خانه / پرسش و پاسخ روانشناسی کودک / چگونه جوانان را از دوستان ناباب دور کنیم؟ آسیب های اجتماعی دوست ناباب
دوستی های سمی
دوستی های سمی ناسالم

چگونه جوانان را از دوستان ناباب دور کنیم؟ آسیب های اجتماعی دوست ناباب

  •  همسالانی که دوستی با آنها بد است
  •  دوستی های سمی روابط اجتماعی هستند که باعث می شود نوجوانان و جوانان نسبت به خود احساس بدی داشته باشند.
  • اگر نوجوانان و جوانان قبل از نوجوانی بدانند که دوستی های خوب چگونه است، می تواند به آنها کمک کند تا از دوستی های سمی دوری کنند.
  • ممکن است پیش جوانان و نوجوانان برای مدیریت یا پایان دادن به دوستی های سمی به حمایت نیاز داشته باشند.

در این صفحه می خوانید:

  • دشمنان و دوستی های سمی: آنچه باید بدانید
  • کمک به پیش نوجوانان برای دوری از دشمنی ها و دوستی های سمی
  • مقابله با دشمنان و دوستی های سمی: چگونه به نوجوانان کمک کنیم
  • مقابله با رفتار بد ناشی از دوستی های سمی
  • کارهایی که نباید با دوستی های سمی انجام داد
  • کمک گرفتن برای دوستی ها و دشمنی های سمی

دوستی های سمی: نکات دوستان بد

دوستی های نوجوانان گاهی اوقات می تواند به “دوستی سمی” یا دوستی ناسالم تبدیل شود. یا گاهی اوقات اگر فرزند شما با نوجوانانی که با آنها بد رفتار می کنند – معاشرت کند، ممکن است دوستی های سمی ایجاد شود.

در دوستی های بد و ناسالم، به جای اینکه فرزندتان احساس خوبی داشته باشد، دوستی های سمی می تواند باعث شود که فرزند شما نسبت به خود یا دیگران احساس بدی داشته باشد. این به این دلیل است که دوستان بد اغلب آنها را تحقیر می‌کنند، آنها را دستکاری می‌کنند، آنها را کنار می‌گذارند یا به شیوه‌های بد دیگری با آنها رفتار می‌کنند.

نوجوانان گاهی برای اجتناب، مدیریت یا پایان دادن به دوستی های سمی به کمک نیاز دارند.

دوستی های مثبت و سالم  نوجوانان بخش مهمی از سفر کودک شما به بزرگسالی است. دوستان خوب می توانند به فرزند شما کمک کنند تا مهارت های اجتماعی کودک  را بیاموزد.

کمک به نوجوانان برای دوری از دوستی های سمی

برای اینکه به فرزندتان کمک کنید از دوستی های سمی دوری کند، می توانید سعی کنید  با فرزندتان در مورد اینکه دوستان «خوب» چگونه هستند صحبت کنید – آنها دوستانی هستند که مراقب فرزند شما هستند، به آنها اهمیت می دهند، آنها را در فعالیت ها شرکت می دهند و با آنها با احترام رفتار می کنند. این به کودک شما کمک می کند تا بفهمد که با چه افرادی می تواند خوب باشد.

همچنین به تشویق فرزندتان برای داشتن طیف وسیعی از دوستان از مکان‌های مختلف مانند مدرسه، باشگاه‌های ورزشی یا مکانهای اجتماعی، دوستان خانوادگی و همسایگان کمک می‌کند. این به فرزند شما فرصت می‌دهد تا در صورت درگیر شدن در یک دوستی سمی، به افراد دیگر مراجعه کند.

شناخت دوستان فرزندتان نیز مهم است. این به شما فرصت می دهد که بی سر و صدا تعاملات اجتماعی فرزندتان را مشاهده کنید و هر موضوعی را بررسی کنید. می توانید فرزندتان را تشویق کنید که دوستانی داشته باشد و به آنها فضایی در خانه بدهید.

همچنین می توانید سعی کنید با فرزندتان در مورد نحوه رفتارش با دوستانش چه رو در رو و چه آنلاین صحبت کنید. به صحبت های فرزندتان گوش دهید و از سوالات باز استفاده کنید. وقتی راه ارتباطی با فرزندتان را باز نگه دارید، احتمال بیشتری دارد که فرزندتان در مورد مشکلاتی که پیش بیاید با شما صحبت کند.

وقتی صحبت می کنید، می توانید تاریخچه دوستی خود را توصیف کنید. اگر مشکلات دوستی داشتید، ممکن است به فرزندتان کمک کند تا احساس کند که او در چه شرایطی قرار دارد.

