آیا فکر میکنید که آدم مثبتی هستید؟ شاید حفظ یک ذهنیت مثبت برایتان دشوار باشد؟ آیا معتقدید که شما فردی کاملاً منفی گرا هستید؟ اگر اینچنین است، روشهایی وجود دارند که با استفاده از آن میتوانید یک نگرش مثبت را بهراحتی و به طور مؤثر توسعه دهید.
احتمالاً این ضربالمثل را شنیده باشید که میگویند “نیمهپر یا نیمه خالی لیوان”، درصورتیکه شما جز کسانی هستید که همیشه نیمه خالی لیوان را میبینید، شاید نیاز باشد تا روش فکری خود را تغییر دهید. داشتن یک نگرش مثبت میتواند مزایای بیشماری داشته باشد و در واقع موجب بهبود سلامتی و خوشبختی شما شود.
پیش از صحبتکردن در مورد روشهای ایجاد یک نگرش مثبت، نگاهی بر مزایای داشتن یک نگرش مثبت و تبدیلشدن به یک فرد مثبت گرا خواهیم انداخت.
مزایای داشتن یک نگرش مثبت
شاید فکر کنید که مثبت بودن چندان فایدهای برایتان ندارد اما با توسعه یک نگرش مثبت، مزایای بیشماری را تجربه خواهید کرد. ممکن است فکر کنید که مثبت بودن کار بسیار دشواری است اما این مزایا به شما کمک میکنند تا متوجه شوید چرا به چالش کشیدن تفکر منفی ارزش امتحان کردن را دارد.
- داشتن نگرش مثبت موجب کاهش استرس و اضطراب میشود: تفکر مثبت موجب کاهش سطح استرس و اضطراب میشود چنانچه شما کمتر خود را در شرایط استرسآور قرار میدهید و نگرانی کمتری پیدا میکنید. یک متفکر مثبت گرا برای رهایی از شرایط استرش آور و سخت برنامه ریزی میکند و راه حلی را به همین منظور پیدا مینماید.
- انعطافپذیر باشید: متفکران مثبت گرا همانطور که توانایی کنترل اضطراب و مقابله با استرس را دارند، بسیار انعطافپذیر هستند و میتوانند با قدرت با بحرانها و ضربههای روحی و روانی مواجه شوند. از طرف دیگر، آنها بهجای تسلیمشدن به راهحلهای مختلفی دست پیدا میکنند.
- سلامت بهتر: متفکران مثبت گرا، بهبود در سلامت و بهزیستی خود را میبینند. پژوهشها نشان دادهاند که متفکران مثبت گرا میتوانند طول عمر بیشتر و علایم افسردگی کمتری را تجربه کنند.
- اعتمادبهنفس بیشتر: زمانی که تفکر مثبتی داشته باشید، این تفکر میتواند به شما در افزایش اعتماد به نفس کمک کند. تفکر مثبت به شما انگیزه لازم برای دستیابی به اهداف را میدهد.
اکنونکه با مزایای داشتن یک نگرش مثبت آشنا شدهاید، نگاهی بر روشهای ایجاد نگرش مثبت خواهیم انداخت.
6 روش برای داشتن یک نگرش مثبت
شما میتوانید با ایجاد تغییراتی ساده، نگرش مثبتی را در زندگی خود توسعه دهید. همواره مثبت بودن کار آسانی نیست، بهخصوص زمانی که شما با شرایط منفی و دشوار روبرو میشوید. اما یادگیری تکنیکهای مختلف میتواند مزایای بسیار زیادی برای شما داشته باشد. گاهی اوقات به دلایل معینی نمیتوانید تفکر مثبتی داشته باشید، بااینوجود، با گذشت زمان، داشتن یک نگرش مثبت میتواند به شما در مواجه با چنین شرایطی به یک روش مؤثرتر کمک کند.
در ادامه، شش روش برای توسعه یک نگرش مثبت آورده شده است.
1- استفاده از واژگان مثبت
یک تغییر مثبت که همگی ما میتوانیم از آن سود ببریم، استفاده از واژگان مثبتتر است. اگر متوجه این موضوع شدهاید که ناخودآگاه و بدون توجه به موقعیت به سمت افکار منفی کشیده میشوید، پس بدون اینکه خودتان بدانید، مانع پیشرفت و رسیدن به موفقیت خود میشوید.
