در این مقاله از سایت مشاوره باما به سؤالات والدین در مورد راههای تقویت مثبت اندیشی در کودکان پاسخ داده خواهد شد:
- چرا ایجاد نگرش مثبت در کودکان اهمیت دارد؟
- چه عواملی باعث ایجاد نگرش منفی در کودکان میشوند؟
- روشهای پرورش تفکر مثبت در کودکان
ما بهعنوان والدین، میخواهیم فرزندانمان در همه زمینههای زندگی موفق شوند. برای دستیابی به موفقیت در زندگی، نیاز است تا نگرش مثبت داشته باشیم. اگر یک کودک از اعتماد به نفس و تفکر مثبت برخوردار باشد، به خواستههای خود در زندگی دست پیدا خواهد کرد. کارهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای تشویق کودکان به داشتن تفکر مثبت انجام دهید. این مقاله به شما کمک خواهد کرد تا چگونه نگرشی مثبت در فرزندان خود به وجود آورید.
چرا ایجاد نگرش مثبت در کودکان اهمیت دارد؟
داشتن نگرش مثبت در زندگی به کودکان کمک خواهد کرد تا از عهده هر مشکلی در زندگی برآیند. اگر یک کودک طرز تفکر مثبتی داشته باشد، قادر خواهد بود مشکلات خود را بهسرعت حل کرده و بیاموزد که نسبت به جنبههای مختلف زندگی دیدگاه مثبتی داشته باشد.
یک شکست کوچک میتواند بر کودکان تأثیر منفی بگذارد، اما آنها باید این موضوع را درک کنند که شکست پایان همه چیز نیست. اگر آنها نسبت به شرایط سخت نگرش مثبتی داشته باشند، قادر خواهند بود بهسرعت خود را از آن شرایط نجات دهند. مثبت بودن، همچنین کودکان را انعطافپذیر میکند. شما نباید فرزندان خود را مجبور کنید که تفکر یا احساسات منفی خود را نادیده بگیرند، بلکه به آنها کمک کنید تا با این احساسات خود کنار بیایند و روبهجلو حرکت کنند.
چه عواملی باعث ایجاد نگرش منفی در کودکان میشوند؟
اگر متوجه رفتارهای منفی در کودک خود شدهاید، احتمال دارد علت رفتار او عوامل زیر باشند:
- محدودیتهای زیادی برای فرزند خود اعمال کردهاید.
- شما بهعنوان والدین، رفتارهای منفی بسیاری از خود بروز دادهاید.
- بیش از حد مراقب و کنترلگر هستید.
- فرزند شما از یک مشکل روانی رنج میبرد.
- محیط داخل خانه آشفته و ناهنجار است.
- کودک بسیار مورد انتقاد قرار گرفته است، بنابراین نگرشی منفی در زندگی پیدا کرده است.
راههای تقویت تفکر مثبت در کودکان
در اینجا به برخی از روشهای پرورش تفکر مثبت در کودکان اشاره شده است:
- به کودکان خود بگویید که اشکالی ندارد احساسات خود را ابراز کنند.
یکی از مهمترین روشهای کمک به کودکان در پذیرش نگرش مثبت در زندگی این است که به آنها اجازه دهیم تا احساسات خود را ابراز کنند. احساساتی همچون ناراحتی، خوشحالی، ترس، شرمساری، اضطراب یا هر نوع احساس دیگر؛ به آنها بگویید گاهی خوشحال بودن یا غمگین بودن طبیعی است.
به محض اینکه آنها وجود این احساسات را در خود قبول کنند، دیگر جایی برای منفی بودن وجود نخواهد داشت. اگر فرزندتان ناراحت یا خشمگین است، از او در مورد مشکلش سؤال کنید. به محض اینکه او مشکل و احساس خود را با شما در میان گذاشت، به او این آگاهی را بدهید که این شرایط سخت، گذر خواهد کرد. به او آموزش دهید تا بهجای نگران شدن در مورد مشکلات خود، به دنبال یافتن راهحل باشد. با این عمل، او یاد میگیرد که هر مشکلی راه حلی دارد. فرزند شما به زود نگرشی مثبت در مورد هر چیزی پیدا خواهد کرد.
- الگوی رفتاری مناسبی برای فرزندان باشید.