در نهایت، شما می توانید  الگویی برای ایجاد و حفظ روابط مثبت – با دوستان، شریک زندگی و همکاران خود باشید. فرزند شما از مشاهده روابطی که در آن احترام، احساس همدلی و راه های مثبت برای حل تعارض وجود دارد، یاد می گیرد.

وقتی احساس اعتماد به نفس در کودک شما شکل بگیرد و با خود احساس راحتی کند، کمتر احتمال دارد که رفتار بد دشمنان را بپذیرد. شما می توانید با تشویق فرزندان به تمرکز بر نقاط قوت شان و تمجید از نقاط قوت آنها به فرزندتان کمک کنید تا این احساس را داشته باشد. همچنین می توانید سعی کنید کودک خود را به فعالیت هایی که موجب افزایش اعتماد به نفس و خودباوری در او می شود علاقه مند کنید.

راههای مقابله با دوستی های بد: چگونه به نوجوانان کمک کنیم

ایده خوبی است که به فرزندتان این فرصت را بدهید که خودش مسائل دوستی را حل کند. اما زمانی که احساس می کنید باید وارد عمل شوید، در اینجا چند ایده وجود دارد.

مطالب مرتبط: مهارت دوست یابی در نوجوانان

تغییر دوستی های سمی

اگر فرزند شما واقعاً می خواهد دوستی خود را حفظ کند، به او کمک کنید راه هایی برای تغییر آن پیدا کند. به عنوان مثال، آیا فرزند شما می تواند علت مشکلات را حل کند؟ ممکن است دوستی که نظرات منفی زیادی در مورد ظاهر فرزند شما می دهد از این موضوع دوری کند، زیرا کودک شما به وضوح نمی گوید که آن را دوست ندارد. فرزندتان را تشویق کنید تا به دوستش بگوید این نظرات را متوقف کند. فرزند شما می تواند با ایفای نقش در گفتگو با شما، آنچه را که باید بگوید تمرین کند.

گاهی اوقات دوستان بد به شیوه های منفی عمل می کنند زیرا واکنش های خوبی دریافت می کنند. می‌توانید از  مهارت حل مسئله در فرزندتان استفاده کنید تا بفهمید چه نتیجه‌ای از این رفتار دارد. آن وقت ممکن است بتوانید راه حلی پیدا کنید.

پایان دادن به دوستی های بد خطرناک

اگر فرزند شما آماده پایان دادن به دوستی است، باید تصمیم بگیرد که چگونه به این دوست سخن بگوید. ممکن است کودک شما نیاز داشته باشد که چیزی شبیه این بگوید: «از این که پشت سر من درباره من شایعات می‌کنید خوشم نمی‌آید. تا زمانی که این تغییر نکند، من دیگر نمی توانم دوست تو باشم.

برای مشکلات بعد از پایان یک دوستی سمی آماده باشید. دوست بد ممکن است سعی کند زندگی را برای فرزند شما سخت کند. مراقب هرگونه آزار و اذیت، قلدری یا مزاحمت باشید . اگر این اتفاق افتاد، با مدرسه یا سازمانی که در آن قلدری اتفاق می‌افتد تماس بگیرید و از فرزندتان در خانه حمایت کنید.

پیدا کردن و جایگزینی دوستان جدید با دوست بد

ممکن است فرزند شما نیاز به یافتن دوستان جدید داشته باشد:

  • فرزندتان را تشویق کنید تا همه همسالانی را که می توانند با آنها ارتباط برقرار کنند فهرست کند. به عنوان مثال، آیا فرزند شما در کلاس با دانش آموزان دیگر می نشیند؟ آیا آنها دوستانی در حلقه دوستی، باشگاه ورزشی یا فعالیت خارج از مدرسه دارند؟
  • فرزندتان را تشویق کنید تا راه هایی برای گذراندن وقت با این همسالان بیابد. این می تواند در کنار هم نشستن در هنگام ناهار، کار بر روی تکالیف یا انجام برخی فعالیت های اجتماعی یا ورزشی باشد.
  • در مورد باشگاه های مدرسه اطلاعات کسب کنید – برای مثال، نمایش، ورزش، شطرنج و غیره. فرزند شما ممکن است بتواند افراد دیگری را با علایق مشترک پیدا کند.

ممکن است پیدا کردن یک گروه دوستان جدید برای فرزندتان زمان ببرد و ممکن است این فرآیند برای او استرس زا باشد. اگر کودک شما از او حمایت کنید و آماده صحبت کردن در هر زمان که لازم  است باشید، ممکن است کمتر احساس تنهایی کند.

ممکن است به فرزند شما کمک کند که بداند بسیاری از دوستی های نوجوانان دوام ندارند. فرزند شما ممکن است برای مدتی با آنها معاشرت کند، اما در آینده افرادی را پیدا خواهد کرد که بیشتر با آنها مشترک هستند.