ممکن است شما از جمله افرادی باشید که از جملاتی نظیر: نمیتوانم، شکست خواهم خورد، عملی نیست و غیره استفاده زیادی میکنید. همگی آنها، جملاتی با بار منفی به شمار میروند. بهجای آن سعی کنید واژگان مثبتتری را بکار ببرید. بهجای این عبارات منفی میتوانید از عبارت مثبتتری نظیر من تلاشم را خواهم کرد، شکست تنها یک درس است یا آن را عملی خواهم کرد، استفاده نمایید.
تغییر واژگان یک تغییر بسیار کوچک است ولی بیشترین تأثیر را بر روی سلامت روان شما خواهد داشت. درصورتیکه به طور مستمر خود را سرزنش میکنید، ممکن است بیرون آمدن از چنین وضعیتی و مجدداً احساس مثبت داشتن دشوار باشد؛ بنابراین، توجه کنید چه زمانی از واژگان منفی استفاده میکنید و سعی کنید این واژگان را با تفکر مثبت جایگزین نمایید.
2- داشتن یک دفترچه یادداشت برای شکرگزاری
داشتن یک دفتر شکرگزاری میتواند به شما در برجستهکردن نکات مثبتی که در زندگیتان رخ میدهند، کمک کند. بهمنظور ابراز شکرگزاری خود، مواردی که شما در زندگی بهخاطرشان قدردان هستید را بنویسید. این کار به شما کمک میکند تا بتوانید نکات مثبت بسیار زیادی که در اطرافتان رخ میدهند را ببینید.
ما اغلب اوقات بر روی نکات منفی که در اطرافمان رخ میدهند یا مواردی که موجب ناراحتیمان در طول روز میشوند، تمرکز میکنیم اما ما علاقه چندانی به تمرکز بر نکات مثبت نداریم. به همین دلیل است که دفتر شکرگزاری میتواند بسیار کارآمد باشد. این دفترچه به شما کمک میکند تا در مورد نکات مثبتی که در اطرافتان رخ میدهند، فکر کنید و هر چه بیشتر در این مورد فکر کنید، احساس مثبتتری خواهید داشت.
انجام این تمرین باید به شما کمک کند تا هر روز به دنبال نکات مثبت بگردید، بدان معنی که شما باید نگرش مثبتی را توسعه دهید. سپس، میتوانید با یک دیدگاه مثبت تری بر روی موارد پیرامونتان تمرکز نمایید.
3- ساکت کردن منتقد درون
آیا شما نیز منتقد درون دارید؟ منتقد درون همان صدای داخل ذهن شماست که میگوید شما بهاندازه کافی خوب نیستید یا در کاری شکست خواهید خورد و غیره. همگی ما منتقد درون داریم اما همیشه مجبور نیستیم به آن گوش دهیم. مهم نیست که گاهی اوقات منتقد درون ما چقدر میتواند متقاعدکننده باشد.
سعی کنید متوجه شوید که منتقد درون شما چه وقت ظاهر میشود و آنچه میگوید را به چالش بکشید. بهعنوانمثال، اگر سعی میکنید که پروژهای را تکمیل کنید، ممکن است منتقد درون از شما بخواهید که دست از کار بکشید زیرا در نهایت شکست خواهید خورد. شما میتوانید این موضوع را تشخیص دهید و آن را با یک جمله مثبتتر جایگزین نمایید، مانند “من قصد دارم به کار ادامه دهیم و ترس از شکست ندارم؛ اگر هم شکست بخورم، از شکست خود درس خواهم گرفت تا بتوانم تواناییهایم را برای دفعه بعدی ارتقا دهم”.
اگر بتوانید متوجه شوید که همیشه حق با منتقد درون شما نیست و این ندای درونی اغلب شما را سرزنش و ناامید میکند، احتمال اینکه بتوانید آن را نادیده بگیرید و جملات تند و نامطلوب را جایگزین عبارات مثبتتری نمایید، بیشتر است.