فرزندان چیزهای زیادی از والدین خود میآموزند. اگر شما در زندگی مثبت اندیش باشید، فرزندان شما نیز همین نگرش مثبت را در زندگی خود خواهند داشت. ممکن است متوجه نباشید، اما فرزندان تمامی رفتارها، احساسات و عواطف شما را زیر نظر دارند. بهآرامی و بهتدریج آنها شروع به پیروی از طرز تفکر و رفتارهای شما خواهند کرد. به آنها نشان دهید که مثبت بودن در مقابل مشکلات و هرآنچه در پی آن میآید، امکانپذیر است و میتواند خوب باشد. این کار به پرورش مثبت اندیشی در کودکان کمک خواهد کرد.
- کودکان خود را تشویق کرده و به آنها انگیزه دهید.
اگر فرزندان شما احساس ناامیدی یا بیانگیزگی میکنند، آنها را تشویق کنید تا به جنبههای مثبت زندگیشان نگاه کنند. اگر در انجام کاری موفق میشوند از آنها تقدیر کنید و اگر مرتکب اشتباهی شدند، آنها را سرزنش نکنید. حتی اگر فرزندتان رفتار ناخوشایندی از خود بروز دهد، او را سرزنش نکنید. به او مؤدبانه توضیح دهید که رفتار او مورد قبول نیست و به او آموزش دهید تا اشتباه خود را تصحیح کند. زمانی که به کودک خود توضیح میدهید که چگونه اشتباه خود را جبران کند، مثبتنگری را در او ایجاد خواهید کرد.
- به فرزندان خود آزادی بدهید.
بسیار اهمیت دارد که نظم و انضباط را به کودکان خود آموزش دهید، اما همزمان با آن باید به آنها آزادی عمل نیز بدهید. گاهی اوقات اشکالی ندارد که به کودکان خود اجازه دهید تا برخی کارها را آنطور که دوست دارند انجام دهند. به آنها این امکان را بدهید تا رؤیاها و آرزوهای خود را دنبال کنند.
- اجازه دهید کودکان با افراد مثبت در ارتباط باشند.
دوستان ما تأثیرات بسیاری بر روی ما میگذارند و اگر با افراد مثبت در ارتباط باشیم، بر طرز تفکر ما نیز تأثیر خواهد گذاشت. این موضوع در رابطه با فرزندان نیز صحت دارد، بنابراین، اطمینان حاصل کنید که فرزند شما در جمع افراد خوشحال و مثبت باشد.
- آنها را تشویق کنید تا در مورد اتفاقات مثبت صحبت کنند.
خیلی خوب است که بدانید فرزندتان روز خود را چگونه گذرانده است، بااینحال، اطمینان حاصل کنید که بیشتر بر اتفاقات مثبت تأکید کنید تا اینکه بر اتفاقات بد استرس وارد کنید. به آنها نشان دهید که رویدادهای مثبت قدرت پیروزی بر رویدادهای منفی را دارند. تشویق کردن کودکان به تمرکز بر روی وقایع مثبت و تأکید بر اهمیت آنها، به فرزندان کمک خواهد کرد تا نگرشی مثبت در مورد اتفاقاتی که در طول روز میافتد داشته باشند و به طور کلی روز بی استرسی را سپری کنند. در نهایت، آنها به سمت داشتن نگرش مثبت در زندگی تمایل پیدا خواهند کرد.
- اخلاق و ارزشها را به کودکان بیاموزید.
فرزندی که بتواند خوب را از بد تشخیص دهد، در زندگی نسبت به کودکان دیگر مثبتتر خواهد بود و این اتفاق زمانی میافتد که شما از همان ابتدای کودکی، اخلاق و ارزشها را به فرزند خود آموزش دهید. اگر کودکان ارزشهای خود را بشناسند، میدانند که مسیر درست را میروند. اگر آنها به اخلاقیات پایبند باشند و کارهای خود را به درستی انجام دهند، هیچگاه احساس گناه، پشیمانی و حسرت در مورد کارهای اشتباه نخواهند داشت. در نبود احساس ترس، گناه و شک، بهراحتی نگرش مثبت را در خود پرورش خواهند داد.
شاید این مطلب برایتان مفید باشد: مراحل رشد اخلاقی کودکان
- مثبت بودن را در قالب داستانها و بازیها آموزش دهید.
با روایت داستانهای مثبت برای کودکان، میتوان مثبتنگری را در آنها ایجاد کرد. همچنین میتوانید فرزندان خود را درگیر فعالیتهای مثبت اندیشی و بازیها کنید. با این کار فرزند شما درسهای ارزشمند زندگی را به روشی سرگرمکننده خواهد آموخت.
داشتن نگرش مثبت در زندگی، به کودکان کمک خواهد کرد تا بتوانند بر مشکلات زندگی غلبه کنند. امیدواریم این مقاله به شما در آموزش مثبت اندیشی به کودکان کمک کرده باشد.