مقابله با رفتار بد ناشی از دوستی های سمی

ممکن است احساس کنید رفتار فرزندتان تحت تأثیر منفی دوستی های سمی قرار گرفته است. اگر احساس می‌کنید باید به این موضوع بپردازید، مهم است که روی رفتار فرزندتان تمرکز کنید ، نه بر شخصیت او یا دوستانش.

دوستی های سمی “مثبت” نیز وجود دارد. دوست فرزند شما با آنها خوب رفتار می کند و آنها پیوند محکمی دارند، اما دوست ممکن است فرزند شما را به سمت رفتارهای ضد اجتماعی مانند دزدی یا مشروبات الکلی سوق دهد.

برای پرداختن به این موضوع، می‌توانید بگویید: «وقتی با دوستت می چرخی، دچار مشکلات زیادی می‌شوی. اگر به دزدی ادامه دهید، ممکن است دستگیر شوید. این بیانیه پیامدهای رفتار را مشخص می کند و به فرزند شما این فرصت را می دهد که آن را تغییر دهد. بهتر از این است که بگوییم «نمی‌خواهم با این دوستت هم‌نشینی کنی».

کارهایی که نباید با دوستی های سمی انجام داد

بهتر است با سایر جوانان درگیر مقابله نکنید یا با والدین آنها تماس نگیرید. این فقط ممکن است اوضاع را برای فرزند شما بدتر کند.

در برخی موارد – برای مثال، اگر مواد مخدر در میان باشد – ممکن است لازم باشد به والدین یا بزرگسال دیگری بگویید. اگر این رفتار در مدرسه اتفاق می افتد یا مربوط به دوستی های مدرسه است، بهتر است با کارکنان مدرسه صحبت کنید.

همچنین از ممنوع کردن یا انتقاد دوستان فرزندتان خودداری کنید. این ممکن است باعث شود فرزند شما حتی بیشتر به آن دوستان احساس وابستگی کند.

اگر نگران تأثیر دوستان بر رفتار فرزندتان هستید، ممکن است بدانید که شما بر تصمیمات بلندمدت فرزندتان مانند انتخاب های شغلی، ارزش ها و اخلاقیات تأثیر می گذارید. دوستان فرزند شما بیشتر بر انتخاب های کوتاه مدت مانند ظاهر و علایق تأثیر می گذارند.

کمک گرفتن برای دوستی های خطرناک 

اگر فرزند شما مشکلات دوستی مداومی دارد که واقعاً او را ناراحت می کند و علیرغم بهترین تلاش های فرزندتان تغییر نمی کند، به دنبال مشاوره حرفه ای باشید .

نوجوانان گاهی اوقات داشتن فردی غیر از والدین برای صحبت با او مفید می دانند. می توانستی امتحان کنی:

  • یک مشاور مدرسه یا مشاور دیگر
  • پزشک عمومی شما
  • یک سرویس مشاوره تلفنی محرمانه برای جوانان

منبع : https://raisingchildren.net.au

چگونه فرزندان را از دوستان ناباب دور کنیم؟

میخاستم در مورد بچه هایی که در مدرسه با بچه های بی ادب سر و کار دارند و رو به رو هستند و به طور اجبار و ناخاسته حرف و حرکات رکیک یاد میگیرند. و یا توسط همکلاسی هایی که حیکل درشت تری دارن زور گویی میشنون چه برخورد درستی باید داشت. با تشکر

پاسخ مشاور به سوال ” دور شدن فرزند از دوستان بد “

ای کاش سن فرزندتون رو هم ذکر می‌کردید؛ ما فرض رو بر این میذاریم که فرزند شما دانش آموز ابتدایی هستند. ببینید به هر حال مدرسه محیطی هستش که بچه‌های زیادی از خانواده‌ها و فرهنگ‌های مختلفی در اون حضور دارند و خب ما کنترلی نسبت به اون بچه‌هایی که کلمات رکیک به کار میبرند نداریم ولی میتونیم فرزند خودمون رو در برابر این تهدیدها یا حرف‌ها واکسینه کنیم.
ما به عنوان والدین لازم هستش که بتونیم با فرزندمون صحبت کنیم و فرزندمون بتونه به این احساس راحتی برسه که با خانوادش درباره اتفاقات مدرسه صحبت کنه. ما به عنوان پدر و مادر باید احساسات فرزندمون رو تایید کنیم و نسبت به قلدری‌های صورت گرفته از فرزندان حمایت کنیم. برای مثال بگیم: واقعا کاری که اون پسر کرد کار زشت و بدی بود و واقعا حس بدی داره که با کسی اینطوری رفتار بشه.
منظور از این کار تایید ارزش فرزندتون هست و انتقال این طرز فکر که او احساس ارزشمندی کنه و متوجه بشه لایق چنین رفتارهای بدی نیست.

