعال است که شما اشاره ای به سایر علایم نکردید. پس نمی توانیم به ایشان برچسب بزنیم. به هر حال اطرافیان خودتان را هم بررسی کنید چه کسی پر حرف است.
سلام من دو تا بچه دارم پسرم شش سالشه زیاد حرف میزنه همیشه حرفش رو با عصبانیت میزنه زیاد بد اخلاقی میکنه مثلاً تکالیفش رو نمینویسه حی حرف میزنه موقع نوشتن میشه راهنمایی کنین
اینکه کودک شما بداخلاقی می کند و با عصبانیت حرف می زند، دلایل متفاوتی می تواند داشته باشد. خود شما و پدرش چه سبکی دارید؟ آیا با بداخلاقی با اطرافیان برخورد می کنید؟ آیا ژنتیکی افراد مهربان و آرامی هستید که انتظار دارید فرزند بداخلاق نباشد؟ آیا پاسخگوی نیازهای کودک خود هستید؟ فرزند خود را دوست دارید و همان طور که هست می پذیرید؟ انتقاد نمی کنید؟ سرزنش نمی کنید؟ تنبیه و تحقیر نمی کنید؟ اجازه می دهید کارهای متناسب سن خودش را انجام دهد؟ به حرف هایش گوش می دهید؟ با ایشان همدلی می کنید؟ احساسات کودک خود را به رسمیت می شناسید؟ چقدر در کنار کودک خود هستید ؟ چقدر با او بازی می کنید؟ قوانین روشن و مشخصی دارید؟ فرزند می داند کجا چه کاری انجام دهد؟ برنامه ای برای انجام تکالیف دارد؟ چگونه تشویق و ترغیب به نوشتن تکالیف می کنید؟ می داند عواقب ننوشتن تکلیف چیست؟