4- مقایسه نکردن خود با دیگران
زمانی که خود را با دیگران مقایسه میکنید، شما اغلب ویژگیهای مثبت دیگران را یا ویژگیهای منفی خود مقایسه مینمایید. به همین دلیل است که مقایسه کردن خود با دیگران هیچگاه به شما کمک نمیکند. با مقایسه خود با دیگران، احساس بدی پیدا میکنید و حتی شاید به آن فرد حسادت نمایید.
تنها کاری که مقایسه انجام میدهد، اشاره به چیزهایی است که دیگران دارند ولی شما ندارید. مقایسه همچنین باعث میشود تا منتقد درون شما مجدداً ظاهر شود و شما را سرزنش و ناامید کند. بهمنظور توسعه یک نگرش مثبت، لازم است تا دست از مقایسه خود با دیگران بردارید.
سعی کنید فهرستی از ویژگیهایی که در مورد خود دوست دارید، تهیه نمایید و هروقت که شروع به مقایسه خود با دیگران کردید، این فهرست را به یاد آورید. این کار میتواند به شما در داشتن یک ذهنیت مثبت و تمرکز بر نکاتی که در مورد خود دوست دارید، کمک کند.
5- تلقین به نفس (هیپنوتیزم خود)
بهترین نقطه شروع توسعه یک نگرش مثبت، طرز تفکر است. یکی از بهترین ابزارهایی که شما میتوانید از آن استفاده کنید، تلقین به نفس است. تلقین به نفس میتواند به شما در بازنویسی ضمیر نیمه خودآگاه و جایگزینی باورهای محدودکنندهای که ممکن است داشته باشید با باورهای مثبتتر کمک کند.
گوشدادن به تلقین به نفس، مانند توسعه یک نگرش مثبت، میتواند به شما در ایجاد افکار مثبت و استفاده از آنها بهمنظور جایگزینی افکار منفی و باورهای محدودکنندهای که در سر دارید، کمک کند. وقتی این اتفاق رخ دهد، تلقین به نفس میتواند به شما در توسعه یک نگرش مثبت کمک نماید.
تلقین به نفس همچنین میتواند به اعتمادبهنفس و انگیزه شما نیز کمک کند. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورداستفاده از تلقین به نفس برای توسعه یک نگرش مثبت به دست آورید، اینجا کلیک نمایید.
6- معاشرت با افراد مثبت گرا
شاید تعجب کنید که افراد پیرامونتان چقدر میتوانند بر شما و بهزیستی و خوشبختیتان تأثیرگذار باشند. در مورد مواقعی فکر کنید که با دوستانتان ملاقات میکنید یا تا محل کار با آنها قدم میزنید و یکی از آنها شروع به شکایت کردن میکند. احتمال اینکه شما نیز شروع به شکایت کنید و نگرش منفی در شما ایجاد شود، بسیار زیاد است.
زمانی که با افرادی معاشرت میکنید که باعث احساس ناامیدی و دلسردی شما میشوند، همیشه شکایت میکنند و عموماً دیدگاه منفی در مورد شما و دیگران دارند، احتمال اینکه در طول زمان شما نیز نگرش منفی را توسعه دهید، بسیار زیاد است. به همین دلیل است که شما باید سعی کنید با افراد مثبت گرا و همعقیده معاشرت نمایید.
درصورتیکه دوستانی دارید که وقتی ناامید هستید، شما را تشویق میکنند و به شما کمک میکنند تا بر جنبه مثبت مسائل (و برعکس) نگاه کنید، این موضوع میتواند به شما در ایجاد نگرش مثبت کمک بسیار زیادی نماید.
اگر آمادگی لازم جهت توسعه نگرش مثبتی که به شما در بهبود بهزیستی، سلامتی و سطح استرس و اضطراب کمک میکند را دارید، پس برخی از نکات گفته شده را همین امروز امتحان کنید. همانطور که قبلاً ذکر شد، داشتن یک ذهنیت مثبت میتواند مزایای بسیار زیادی با خود به همراه داشته باشد و تغییراتی که در این راستا باید صورت پذیرند، بسیار ساده میباشند.
اگرچه پرورش یک نگرش مثبت میتواند زمانبر باشد اما تلقین به خود میتواند از طریق بازنویسی ضمیر نیمه خودآگاه و جایگزینی باورهای منفی و محدودکننده به روند توسعه سرعت بخشد.
منبع: www.ehypnosis.com