در مرحله بعد به عنوان والدین  برای مقابله با دوستان ناباب فرزندتون چند کار می تونید انجام بدید:

  • در صورتی که مدرسه فرزند شما مشاور داره با مشاور مدرسه و اگر نداشت با معلم کلاس درباره این موضوع حتما صحبت کنید. فرد مشاور یا معلم بیشتر از شما در مدرسه حضور داره و میتونه نسبت به کنترل این مسئله کمک کننده‌ تر باشه.
  • مشاور یا معلم با صحبت کردن با فرزند شما و بچه‌هایی که قلدری می کنند به صورت جداگانه به این قضیه ورود پیدا میکنه.
  • شما باید این نکته رو به فرزندتون آموزش بدید که پنهان کردن‌ قلدری‌های دیگران اصلا کار درستی نیست و باعث میشه اونها بیشتر زورگویی کنند‌. والدین باید به فرزندشون احساس حمایت و قدرت بدن و بهش بگن نباید بخاطر ترس از بچه‌های قلدر، رفتارشون رو به پدر و مادر یا معاون مدرسه گزارش نده.
  • کار دیگه‌ ای که به شما توصیه می‌کنم صحبت با اولیای بچه‌هایی که قلدری می‌کنند در جلسات اولیا و مربیان هستش. شما باید با والدین اونها با لحنی آروم و دوستانه صحبت کنید و درباره رفتارهای فرزندشون با بچه‌های دیگه توضیح بدید و از اون ها بخواید که سعی در اصلاح رفتار فرزندشون کنند. اون ها میتونند از روان‌شناس های تربیتی کمک بگیرند.
  • در نهایت اگر متوجه شدید که اکثریت بچه‌های اون مدرسه چنین رفتار‌های نادرستی رو دارند و کنترل این مسئله به نظرتون ناممکن اومد، به صلاح میدونیم که مدرسه فرزندتون رو عوض کنید. البته گاهی ممکنه فرزند شما دوستان نزدیکی داشته باشه که تغییر مدرسه ضربه بدتری به اون بزنه، به همین دلیل باز هم توصیه می‌کنیم که این تصمیمات رو با کمک مشاور یا معلم مدرسه بگیرید و یک سنجش همه جانبه داشته باشید‌.
    با آرزوی بهترین‌ها برای شما و خانواده شما.

2 دیدگاه

  1. سلام پسر ۱۹ ساله دارم دانشجو هست متوجه شده ام دوستانی که پیدا کرده خوب نیستن و خیلی دنبال ول کردی هستن و همش باهاش تماس میگیرن و دعوتش می کنن و از نظر ظاهری هم روش تاثیر گذاشتن. لحن و رفتار معلومه. هرچی میگم دوست ای خوبی نیستن میگه من حواسم هست پیش من کار بدی نمی کنن. لطفا بگید چطور حالی این نوجوان کنم که دوست و همنشین روی آدم اثر می زاره. ، سعی می کنم رابطه ام را حفظ کنم ولی دارم میبینم گوشی و سکوت می کنه و خیلی ناراحتم ، قبول نمی کنه آدم باید در انتخاب دوست دقت کنه ، راهنماییم کنید بچه ی دسته گلم را چیکار کنم ، چطور صحبت کنم باهاش. نگرانم شبها خوابم نمی بره، گوشی اورا هم نمیتونم چک کنم چون باهوشه می فهیمه ولی میدونم اینستا نصب کرده و مخفی کرده تو را خدا کمکم کنید

  2. من یه پسر ۱۶ ساله دارم که به شدت از خونه فراری همش دنبال دوست های ناباب درس مدرسه گذاشته کنار خیلی به شدت سرکش شده نمیدونم باهش چکار کنم؟
    دنبال قلیون و سیگار به شدت پرخاشگر شده اصلا حرف گوش نمیده.نمیدونم چکار کنم که این بچه رفتارش درست بشه انگار هیچ عاطفه ای به هیچ کدوم از اعضای خانواده نداره نمیتونم پنج دقیقه داخل خونه بشینه همش کارهای بیخود انجام میده که کل اطرافیان از دستش خسته شدن. خواهشا راهنمایم کنید پسرم وقتی میره بیرون دلش نخواد اصلا جواب گوشی منو نمیده فقط وقتی که به پول نیاز داشته باشه جوابم میده حتی گاها شده شماره منو بلاک میکنه که زنگ نزنم بهش دوست ندارم آینده بچه تباه بشه ولی خودش داره به طرف بدبختی و تباهی پیش میره

دیدگاهتان را بنویسید

مشاوره آنلاین روانشناسی

مشاوره آنلاین روانشناسی

جهت مشاوره با روانشناس از گزینه چت پایین صفحه ارتباط بگیرید.